De perfecte standplaatsen

De perfecte standplaatsen

De beste plantstandplaatsen zijn volledig afhankelijk van de seizoenen. Denk je net een lekker plekje voor jouw amigo te hebben gevonden, gaat de zon zich er ineens weer mee bemoeien! In de winter gaan sommige planten juist heel erg lekker op een plekje in het raam omdat ze genoeg daglicht willen vangen. Terwijl ze in de zomer in de volle zon juist weer levend kunnen verbranden. Dus hoe vind jij nou het perfecte plekje voor jouw bladmattie?

In de lente, de zomer, de herfst en de winter, weet jij me te vinden, waar ik ook sta! – Plantje Smit.

  

Niet te filmen!

Wel of geen direct zonlicht, schaduw of half-schaduw, we weten het. Al deze lichtinstructies kunnen best verwarrend zijn. Daarom leggen onze eigen bladmatties zelf uit wat er met deze verschillende plantstandplaatsen bedoeld wordt in deze video.

 

Direct zonlicht

Bladgasten zoals onze Strelitzia Nicolai genieten het allerliefst van een plekje in direct zonlicht. Geef ze daarom een lekker plekje in het raam. Planten die in direct zonlicht vertoeven, zijn dit namelijk ook gewend in hun oorspronkelijke klimaat. Maarrr.. als de hele dag de zon op je bladeren staat te shinen, drogen ze wel een beetje uit. Dus een goeie sproeibeurt op z’n tijd kan zeker geen kwaad!

 

Half-schaduw

Het grootste gedeelte van jouw stamgasten geniet van een half-schaduwplekje. Daar krijgt jouw plant af en toe direct zonlicht of veel indirect licht via bijvoorbeeld een reflectie. Planten de hier lekker op gaan, staan vaker 3 – 5 meter van het raam af of juist naast het raam. Als je deze planten wel in direct zonlicht zet, verbranden hun bladeren levend en krijg je bruine vlekken. Niet doen dus. Calathea’s, Alocasia’s of Ficussen houden vaak wel van zo’n plekje half in de spotlights. 

 

Schaduw

Planten hebben altijd licht nodig om te overleven. Dus zet jouw amigo alsjeblieft niet in een ruimte zonder natuurlijk daglicht. Toch zijn er een paar pareltjes die het hartstikke goed doen op een plekje met weinig licht. Dat noemen ze in de plantenwereld schaduw. Een Zamioculcas of een cactus hebben het hier bijvoorbeeld prima naar hun zin. Meestal zijn dit ook je amigo’s die niet zo veel zuipen. Ideaal voor de plantengekkies die nog in opleiding zijn! 

 

Standplaatsen in het voorjaar

In het voorjaar heb je over het algemeen wat meer direct zonlicht in je huis. Dat betekent dat de planten die in de winter een heerlijk plekje in het kozijn hadden gevonden, misschien toch even wat verder van het raam af moeten verhuizen. Omdat de zon meer schijnt, kunnen de bladeren namelijk uitdrogen en zelfs verbranden. Let er dus heel goed op hoeveel directe zonuren jouw amigo nodig heeft. In de warmere periodes kunnen jouw groene toppers wel wat extra verfrissing gebruiken. Dus gooi die plantenspuit maar vol en spuiten maar!

 

Standplaatsen in het najaar

De dagen worden korter en je planten kunnen minder genieten van het stralende zonnetje en de vitamine D. Balen.. Maar niet getreurd! Jij kan de winterdepressie helpen te voorkomen door jouw groene gezelschap meer naar het raam toe te verhuizen. Beweeg ze mee naar de lichtere plekjes in je huis zodat de amigo’s het daglicht krijgen die ze nodig hebben. Thank us later.

 

Dus! De tip van de dag is dat je op zoek moet gaan naar een standplaats met de juiste lichthoeveelheid voor jouw groene amigo. Natuurlijk heb jij helemaal geen zin om daar eindeloos naar te googelen. Daarom hebben wij gewoon bij iedere plant op onze productpagina staan wat dé ideale standplaats is voor jouw amigo. Handig hè?

 

Benieuwd naar onze andere voorjaarsverzorgingstips? Check dan deze blog, heel gauw! Oh en voor alle planteninspo ben je op onze Instagram en Facebook op het goede adres.

Verder lezen

    ... ...