Planten afstoffen: waarom en hoe?

Planten afstoffen: waarom en hoe?

Je gaat vast regelmatig met de zwabber door huis, maar neem jij je planten dan ook mee? Bladeren vangen namelijk een hele hoop stof en dat is geen goed nieuws voor je kamerplant. In deze blog vertellen we je precies waarom en hoe je jouw planten mee moet nemen in je volgende schoonmaakrondje.

 

Waarom planten afstoffen?

Planten vangen licht op via de bladeren. Dit licht zetten planten weer om in glucose en zuurstof en laat dat nou nét zijn waar je planten (los van water) op moeten overleven. Dit fotosyntheseproces wordt verstoord zodra er te veel stof op de bladeren ligt. Aan jou dus de taak om die knappe bladeren van jouw kamerplant schoon te houden.

 

Hoe kan je planten afstoffen?

Nou, daar zijn verschillende manieren voor. Je kan gewoon voor de klassieke manier gaan door met een vochtig doekje de planten af te nemen of ze gewoon meenemen onder de douche.. Ja wacht, we leggen het je even uit.

 

  1. Vochtig doekje

De meest voor-de-hand-liggende manier is met een vochtig doekje je bladeren voorzichtig afnemen. Dit kan je doen met een sopje of door even met de sproeier in de weer te gaan. Als je gaat sproeien is het wel de bedoeling dat je de planten écht afneemt. Anders kunnen de bladeren door de vochtigheid rotte plekken gaan krijgen. Zorg er ook voor dat je het doekje een beetje schoonhoudt zodat je niet stof aan het uitwrijven bent over de andere bladeren. Anders kan je weer opnieuw beginnen.

 

  1. Plumeau

Een snelle manier om je stofvrij te maken is door even heen en weer te wapperen met een statische plumeau. Deze vangt namelijk heel makkelijk het stof van je planten op. Weet je eindelijk hoe het is om een huismoeder in de jaren 60 te zijn.

 

  1. Douchen maar!

Met een kleine regenbui vinden je kamerplanten het heerlijk om even buiten te vertoeven. Heb je geen balkon of tuin? Dan kan je jouw groene amigo’s uitnodigen voor een korte douchesessie. Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot komt te staan of dat je ze in hun kweekpot laat staan zodat het water goed kan weglopen. Dit werkt ook supergoed om de luchtvochtigheid voor je kamerplant omhoog te krikken.

 

  1. Got milk?

Om ervoor te zorgen dat je planten éxtra hard shinen, kan je een lauw sopje met melk en water maken. Melk verstevigt namelijk de bladeren van de plant en geeft ze meer glans.

 

Heb je last van verkleurde of uitgedroogde bladeren? In deze blog leggen we je uit wat je er mee aan moet!

Verder lezen

    ... ...