Mid-century modern interieur

Wat is mid-century modern?

Zoals je wellicht al uit de naam kan raden, is mid-century modern ergens halverwege de vorige eeuw ontstaan! De stijl is voor ons kenmerkend retro, maar was voor die tijd juist erg futuristisch dankzij de focus op functionaliteit, zuivere lijnen en warme natuurtinten gecombineerd met gedurfde accentkleuren. Van futuristisch tot retro, de stijl is stiekem tóch tijdloos gebleken gezien we tegenwoordig allemaal massaal geld bieden op meubelstukken uit dit tijdperk.

Kleuren

Het kleurenpalet van mid-century modern is lekker veelzijdig! Leg de nadruk op de donkerdere, warme bruintinten voor een ‘moody’ look, hou het geheel modern door de basis neutraal te houden met wit- en grijstinten of ga voor een eclectisch geheel door te focussen op accentkleuren als warm oranje of geel, mossig groen, teal of dieprood.

Materialen & vormen

Het contrast tussen natuurlijke materialen als hout (met teak als de MVP van het stel), metaal, steen en leer en kunstmatige materialen als plastic, vinyl, velours en glasvezel is typerend voor het tijdperk. Dankzij de introductie van massaproductie en nieuwe materialen tijdens de tweede wereldoorlog kon er ge-experimenteert worden met nieuwe vormen, wat bijvoorbeeld heeft geresulteerd in de welbekende kuipstoeltjes van Eames. Rondingen gecombineerd met strakke lijnen, allemaal met het minimalistische mantra ‘form follows function’ in gedachten, kan je in vrijwel elk mid-century meubelstuk herkennen.

Patronen

Hoewel ook deze stijl in essentie best minimalistisch is, kan je absoluut niet hetzelfde zeggen van de patronen die bij deze stijl horen. Van kleurrijk tot wat meer gedempt, abstract en geometrisch tot organisch, er is in ieder geval keuze genoeg mocht je de stap willen wagen. Je hoeft niet gelijk all-out te gaan met patronen, maar minimaal één graphic print is eigenlijk wel een must.

Welke planten passen erbij? 

Mid-century modern architectuur benadrukt de samensmelting tussen de door de mens gemaakte gebouwen en natuur, en deze lijn wordt doorgetrokken in de bijbehorende interieurs. We hebben voor de plantenadviezen naast elke foto gekeken naar planten met een echte retro feel en funky vormen die perfect passen bij deze eclectische stijl. Het enige wat jij verder thuis nog hoeft te doen, is rekening houden met hoeveel licht jouw toekomstige groene amigo’s in hun nieuwe huis krijgen.

Het enige wat jij verder thuis nog hoeft te doen, is rekening houden met hoeveel licht jouw toekomstige groene amigo’s in hun nieuwe huis krijgen.

Is een mid-century modern interieur niet helemaal jouw ding?

We lichten deze maand onze vier favoriete interieur stijlen uit, inclusief bijpassend plantenadvies. Ga voor warm minimalistisch met Japandi, stoer en strak met industrieel, of ga op de maximalistische wijze helemaal los met kleur!

Foto credits
Foto 1 – My Domaine
Foto 2 –  Dezeen
Foto 3 – Dezeen
Foto 4 – Architectural Digest

Ga voor een andere stijl