Wanneer en hoe snoei je buitenplanten? Leer het in deze how-to-snoei!

Wanneer en hoe snoei je buitenplanten? Leer het in deze how-to-snoei!

Ga je aan de slag met de snoeischaar? Veel groene vrienden zullen je dankbaar zijn. Welke plant je ook buiten hebt staan ​​- van een roos tot aan pampagras of fruitplanten - regelmatig snoeien houdt jouw groene amigo’s sterk, gezond en in een goede conditie. 


Waarom je planten wilt snoeien

Ook al komt snoeien in de natuur vanzelfsprekend niet voor stellen de meeste plantensoorten een goede snoeibeurt wel op prijs. Daar zijn verschillende redenen voor: 

  • Je voorkomt het domineren van bepaalde soorten in jouw tuin. Sommige planten zijn wat agressiever in hun verspreiding dan anderen, waardoor je tuin zomaar een monocultuur kan lijken. Eens of twee keer per jaar snoeien zorgt ervoor dat alle planten ruimte krijgen om te groeien.
  • Snoeien stimuleert de groei van planten. Het schudt ze als het ware wakker. Het terugsnoeien van langere takken kan er dus juist voor zorgen dat jouw plant het komende seizoen nóg groter gaat worden!
  • Het zorgt voor een gezondere plant. Wanneer takken te vol raken en door elkaar heen gaan lopen kan er minder lucht door de takken heen komen. Dit kan leiden tot meer ziektes in je plant. 
  • Trek in een lekker appeltje of zin in een recept met overheerlijke peren? Nog leuker dan ze uit je eigen tuin komen! Het snoeien van je fruitplanten zorgt ervoor dat ze meer vruchten zullen aanmaken. 
  • De plant, struik of boom blijft mooi in model. Oké, dit zal de plant wellicht een worst wezen maar voor jou is het een stuk aangenamer om naar te kijken. 

Wanneer kan je aan de slag met snoeien?

Over het algemeen komen jouw knipkunsten het beste tot hun recht in de herfst en/of de lente. Voor sommige soorten is één keer per jaar voldoende, anderen hebben liever twee keer een 'opknipbeurt'. Over het algemeen geldt dat struiken en bloeiende klimplanten het beste in het voorjaar gesnoeid kunnen worden. Bomen en heggen geven de voorkeur aan de herfst of winter. Hieronder staat een overzicht van een aantal populaire planten en wanneer je die wilt snoeien.


De benodigdheden

Wat heb je nodig voor een goede snoei-sessie? Handschoenen en een goede tuin- en heggenschaar. Let er wel op dat deze schaar goed scherp en ontsmet is! Dit om te voorkomen dat de ziektes van je ene groene vriend worden overgedragen op je andere vriend.

snoeien buitenplanten tuinplanten


Hoe snoei ik?

De exacte snoeitechniek is afhankelijk van het soort. Maar we kunnen wel een paar algemene tips met je delen:

  1. Houdt je schaar altijd met de snijkant (bovenkant van de schaar) tegen de stam. Zo voorkom je kneuzingen door de onderkant van de schaar op het deel van de tak wat blijft zitten.
  2. Snoei altijd op droge en vorstvrije dagen. Water en vorst kan de wond die ontstaat na het snoeien infecteren waardoor de plant beschadigd raakt. 
  3. Snoei maximaal 1/3 van de plant, behalve bij soorten waar anders staat aangegeven. Bij het snoeien van takken kan je het beste minstens 2-3 ogen laten zitten (een oog is een verdikking van een tak, waar nieuwe scheuten ontstaan).

Snoeiwensen bij populaire plantsoorten

Rozen, clematissen en andere bloeiende klimplanten
Rozen worden over het algemeen in het voorjaar gesnoeid, maar nooit in de herfst. Deze stekelige vrienden hebben niet de kracht om in de herfst te genezen van de snijwonden. Vorst kan er dan voor zorgen dat de roos het niet overleefd.. Dat is nou net niet de bedoeling!

Hoe de clematis gesnoeid moet worden, hangt af van het ras. Waar de meeste vroegbloeiende soorten (zoals Eric) niet gesnoeid hoeven te worden, moeten de kleinbloemige soorten (vanwege vorstschade) in het voorjaar volledig worden gesnoeid. Groenblijvende clematis (Clematis armandii) is gemakkelijk te verzorgen, omdat je hem niet hoeft te snoeien tenzij hij in het wild begint te groeien. Easy peasy dus!

De clematis snoei je, net als andere bloeiende klimplanten, door uitgeschoten takken terug te snoeien tot ongeveer 2 - 3 ogen vanaf de hoofdstam. Je kunt dit ook na de bloei doen. Snoei nooit meer dan 1/3 van de plant in één keer weg.

(Pampas)grassen
Grassen zijn ideaal voor een jaarronde groene tuin of balkon zonder veel verzorging. Alleen vinden ze het wel lekker om eens in het jaar even goed gesnoeid te worden. Zelfs het scherpe, decoratieve pampasgras heeft haar voorkeuren als het gaat om snoeien. Goed nieuws: we schreven er een blog over, die ook geldt voor andere grassen (Carex, Festuca, etc)!

De olijfboom
Je geliefde olijfboom kan je het beste snoeien in maart of in april. Waarom? In april loopt je olijfboom alweer uit en dus zit je niet al te lang met een kaal koppie. Daarnaast is de boom na de winter kaal, daardoor kan je beter zien wat je doet.

Hoe je aan de slag gaat? Je begint met het snoeien van dorre takjes en dood hout. Zorg ervoor dat het ‘hart’ van de boom genoeg zonlicht krijgt, alle takken die dat tegenhouden kan je het beste wegsnoeien. Horizontale takken kan je het beste sparen, want anders heeft je groene vriend niet zoveel vorm meer en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Fruitbomen en -struiken

Omdat er zoveel verschillende soorten fruitplanten zijn en wij enorm enthousiast zijn over deze groene vrienden omdat ze zowel mooi zijn als heerlijk vers fruit uit eigen tuin bieden, hebben we een apart blog geschreven over het snoeien van fruitplanten.

    Goed, zo kunnen we eindeloos doorgaan! Heb je vragen over het snoeien van tuinplanten? Vraag dan onze Plantenservice! Of ben je op zoek naar nieuwe planten voor je buitenruimte? Kijk eens op naar ons assortiment buitenplanten. Deel jouw buitenruimte en tag ons met @plantsome.

    Verder lezen

      ... ...