Bereid je tuin voor op buitenplanten!

Bereid je tuin voor op buitenplanten!

Ahhh buitenplanten, je hebt ze in alle soorten en maten. Planten voor op je balkon of voor in je tuin. Winterharde en wintergroene planten, klimplanten, struiken, siergrassen en bloeiende planten. Maar wat komt er allemaal kijken bij de voorbereiding van je buitenruimte?

 

Schone grond
We beginnen het tuinseizoen het liefst met schone grond, dan doen je groene vrienden het het beste! Hoe je dat voor elkaar bokst? Verwijder het onkruid en overweeg daarnaast om de bovenste grondlaag weg te scheppen en aan te vullen met verse, nieuwe aarde. Meer weten over grond voor je buitenplanten? Dat lees je hier!

Aan de slag met de hark
Voordat je aan de slag gaat met het poten van je nieuwe aanwinsten rul je de grond eenmalig op. Dit kan je het beste doen met een hark, maar het kan ook met je handen. Je kunt als extraatje ook wat kunstmest toevoegen in deze stap! Zeker als je al wat plantjes hebt staan is dit een goede stap om erin te houden, na de winter kunnen ze wel wat extra voeding gebruiken.

Kalk in je tuin?
Normaal is het het beste om kalk te strooien in de herfst zodat je er in het voorjaar profijt van hebt. Vergeten? Dan kan het ook prima aan het begin van de lente. Zorg er dan wel voor dat je voor snel werkende kalk gaat. Waarom kalk zo belangrijk is? Het zorgt voor gezonde, sterke planten die sneller groeien. Laat die jungle maar komen!

Pak gelijk het snoeien op
Heb je planten die gesnoeid moeten worden? Doe dit dan ook gelijk even voordat je nieuwe planten gaat poten. Het kan best wat rotzooi in je tuin veroorzaken en daar worden je jonge, kwetsbare planten niet super blij van. Je kunt het natuurlijk ook - voorzichtig - achteraf doen. Je bent nu toch lekker bezig! ;)

Planten die mee naar buiten kunnen
Is jouw tuin nog niet groen genoeg? In de lente- en zomerperiode zijn er heel wat planten die gezellig met je mee naar buiten willen verhuizen. Planten die staan te popelen om met jou buiten te spelen zijn de Kentiapalm, Strelitzia, Yucca, Monstera en alle cactussen- en vetplanten. Je kan het plantenfeestje mee naar buiten nemen zodra de temperatuur ’s nachts boven de 15 graden blijft.

Tips voor deze verhuisde rakkers: 

  • Schijnt het zonnetje flink? Planten in de volle zon hebben een extra slokje water nodig, net als wij. Hydrateren kan je leren!
  • Is het regenseizoen in ons land weer geopend? Zorg er dan voor dat de pot die je buiten hebt met watergat zoals Stan de terracottapot. Buitenpotten voeren namelijk overtollig regenwater af. Anders verzuipen de wortels van je plant en dat is nou net niet helemaal de bedoeling.. 
  • We denken dat die groene amigo’s stuk voor stuk echte krachtpatsers zijn, maar vergis je niet. Over het algemeen moet je planten zoveel mogelijk uit de wind houden. Anders beschadigen hun bladeren en dat is geen fraai gezicht. 


Met deze tips zorg jij goed jezelf en jouw amigo's. Ben je op zoek naar een nieuwe amigo? Zoek dan via de Plantzoeker pagina naar de ideale match. En ohja, volg ons nog even op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...