Je planten water geven? Dat doe je zo.

Je planten water geven? Dat doe je zo.

Eén van de meest gestelde vragen die we in onze inbox van de plantenservice krijgen, is: “Hoe geef ik mijn plant water?”. Niet zo gek, als je bedenkt dat alle planten andere voorkeuren hebben als het gaat om de hoeveel, hoe vaak en de manier waarop ze water krijgen. Daarom vertellen wij je in deze blog waar je allemaal rekening moet houden zodat jouw amigo’s nooit meer dorst hoeven te hebben óf te verdrinken.

 

(Dorst)less is more!

Je verwacht ’t misschien niet, maar te veel water is doodsoorzaak #1 onder de planten. Je kan dus veel beter wat vaker kleine beetjes water te geven in plaats van een hele plens. Wortels hebben dan wel genoeg water nodig, maar van te natte aarde gaan de wortels rotten en daar kan jouw groene amigo erg slecht tegen.

Staat je kamerplant in een kweekpot? Dan kan je even oefenen door te kijken met hoeveel water er water door de gaten aan de onderkant komt zetten. Als dit het geval is, weet je dat je te veel water geeft. Zo kom je na een paar keer testen erachter hoeveel dorst jouw bladgenoot nodig heeft.

 

Ff voelen

Voordat je met je gieter in de weer gaat, is het verstandig om even te voelen of de aarde niet nog nat is. Dit doe je door je vingers 2 cm diep in de potgrond te steken. Blijft er aarde kleven aan je vingers? Dan weet je dat je kamerplant nog even voorzien is. Voelt de aarde droog aan? Giet-er dan maar wat bij! Simple as that.

 

Sproeien maar!

Alle planten zijn gek op een hoge luchtvochtigheid, maar door de verwarming ligt dat binnenshuis al snel een stuk lager dan ze gewend zijn. Daarom raden we je aan om je groene amigo’s eens in de twee weken te trakteren op een heerlijke sproeibeurt. Of zet ze heel kort eventjes onder de douche. Als je dan toch bezig bent, kan je direct even je planten afstoffen. Zo nemen ze namelijk beter daglicht en andere voedzame stoffen op.

Meer weten over planten afstoffen? Lees het hier!

 

Hoe vaak water geven?

Heel flauw, maar dat hangt dus geheel van de plant zelf af. Maar met de meeste planten zit je al goed met één keer per week wateren, mits het de goeie hoeveelheid is natuurlijk. Op deze pagina vindt je alle verzorgingseisen per plantsoort. En als je écht zeker wil weten dat je je bladmatties niet verzuipt of uit laat drogen, dan moet je onze app even proberen! Die geeft je slimme watermeldingen op basis van de lengte, standplaats en type van je plant. Vet handig.

Wist je dat we ook watermeters in onze plantenshop hebben staan? Die vertellen je precies of je groene amigo dorst heeft ja of nee. 

 

Hoe laat water geven?

Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten. Op dat moment zijn zowel je planten, als het water koel. In de zomer vinden kamerplanten het namelijk niet zo prettig om in of na een hete middag water te krijgen. Als de plant warm is, kan deze een shock krijgen van het koude water waardoor de bladeren kunnen verkleuren of er zelfs af kunnen vallen. Wil je niet hebben joh. Je hoeft je wekker niet om 05:00 te zetten, maar tussen de 7 en 10 uur in de ochtend, zit jij he-le-maal goed.

Meer weten over verkleurde bladeren? Lees het hier!

 

Temperatuur van het water

Zoals hierboven is aangegeven, heeft de temperatuur van het water ook invloed op het water geven. Een goede regel is om de watertemperatuur ongeveer gelijk te houden aan de kamertemperatuur. Is het redelijk warm in huis, zorg er dan voor dat het water ook iets warmer is. Over het algemeen is dus beter als het water iets warmer is dan ons drinkwater. 

 

Kom je er met deze tips toch niet helemaal uit en voel je nattigheid? Neem dan eens contact op met onze plantenservice! Die helpen je maar al te graag een eindje op weg.

Verder lezen

    ... ...