Snoeischaar klaar? Snoeien maar!

Snoeischaar klaar? Snoeien maar!

Ga je aan de slag met de snoeischaar? Good job! Veel groene vrienden zullen je dankbaar zijn. Welke plant je ook buiten hebt staan ​​- van een roos tot aan pampagras - regelmatig snoeien houdt jouw groene amigo’s sterk, gezond en in een goede conditie. En dat willen we toch?! Wij leren je de ins- en outs! 

 

De ‘why’ van het snoeien
Afhankelijk van het plantensoort moet je je planten snoeien. Daar zijn verschillende redenen voor: 

 • De plant, struik of boom blijft mooi in model. Zie het een beetje als je eigen kapsel. Jouw groene vriend wil ook goed voor de dag komen.
 • Je voorkomt enorme wildgroei in de tuin. Sommige groene vrienden vinden het erg leuk om aanwezig te zijn, maar laten onze kleine amigo’s naar de achtergrond verdwijnen. En zeg nou zelf, zelfs de kleinste rakkers verdienen een podium in jouw lentetuin toch?
 • Trek in een lekker appeltje of zin in een recept met overheerlijke peren? Nog leuker dan ze uit je eigen tuin komen! Heb jij nou zo’n gezellige fruitboom in je tuin? Snoei deze dan in het voorjaar. De opbrengst zal beter worden!

Wanneer kan je aan de slag met snoeien?
Over het algemeen komen jouw knipkunsten het beste tot hun recht in de herfst en/of de lente. Toch wint het lenteseizoen het toch vaak van de herfst. Waarom? Bladeren, stengels en bloemen beschermen jouw amigo tegen vorst. En dit kan hard nodig zijn tijdens de herfst en winter in ons koude kikkerlandje. Good to know - iedere groene vriend vraagt om een speciale behandeling, aangezien er toch ook planten zijn die wel graag kaal geschoren worden voor de winter. Dusja, altijd even checken wat jouw amigo nodig heeft

De benodigdheden
Allemaal leuk en aardig dat snoeien, maar wat heb je hiervoor nodig? Dikke handschoenen, een groene afvalbak en een goede tuin- en heggenschaar. Let er wel op dat deze schaar goed ontsmet is! Dit om te voorkomen dat de ziektes van je ene groene vriend worden overgedragen op je andere vriend.

How to?!
De exacte snoeitechniek is afhankelijk van het plantenras. Maar we kunnen wel een algemene regel met je delen, komtie dan hè: snij altijd direct boven een nieuwe knop af en knip de oudere takken af als je ziet dat hier een nieuwe tak aan het groeien is. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Gewoon doen! Hier een paar snoeitips voor specifieke plantensoorten: 

 

 • Rozen en clematissen
  Rozen worden over het algemeen in het voorjaar gesnoeid, maar nooit in de herfst. Deze stekelige vrienden hebben niet de kracht om in de herfst te genezen van de snijwonden. Vorst kan er dan voor zorgen dat de roos het niet overleefd.. Dat is nou net niet de bedoeling!

  Hoe de clematis gesnoeid moet worden, hangt af van het ras. Waar de meeste vroegbloeiende soorten niet gesnoeid hoeven te worden, moeten de kleinbloemige soorten (vanwege vorstschade) in het voorjaar volledig worden gesnoeid. Groenblijvende clematis (Clematis armandii) is gemakkelijk te verzorgen, omdat je hem niet hoeft te snoeien tenzij hij in het wild begint te groeien. Easy peasy dus!

 • Pampasgrassen
  Zelfs het scherpe, decoratieve pampagras heeft haar voorkeuren als het gaat om snoeien. Goed nieuws: we schreven er een blog over, je leest ‘m hier!

 • De olijfboom
  Je geliefde olijfboom kan je het beste snoeien in maart of in april. Waarom? In april loopt je olijfboom alweer uit en dus zit je niet al te lang met een kaal koppie. Daarnaast is de boom na de winter kaal, daardoor kan je beter zien wat je doet!

  Hoe je aan de slag gaat? Je begint met het snoeien van dorre takjes en dood hout. Zorg ervoor dat het ‘hart’ van de boom genoeg zonlicht krijgt, alle takken die dat tegenhouden kan je het beste wegsnoeien. Horizontale takken kan je het beste sparen, want anders heeft je groene vriend niet zoveel vorm meer en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Goed, zo kunnen we eindeloos doorgaan! Heb je vragen over het snoeien van tuinplanten? Kijk dan eens op de productpagina's voor alle tuin- en balkonplanten. Niet gevonden? Vraag dan onze Plantenservice! Deel jouw buitenruimte met onze Plantsome buitenplanten en tag ons met @plantsome.

Verder lezen

  ... ...