Is mijn plant ziek?

Is mijn plant ziek?

Net zoals mensen kunnen planten helaas ook gewoon ziektes oplopen. Het is belangrijk dat hier wel aandacht aan wordt besteed, want veel plantziektes kunnen een plant laten afsterven als het niet wordt tegengewerkt. Controleer daarom regelmatig je kamerplant op ziekten, een goede manier is door de onderkant van het blad zo nu en dan te controleren. Zitten hier zwarte of witte plekjes op die er voorheen niet zaten, dan is het zeer waarschijnlijk dat je plant een ziekte heeft opgelopen. Kijk hieronder voor een overzicht van de meest voorkomende plantziekten inclusief hoe je het behandelt. 

Bladluis

Bladluizen komen voor in vele soorten en maten. Ze zijn te herkennen aan hun ronde, enigszins langwerpige lichaam en aan de achterzijde hebben ze twee buisjes waarmee ze honingdauw afscheiden. Deze honingdauw is een plakkerige substantie wat op het blad blijft zitten, ook hier kun je dus bladluis aan herkennen. Bladluizen kunnen vele kleuren hebben, wit, zwart, groen, geel, roze en paars. Ze komen vaak in grote getallen voor op een plant. Wanneer je dus een hoop ronde beestjes op je plant ziet zitten, heb je waarschijnlijk last van bladluis. Gelukkig is de behandeling relatief eenvoudig. 

Dopluis

Een dopluis is een ronde luis van zo'n 4 mm groot, en kan geelgroen, geelbruin of lichtgrijs van kleur zijn, met donkere vlekken/stippen op de rug. Er bestaat ook een variant genaamde de platte dopluis, hierbij is het ronde schild van de luis wat platter dan bij de normale dopluis. Deze luis verbergt zich vaak op de wat beter verborgen plekjes op een plant, je vindt de vlekjes of stipjes bij de wortels, aanzet van bladeren en onder bladeren. Het is enigszins lastig om deze dopluis te bestrijden, zie voor een gedetailleerde beschrijving de onderstaande link.

Schildluis

De schildluis heeft wel wat weg van de dopluis, echter zit bij de dopluis het schild vast aan het lichaam terwijl deze bij een schildluis simpelweg is op te tillen waarna de luis zichtbaar wordt. Schildluizen zijn over het algemeen beige tot lichtgrijs, en clusteren vaak samen op de plant waardoor er grote hopen ontstaan. Ze scheiden geen honingdauw af zoals de bladluis en dopluis. Wel zijn de nog niet ontpopte mannetjes bedekt met witte was, waardoor ze vaak worden verward met de wolluis. Het bestrijden van deze luis is helaas even lastig als bij de dopluis en wolluis.

Spint

Spint behoort tot de mijt-familie en is gemiddeld tussen de 0,3 mm en 0,5 mm groot. Om deze reden is het herkennen van spint redelijk lastig. Ze zitten vaak aan de onderkant van het blad, waar ze gaatjes prikken in het blad en zo de voedingsstoffen van de plant leegzuigen. De schade veroorzaakt door spint is dan ook beter te zien; de zieke plant krijgt langzaam gele bladeren of de bladeren sterven zelfs helemaal af.

Trips

Trips zijn zeer kleine insecten die maar 1mm in doorsnede zijn. Helaas zijn ze zeer gevreesd onder kwekers, omdat ze beschikken over vleugels waarmee ze kunnen vliegen en zich ze razendsnel tussen kamerplanten kunnen verspreiden. Ook is de trips over de jaren heen redelijk resistent geworden tegen bestrijdingsmiddelen, wat het dus lastig maakt om er vanaf te komen als een plant eenmaal trips heeft opgelopen. Trips zijn met het blote oog dus niet echt te zien, maar ze laten een grijze vlekjes achter waar ze in het blad hebben geprikt, soms met wat groene afscheiding van de trips ernaast. Hieraan kan je herkennen of het om trips gaat of niet. 

Witte Vlieg

De naam zegt eigenlijk al genoeg, deze insecten van zo'n 1 mm tot 3 mm zien eruit als kleine witte vliegjes. En dit is ook gelijk waar je ze aan kunt herkennen, volwassen witte vliegjes zullen opvliegen als je aan de plant schudt. Dan blijven de witte eitjes onderop het blad achter. Vaak leven de witte vliegen in grote groepen, en zo kunnen ze een plant in korte tijd flinke schade laten oplopen. De witte vlieg zuigt namelijk voedingsstoffen van de plant leeg, waardoor bladeren geel worden en zullen afsterven. Ook produceert de witte vlieg honingdauw, wat ervoor zorgt dat de bladeren kleverig aanvoelen.

Wolluis

De wolluis is een wit insect van zo'n 5 mm, te herkennen aan de vele harige pootjes die om het hele lichaam van de wolluis zit. Nog herkenbaarder is de witte afscheiding van de wolluis waarin de eitjes bewaard worden. Deze vormen wollige balletjes die ook makkelijk aan kleding blijft hangen. Dus zie je witte draden of witte bolletjes in je plant, dan is het hoogstwaarschijnlijk wolluis. Ook deze ziekte hecht zich aan de voedingsaders van de plant, waardoor de bladeren aangetast worden. Helaas is wolluis redelijk lastig te bestrijden en kan dus een ware plaag vormen.

Verder lezen

    ... ...