Plantverzorging na je vakantie

Plantverzorging na je vakantie

Met een stuk of 12 kannetjes sangria achter de kiezen, 3 vakantieliefdes verder en wat vakantiekilootjes extra kom jij ein-de-lijk terug van je welverdiende vakantie. Je ploft neer op de bank en zucht een paar keer “Hè, hè!”. Maar dan kijk je om je heen en tref je tot je grote verbazing allemaal verlepte hoopjes groen verdriet aan. Terwijl jij happy hour aan het vieren was op de Gran Canaria, hebben jouw kamerplanten het zwaar te verduren gehad. De hoogste tijd om je groene amigo's op te lappen!

 

  1. Waaaaater!

Als jij niet zo slim bent geweest om een plantenoppas in dienst te nemen (zie tip 6 van ‘Hoe overleeft mijn plant mijn vakantie!?’), dan zijn jouw bladgenoten vast en zeker uitgedroogd. Pak als de wiedeweerga je gieter erbij en zorg ervoor dat de aarde voldoende water krijgt. Als de planten in een kweekpot staan, kan je de pot onder de kraan houden zodat de aarde goed doorspoelt en overal vocht opneemt. Je kan de planten ook even in een badje of op een schoteltje water zetten zodat de planten van onder het water opnemen in hun wortels. Doe dit totdat ze geen ‘nieuw’ water meer opnemen. 

Lees hier alles over hoe je jouw planten water moet geven. 

Zeker weten dat je amigo niet meer uitdroogt? Probeer onze watermeter eens en installeer onze app voor slimme watermeldingen.

 

  1. Droge aarde

Heb je water gegeven zoals beschreven staat in stap 1, maar merk je dat je planten het vocht niet opnemen? Dan kan het zijn dat je aarde te lang droog heeft gestaan. Om ervoor te zorgen dat je plant niet nóg meer pandapunten op zijn kerfstok krijgt, kan je het beste de aarde vervangen met nieuwe potgrond. Dit doe je door de plant uit de (kweek)pot te halen en voorzichtig met je vingers de oude aarde van de wortels los te maken. Doe dit alsjeblieft niet te hardhandig. Je planten hebben al genoeg te verduren gehad en je wil de wortels echt zo goed mogelijk heel laten.

 

  1. Another one bites the dust

Ook al heb je misschien de grote schoonmaak voor je vakantie gedaan, je planten hebben in de tussentijd toch wat stof zitten happen. Stof verstoort het fotosyntheseproces en dat is geen goed nieuws voor jouw groene amigo. De plant maakt geen voedingsstoffen voor zichzelf meer aan en kan deze ook niet meer opnemen. Tijd voor actie dus. Je kan je plant onder sproeien en daarna afnemen met een doekje. Lekker therapeutisch. Een net wat snellere manier is dat je ze heel kort even onder de (lauwe) douche zet. Dit doet je amigo’s denken aan een heerlijke regenbui and that sh*t feels goooood.

Meer weten over je planten stofvrij maken? Lees het hier!

 

  1. Verkleurde bladeren

Dikke kans dat er een paar bladeren zijn gesneuveld tijdens je vakantie door de droogte. Misschien tref je gele, bruine of uitgedroogde bladeren aan. Het ziet er in ieder geval niet fraai uit, maar wat nog belangrijker is: het kost je plant rete-veel energie. Dus als je bladeren ziet die eigenlijk niet meer te redden zijn, zet je jouw groene amigo in de kappersstoel, pak je er een scherp mesje of een (snoei)schaar bij en vraag je “alleen de puntjes mevrouw?”.  

Alles weten over verkleurde bladeren en wat je ermee moet doen? Dan moet je hier wezen!

  

  1. Ken je plek

Net zoals jij, hebben je kamerplanten veel zonuren gepakt. Misschien een beetje te veel zelfs. Daarom is het verstandig om de planten die er uitgedroogd uitzien even te laten detoxen door ze wat verder weg van het raam te zetten. Zorg er wel voor dat je bladgenoten nog steeds daglicht krijgen. Zonder leggen ze al helemaal het loodje en dat proberen we nou juist te voorkomen. Maar met een pauze van direct zonlicht kunnen jouw kamerplanten wel gebruiken. 

Lees hier alles over de perfecte standplaats van je kamerplant!

 

  1. Hangende stengels 

Hangplanten zijn hartstikke vet, maar alleen als ze zo horen te groeien. Tref je wat droevige hangende stengels aan die voor je vakantie wel gezellig rechtop stonden? Dat komt waarschijnlijk door uitdroging. Als je stengels hebt die echt te ver heen zijn, kan je die het beste afsnijden zo dicht mogelijk tegen de potgrond aan. Om ervoor te zorgen dat de rest wel weer rechtop gaan groeien, kan je eigenlijk het beste de eerste 3 stappen volgen.

Meer weten over slap-hangende planten? Lees het hier.

 

Zie je na een paar dagen nog geen verbetering? Check dan onze Plantsome blog voor meer tips over all things plantenverzorging. Of check op onze plantengids wat jouw amigo precies nodig heeft. 

Verder lezen

    ... ...