Slappe en hangende kamerplanten

Slappe en hangende kamerplanten

Ken je dat? Dat je nietsvermoedend een kamer binnenloopt en ineens een zielig hoopje groen verdriet aantreft? Er is niks frustrerender dan slap hangende planten tegen te komen. Al helemaal als je niet weet waar deze plant-depressieklachten vandaan komen en hoe je ze kan oplossen. Daarom hebben we een lijstje voor je opgesteld van de mogelijke oorzaken én oplossingen. Schrijven we even mee?

 

Een beetje hangen is oké

Plantsoorten zoals de Alocasia of Zamioculcas staan vaak, als je ze net hebt gekocht, mooi recht omhoog. Dit komt omdat ze in de kwekerij perfect belicht worden. Het (dag)licht vliegt ze daar om de oren. Van links, recht maar vooral van bovenaf, worden deze groene amigo’s tot op het bot verwend met de ideale dosis daglicht. Dit zorgt er ook voor dat de planten meer naar boven groeien, in tegenstelling tot jouw huiskamer waar ze meestal het daglicht van de zijkant krijgen. Scheef hangen hoort er dus ook een beetje bij. We raden je ook aan om je planten eens in de zoveel tijd een stukje te draaien zodat alle kanten gelijkmatig belicht worden en je scheefgroeiers voorkomt.

 

Ff wennen

Eigenlijk moeten planten altijd even wennen aan een nieuwe omgeving. Door een andere temperatuur, licht en hoeveelheid water gaat je gloednieuwe bladmattie zich in het begin misschien wat gek gedragen. Na zo’n groene volksverhuizing hebben planten wel vaker last van hangende bladeren of verliezen ze zelfs blad. Gelukkig is dat (nog) geen reden tot paniek. Vooral als dit bij de wat oudere bladeren gebeurt. (Bij een Alocasia zijn dat vaak de kleinere bladeren aan de buitenkant van de stam). Als je kamerplant eenmaal gewend is, zullen er snel nieuwe, kerngezonde bladeren verschijnen.

Heb je last van verkleurde bladeren? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Bekijk hier al onze tips tegen gele en bruine bladeren!

 

Pompen of verzuipen

Lijkt het erop dat de hangende bladeren bij jouw amigo niet wordt veroorzaakt door verhuisstress? Dan zou het goed kunnen dat je te weinig water geeft. Water zorgt namelijk voor de stevigheid van een stengel en het blad. Bij te weinig water, kan de stengel het gewicht van het blad niet meer houden, waardoor de stengel kan gaan hangen of zelfs knakken. Dit kan je makkelijk oplossen door er wat extra water bij te gieten. Als het goed is zie je jouw kamerplant binnen een paar uur alweer opknappen.

Alles weten over hoe je jouw plant water moet geven? Lees het hier of probeer onze app met watermeldingen eens!

 

Te weinig licht

Los van dat het daglicht in de standaard huiskamers meestal van de zijkant komt, kan een tekort aan daglicht er ook voor zorgen dat de bladeren en stengels van je kamerplant gaan hangen. Je groene amigo kan door het gebrek van daglicht minder energie opwekken waardoor bladeren gaan hangen en uiteindelijk zelfs kunnen afsterven – yikes! Zorg er dus voor dat je jouw kamerplant het perfecte plekje geeft en zet ze bijvoorbeeld wat dichter bij het raam neer.

Alles weten over de ideale standplaats van je plant? Ontdek het hier!

 

Planten-BDSM

Plantengekkies met wat meer ehm.. ervaring.. hebben dit vast al wel eens eerder gedaan. Soms krijgen kerngezonde planten te lange stengels waardoor de plant ‘top zwaar’ wordt en de stengels gaan hangen. De oplossing?

  • De spannendste (en meest plantvriendelijke) oplossing is planten-BDSM a.k.a. het opbinden van planten. Je kan heel makkelijk stengels opbinden aan bijvoorbeeld een mosstok met touw zodat de stengels vrolijk omhoog blijven groeien. Wel eerst even je amigo om toestemming vragen aub.

Als je de hangende stengels toch te storend vindt, zou je ze dicht bij de potgrond kunnen afsnijden. Doe dit heel voorzichtig met een scherp mesje zodat je plant er zo ongedeerd mogelijk vanaf komt.

 

Hopelijk kan je met deze tips je kamerplanten met hangende bladeren of stengels weer helemaal laten shinen. Kom je er toch niet helemaal uit? Check dan onze Plantsome blog voor meer tips over all things plantenverzorging. Of check op onze plantengids wat jouw amigo precies nodig heeft. 

Verder lezen

    ... ...