Word een stekspert!

Word een stekspert!

We hebben heel het najaar geduldig gewacht totdat het ein-de-lijk weer een stukkie warmer wordt, maar het voorjaar is dan eindelijk daar. Plantsome verklaart hierbij het stekseizoen voor.. geopend! Dit is de periode waarin jouw soon-to-be-stekkies het beste kunnen groeien op water of in de aarde. Schiet je al helemaal in de stekstress omdat je niet zo goed weet hoe je moet beginnen? Geen paniek! Hier lees je alles wat je moet weten over stekken.

 

Wat je eerst moet weten

Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby’s te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden.

Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken. Check daarom eerst de stekvoorkeuren van jouw amigo. We hebben even de meest voorkomende steksoorten voor je op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk.

 

Luchtwortels

Misschien heb je ze wel eens zien zitten, kleine knobbeltjes op de stengels van je planten zoals de Monstera of Epipremnum. Deze jongens hebben luchtwortels die hun voedingsstoffen uit de lucht halen. Dit soort luchtwortels zijn super easy om te stekken. Je knipt een stengel vlak voor de luchtwortel af en plant deze in de aarde. Maarrrr je kan de stekjes ook eerst even op water laten wortelschieten. Hoe je moet stekken op water, zie je in deze video!  

 

Vetplantjes

Je kent ze wel, de cool kids on the block A.K.A. de vetplanten zoals de Peperomia of de Aloë Vera. Deze jongens kan je stekken door een blad van de stam te halen en deze heeeel voorzichtig in de aarde te stoppen. Deze manier van stekken is bedoeld voor de geduldige plantgekkies onder ons. Omdat je het blad eraf hebt gescheurd moet jouw bladbaby eerst even herstellen. Laat ‘m daarom eerst een week op keukenpapier liggen voordat je hem opnieuw laat aarden. Zo voorkom je dat je stekje gaat rotten.

 

Stamstekken

Planten met een stam zoals de Yucca, Dracaena en de Ficus hebben vaak vertakkingen die vanaf de hoofdstam groeien. Deze kan je afsnijden of knippen aan het begin van de steel. Heeft jouw stamhoofd geen vertakking, dan kan je (afhankelijk van de stamdikte) een stuk van de bovenkant tussen de 10 en 20cm afsnoeien met een snoeischaar. We weten het, het klinkt misschien wat heftig om je amigo een koppie kleiner te maken. Maar dit groeit allemaal weer terug, beloofd!

 

Wortelstekken

Er zijn ook planten zoals de pannenkoekplant die nieuwe groepjes plantbaby’s groeien in de potgrond. Bof jij even, die kan je namelijk heel makkelijk een eigen potje geven. Probeer eerst even te voelen tot hoever de wortels gaan door heel voorzichtig aan het stekje te trekken. Zodra je dit groene groepje zo ver mogelijk uit de pot hebt getrokken moet je de wortels zo diep mogelijk afsnijden. Je kan dit stekkie op water laten groeien maar ook direct in de grond planten.

 

En verder..

.. moet je altijd schone materialen gebruiken! Je wil niet dat jouw stekje geïnfecteerd wordt door de bacteriën van je smerige snoeischaar. Zorg er ook voor dat je potje waarin je stekt niet te groot is. Anders verzuipt je amigo in potgrond. En als je gaat stekken op water, kan je dit het beste met water op kamertemperatuur doen. Regenwater werkt al helemaal het beste volgens de plantenpro’s!

 

Benieuwd naar onze andere voorjaarsverzorgingstips? Check dan deze blog, heel gauw! Oh en voor alle planteninspo ben je op onze Instagram en Facebook op het goede adres.

Verder lezen

    ... ...