Alles over plantenvoeding

Alles over plantenvoeding

Je plant extra voeding geven is niet altijd iets wat op je prioriteitenlijstje staat. Begrijpelijk! Kamerplanten functioneren over het algemeen namelijk prima zonder. Tijdens het groeiseizoen (begin lente t/m de nazomer) kunnen ze dat extra steuntje in de rug juist wél goed gebruiken: des te meer licht er is, des te beter jouw plant kan groeien. We vertellen je alles over het hoe, wat én waarom van de welbekende Pokon en andere voedingssoorten!


Wanneer je voeding geeft

Dat kan je dus het beste doen tijdens het groeiseizoen! Zodra er meer licht is kunnen jouw groene amigo’s meer groeien en hebben ze de voedingsstoffen dus ook daadwerkelijk nodig. Het groeiseizoen begint vaak in april en eindigt begin oktober. Vaak is één keer per week voeding geven ruimschoots voldoende, maar op de site en in de app geven we voor planten die niet zo snel groeien aan dat dit minder vaak nodig is. Als je je plant net hebt verpot zitten er in de verse potgrond nog ruim genoeg voedingsstoffen en kan je extra voeding beter achterwege laten.


De verschillende soorten plantenvoeding

Plantenvoeding is er in allerlei soorten en maten! Van vloeibaar, tot korrels, kegels of tabletten. Sommige planten hebben wat specifiekere dieetwensen, zoals palmen en cactussen, maar in principe lust elke plant het standaard recept. Ook jouw tuin- en balkonplanten worden blij van af en toe een beetje voeding! Je kan voor vloeibare plantenvoeding gaan en het volgens de instructies verdunnen als je jouw groene amigo weer water geeft, óf je kan voor voedingskegels of -tabletten gaan die de voedingsstoffen geleidelijk afgeven naar mate je je plant water geeft. In meeste potgrond soorten zitten tegenwoordig ook kleine korrels met voeding erin, waardoor je plant langer zonder voeding kan! 



Bekijk alle plantenvoeding


Maar hoeveel is dan genoeg?

Let bij het geven van plantenvoeding altijd op de instructies die bij jouw gekozen product zijn aangegeven. Je zou misschien denken dat meer voeding beter is, maar dit is juist niet het geval! Een plant kan van te veel voeding namelijk ook verzwakken en zelfs sterven door het teveel aan mineralen en zouten in de potgrond. Merk je dat je plant slecht reageert op de voeding, verminder dan de hoeveelheid en sla een paar maaltijden over. Planten die langzamer groeien of die niet zoveel zonlicht krijgen hebben trouwens sowieso minder voeding nodig.


Waarom je plantenvoeding geeft

Als mens hebben we voeding nodig om te overleven, maar bij planten ligt het nét wat anders. Grotendeels van de voedingsstoffen die planten nodig hebben maken ze namelijk zelf tijdens het fotosynthese proces, of halen ze uit de grond. In de natuur wordt de grond continu verrijkt met nieuwe voedingsstoffen door het afsterven en composteren van levende organismen zoals planten en insecten. Die stoffen gebruikt jouw groene amigo vervolgens weer om niet alleen te kunnen overleven, maar om te groeien. 

Bij ons in huis is dat een ander verhaal! Je hebt hooguit een kat die af en toe zijn prooi mee naar binnen neemt, maar we gaan er van uit dat je die niet zomaar op je potgrond legt. Op een gegeven moment raken de voedingsstoffen in de potgrond dus op en kan je plant niet echt meer verder groeien. Om nou elke keer je plant te verpotten om de potgrond te kunnen verrijken is ook weer zo'n gedoe, maar om toch voor meer voedingsstoffen te zorgen is er plantenvoeding uitgevonden! Zo kan je plant gewoon weer vrolijk verder groeien en kan jij genieten van glanzend groene nieuwe bladeren.


Of waarom juist niet

Soms hebben we als mens de neiging om een plant extra voeding te geven bij elk teken van zwakte. Het kan inderdaad zo zijn dat verkleurde bladeren kunnen wijzen op een tekort aan voeding, maar in meeste gevallen is dit niet zo. Gele bladeren of bladuitval komen namelijk vaker voor door een water teveel of tekort, ziektes, of een te kleine pot. Hierbij gaat extra voeding dan ook niet helpen. Kijk dus eerst goed of de potgrond niet te nat of te droog is, je tekenen van insecten of beestjes ziet of de wortels onderuit de pot komen. Ook is het niet altijd even slim om je plant in de winter voeding te geven: na het groeiseizoen raken planten in een soort winterslaapwaardoor er weinig tot geen groei meer voorkomt.

Verder lezen

    ... ...