Kom buiten spelen!

Breng leven en kleur in je tuin of balkon met planten! Ontdek de pracht en kracht van natuur met onze bloeiende klimplanten, grassen, planten voor de border of ga voor een eetbare tuin met 100% biologisch gekweekte planten. Alles vers van de kweker en hulp bij het kweken via onze plantenservice.

Al onze buitenplanten

De Proeftuintjes

Jouw tuin of balkon leuker, makkelijker, leerzamer en.. eetbaarder maken? Met onze Proeftuin pakketten ben je aan het juiste adres. Een pakket van 4m2 of 9m2 om jouw eigen voedselbos aan te leggen. Appels, bessen, aardbeien, kruiden en nog meer lekkers. Volledig biologisch en met maandelijkse begeleiding via mail.

Eetbare tuinplanten

Lekker in de tuin bezig en het resultaat ook nog eens kunnen opeten, wat wil je nog meer!

Tips voor in de tuin

Wanneer kan ik beginnen met planten in de tuin plaatsen?

Het hangt erg af van het plantensoort, maar een vuistregel is het begin van het voorjaar. Dan is de kans op strengste vorst voorbij.

Bijna alle planten in ons assortiment zijn vaste planten, die kunnen beter tegen vorst en kunnen dus wat eerder gepland worden. Ook ons biologisch assortiment heeft dit voordeel omdat ze buiten gekweekt worden en dus al gewend zijn aan de kou.

Is mijn tuingrond goed genoeg voor planten?

Natuurlijk, ook jouw tuingrond mag er zijn.

Op een serieuzere noot: je kunt de kwaliteit van jouw tuingrond controleren en verbeteren op een aantal verschillende manier. Kijk hier voor meer informatie.

Waar komen jullie planten vandaan?

We werken op dit moment voornamelijk met 3 kwekers samen voor ons buitenassortiment:

- Hoogeveen Plants: een grote kweker die als één van de eerste kwekers biologische fuitplanten is gaan kweken. Ze zetten ook goede stappen in de vermindering van veengebruik (60% minder in 2022). Al ons biologisch fruit komt dan ook bij Hoogeveen vandaan, plus veel siergrassen en (bloeiende) klimplanten.

- Puur Aroma: een kwekerij gevestigd in de glooiende heuvels van Limburg. Zij kweken op biologische wijze kruiden, die bij ons met name in de Proeftuin pakketten terug komen.

- Son & Koot: kweekt al sinds 1963 buitenplanten. Gebruikt zoveel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen en richt zich ook op het verminderen van veengebruik in de potgrond. Ook erg leuk is het Arboretum naast de kwekerij waar allerlei soorten dieren hun toevlucht kunnen nemen.

Kan ik deze planten ook op mijn balkon of terras zetten?

De meeste planten zijn ook geschikt om in een pot op balkon te zetten. Je kunt het per plant zien op de detailpagina, maar we hebben ook een overzicht van alle balkon & terrasplanten gemaakt.

Sommige planten zet je liever zelfs alleen in een pot omdat ze anders gaan woekeren of omdat je ze in de winter naar binnen wilt halen wanneer ze niet winterhard zijn.

Waarom is het belangrijk dat planten biologisch gekweekt worden?

We zijn in de loop der jaren als consument gewend geraakt aan planten in perfecte conditie. Echter moeten kwekers om dat te bereiken onnatuurlijke middelen gebruiken om zogenaamde 'plagen' weg te houden van de planten. Deze middelen komen niet alleen op de planten, maar ook in de bodem terecht waardoor deze door de jaren heen steeds meer vervuild raakt. Dit zorgt uiteindelijk voor een bodem waar weinig meer op kan groeien.

Biologische kwekers maken alleen gebruik van natuurlijke middelen tijdens het kweekproces. Hierdoor komen er dus geen schadelijke stoffen in de bodem. Dat is winst! Planten kunnen hierdoor wel wat minder perfect zijn zo nu en dan, maar wat is er nu leuk aan perfectie?

Overigens is onze ervaring dat ook biologische kwekers inmiddels zoveel ervaring hebben opgedaan dat er weinig verschil meer zit in de kwaliteit tussen niet-biologische planten.

Waarom zijn nog niet alle planten in jullie assortiment biologisch?

Goede vraag! We willen graag werken naar een toekomst waar er geen niet-biologische planten in ons assortiment zitten en proberen waar mogelijk deze kwekers dan ook al op te zoeken.

Tegelijkertijd vinden wij het nog belangrijker dat we met natuur in aanraking blijven komen door je tuin te vergroenen. Dit heeft ook allerlei positieve effecten voor mens en natuur (zoals betere wateropvang en mentale gezondheid door buiten te zijn). Daarom kiezen we ervoor ook nog niet-biologische gekweekte planten aan te bieden maar zorgen we wel dat we met kwekers werken die op weg zijn naar biologisch of zo min mogelijk niet-natuurlijke middelen gebruiken.

Ons biologisch assortiment vind je hier.

Ik heb hulp nodig bij het vergroenen van mijn tuin of balkon.

Geen enkel probleem, het kiezen van de juiste planten voor jouw buitenruimte kan snel een gevalletje "door de bomen het bos niet meer zien" worden.

We denken graag met je mee, stuur je wensen even in een mailtje naar hallo@plantsome.nl (of open een chat).

Wat als mijn buitenplanten niet goed groeien?

We geven een garantie van 3 maanden na aanschaf op al onze planten. Sterven ze dus voor die tijd al, neem dan vooral even contact met ons op.

We willen wel benadrukken dat de natuur zich niet helemaal laat reguleren. En dat is juist het mooie aan bezig zijn met je planten. Door met je tuin en planten bezig te zijn leer je steeds meer over ze en groeit ook je waardering voor de natuur. Een lelijk blaadje of afgebroken tak hoort hier ook bij. Het groeit vanzelf weer aan, de natuur is sterk!

Leesvoer voor buiten

Bereid je tuin voor op buitenplanten

Wat komt er allemaal kijken bij het voorbereiden van je tuin op een nieuw seizoen?

Naar de blog

Standplaats voor je tuinplanten

Hoe bepaal je welke plant waar komt, lees er hier meer over!

Naar de blog

Snoeischaar klaar? Snoeien maar!

Regelmatig snoeien houdt jouw groene amigo’s sterk, gezond en in een goede conditie. En dat willen we toch?! Wij leren je de ins- en outs! 

Naar de blog

Klimhulp: zo begeleid je klimplanten

Klimplanten, ze vergroenen je buitenruimte in een handomdraai! Maar ze hebben nog wel een beetje ondersteuning nodig.

naar de blog