Bladluis

De bladluis is een redelijk veel voorkomende ziekte bij planten. Gelukkig is het een ziekte die relatief makkelijk is om te bestrijden, mede omdat de bladluizen met het blote oog vaak goed te zien zijn. Mocht je dan ook bladluis hebben aangetroffen op je plant, ga niet meteen op zoek naar een nieuw exemplaar; grote kans dat je plant nog jaren mee kan. 

Schade aan de plant

Het grootste gevaar van bladluizen voor planten zijn de virussen die ze kunnen overdragen. De bladluis bijt zich een weg naar de aderen van een plant, waar de voedingstoffen zich bevinden. Net als bij een wond is het infectiegevaar een stuk groter als deze aderen openliggen. Daarnaast laten bladluizen honingdauw achter op de bladeren van een plant, waar schimmel in kan groeien. Over het algemeen zorgt bladluis niet direct voor het afsterven van de plant, echter als er niets aan de situatie gedaan wordt zal de plant uiteindelijk sterven door een gebrek aan voeding. Wel kunnen al snel bladeren geel worden en zelfs afvallen. 

Behandeling

Naast chemische middelen zijn er ook een aantal andere methoden die je kunt gebruiken om bladluis te bestrijden. Probeer allereerst geïnfecteerde bladeren af te knippen van de plant, om zo verdere verspreiding te voorkomen. Het afspuiten van de plant met een krachtige straal water kan ook een groot deel van het bladluis verwijderen. Gebruik hiervoor koud water, dit vinden de luizen niet prettig. Geef de plant ook niet teveel water of extra voeding, dit zorgt ervoor dat een plant meer voedingstoffen krijgt en dit trekt bladluizen aan. Een laatste tip is het vullen van de plantenspuit met afwasmiddel en dit op de bladluizen spuiten. Herhaal dit elke paar dagen om helemaal van de bladluis af te komen. 

Oorzaak

De bladluis verspreidt zich door tussen andere planten te vliegen of springen, door zichzelf mee te laten voeren op de tocht of door mee te liften op kleding van mensen. Bladluis komt dus in principe van buiten het huis, behalve als andere planten in het huis al besmet zijn. Het komt dan ook niet door slechte verzorging. 

Voorkomen

Het is redelijk lastig om bladluis te voorkomen, aangezien het gemakkelijk van buitenshuis mee naar binnen genomen kan worden. Zorg ervoor dat je planten die geïnfecteerd zijn ver van andere planten houd en laat planten niet op de tocht staan. Controleer de plant ook regelmatig op eventuele ziektes zodat het snel bestreden kan worden. 

Verder lezen

    ... ...