Voor dit jaar zijn onze proeftuinen niet meer leverbaar. Niet getreurd: volgend jaar komen ze terug!

Plantsome's Proeftuin pakket

De leukste en lekkerste manier om je tuin te ontdekken.

Jouw tuin of balkon leuker, makkelijker, leerzamer en.. eetbaarder maken? Met onze Proeftuin pakketten ben je aan het juiste adres. Appels, aardbeien, bosbessen, verschillende soorten kruiden.. Allemaal supervers én biologisch!

Onze Proeftuin pakketten zijn gebaseerd op het voedselbos systeem: een gelaagde, onderhoudsvriendelijke manier om je eigen eten te verbouwen. De planten werken onderling samen voor een goede bodemkwaliteit. De natuur doet het werk!

We nemen je aan de hand mee en leren je alles over het planten, verzorgen, oogsten en uiteindelijk natuurlijk proeven van jouw eigen Proeftuin. Tuinieren is nog nooit zo leuk geweest!

Geniet elke zomer weer van vers fruit en kruiden uit eigen tuin

Ondersteunt en verbetert de biodiversiteit en bodemkwaliteit van je tuin.

Met beplantingsplan zodat je precies weet wat waar kan en hoe je dit het best kan verzorgen.

Jouw Proeftuin is samengesteld met 100% biologisch gekweekte planten.

Voor 4 m2

Middelgroot Proeftuin pakket

Ons middelgrote Proeftuin pakket bestaat uit 17 meerjarige planten en 1 zaaigoed pakketje, verdeeld over vier van de zeven lagen waar een volledig voedselbos uit bestaat. Hiermee kan je 4m2 van jouw tuin omtoveren in een biologisch fruitparadijs én kan je op een klein aantal vierkante meters tóch de biodiversiteit en bodemkwaliteit van jouw tuin verbeteren!

Bekijk proeftuin 4m2
Voor 9 m2

Groot Proeftuin pakket

Ons grote Proeftuin pakket bestaat uit 24 meerjarige planten en 4 zaaigoed pakketjes, verdeeld over vijf van de zeven lagen waar een volledig voedselbos uit bestaat. Hiermee kan je 9m2 van jouw tuin omtoveren in een biologisch fruitparadijs én kan je op een klein aantal vierkante meters tóch de biodiversiteit en bodemkwaliteit van jouw tuin verbeteren!

Bekijk proeftuin 9m2

Hoe werkt een proeftuin?

Onze proeftuin pakketten zijn gebaseerd op het idee van een voedselbos: een onderhouds- en milieuvriendelijke manier om je eigen eten te kweken! Voedselbossen zijn opgebouwd uit zeven verschillende lagen, zoals je kan zien in de afbeelding.

Dankzij de verschillende hoogtes is er minder ruimte nodig en werken de planten onderling samen voor het beste resultaat. De wildbloemen trekken bijvoorbeeld bijen aan die er vervolgens voor zorgen dat jouw fruitplanten bestuift worden en de bomen zorgen voor genoeg schaduw om de kruiden te beschermen voor de volle zon!

Nou is een volledig voedselbos (of een uitgebreide moestuin) aanleggen voor de meeste mensen niet bepaald weggelegd, maar omdat we zo enthousiast zijn over het idee hebben we onze proeftuintjes verzonnen! Een laagdrempelige manier om jouw tuin leerzamer, leuker, makkelijker én eetbaarder te maken. Je krijgt van ons een uitgebreid beplantingsplan en wekelijkse mails waarin we je alles leren over het planten, verzorgen, oogsten en uiteindelijk proeven van jouw eigen voedselbos of, zoals wij 'm liever noemen, proeftuin.

Afhankelijk van de maat die je kiest zijn de proeftuin pakketten opgebouwd uit 4-5 van de officiële lagen, zodat je op minder vierkante meters tóch de biodiversiteit en bodemkwaliteit van jouw tuin kan verbeteren én elke zomer weer kan genieten van lekkers uit eigen tuin. Appels, peren, aardbeien, bosbessen, verschillende soorten kruiden.. Allemaal supervers én biologisch, en dat is slechts het voorproefje!

Onze proeftuinen

Een proeftuin in je tuin of op je balkon: het kan allebei! Het grote proeftuin pakket (voor 9m2) bevat vijf lagen van de zeven voedselbos lagen, het kleinere pakket (voor 4m2) bevat vier van de zeven lagen van een voedselbos.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet onder? Neem vooral even contact op!

Wat houdt biologisch gekweekt in en waarom is dit belangrijk?

Biologisch gekweekte planten worden op een manier gekweekt die zoveel mogelijk rekening houdt met het milieu. Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt bij het kweken. Dit is belangrijk omdat het gebruik van deze middelen de bodem ernstig beschadigd. Biologisch kweken zorgt voor een duurzame manier van kweken.

Zijn alle planten in de Proeftuin pakketten biologisch gekweekt?

Ja! Alle planten, inclusief de zaden, zijn biologisch gekweekt door kwekerij Hoogeveen & Puur Aroma.

Is mijn tuin geschikt voor een proeftuin?

Mits je ruimte hebt (4m2 of 9m2) en genoeg zonlicht (zie het kopje onder zonlicht) is elke tuin geschikt voor een Proeftuin! We hebben de planten zo uitgekozen dat ze op elke bodemsoort kunnen groeien. Mocht je ze een extra handje helpen meng dan wat compost door de bodem heen voordat je de planten in de grond zet.

Ik heb geen groene vingers, is een Proeftuin geschikt voor mij?

Jazeker! Met het beplantingsplan wat bij je Proeftuin zit en de digitale ondersteuning die je krijgt gedurende het seizoen van ons kan zelfs de meest onervaren tuinier aan de gang met de Proeftuin pakketten. We hebben ook bewust zoveel mogelijk makkelijke planten gekozen.

Moet ik mijn proeftuin water geven?

Het is aan te raden om in de lente en zomer je planten extra water te geven, zeker wanneer het lang droog en warm is. Je kunt niet snel teveel water geven, aangezien het overtollig water de bodem in zakt. Dus zolang je rekening houdt met watertekorten in periodes waarin het écht lang droog is kan je het beste wat vaker water geven.

Hoeveel zonlicht heeft een Proeftuin nodig?

Zonlicht is vooral belangrijk voor de fruitbomen en fruitstruiken. Hoe meer zonlicht, hoe meer fruit en hoe zoeter het ook wordt. Wij raden daarom aan om je Proeftuin op een plek te zetten waar minstens 4 uur direct zonlicht komt op zonnige dagen.

Wanneer wordt mijn proeftuin bezorgd?

We bezorgen de Proeftuinen vanaf 16 maart, zodat je ze direct in jouw tuin kan planten zonder zorgen om strenge nachtvorst. Je ontvangt van ons nog een mail over de precieze bezorgdatum (16 of 17 maart), dit hangt af van jouw adres. Bestel je na 17 maart, dan bezorgen we je Proeftuin op de door jou gekozen datum.

Hoe groot zijn de planten bij ontvangst?

Voor alle planten geldt: ze zijn nog klein als ze bij jou aankomen maar worden snel groot als ze eenmaal zijn geplant. De appel- en perenboom zijn ongeveer 100cm bij aankomst, de fruitstruiken en vijgenboom 50cm en alle kruiden 20cm.

Waarom helpt mijn Proeftuin bij het verbeteren van de bodemkwaliteit?

Een gezonde bodem is een hele actieve en gevarieerde bodem. Door veel verschillende soorten planten op een klein oppervlak te laten groeien, met verschillende worteldieptes, wordt de bodem zeer actief. Dit zorgt voor veel bacteriën (de goede!) in de bodem die de kwaliteit van de bodem weer verbeteren.

Hoeveel fruit en kruiden kan ik het eerste jaar uit mijn proeftuin halen?

Zie jouw Proeftuin als aanvulling op het fruit en kruiden die je bij de supermarkt koopt. Je zult hoogst waarschijnlijk niet al je voedselbehoeftes uit je Proeftuin kunnen halen. Echter kan je gedurende het jaar op verschillende momenten een prima oogst uit je tuin halen om flink te snacken van het fruit dat jij hebt geproduceerd. Houdt er ook rekening mee dat een Proeftuin moet groeien en bloeien en elk jaar in principe meer zal opbrengen, mits er goed voor gezorgd wordt.

Is een proeftuin ook geschikt voor op het balkon?

Jazeker, mits je balkon groot genoeg is! Kies dan wel voor de Proeftuin van 4m2 (voor een heel groot dakterras is 9m2 ook een optie). De fruitbomen en struiken kan je in potten poten en de kruiden kunnen in plantenbakken gezet worden.