Trips

Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee. Ze zijn zo gevreesd omdat deze insecten vleugels hebben, en zich dus razendsnel kunnen verspreiden naar andere planten. Nu is dat in een huiskamer iets minder gevaarlijk dan een kas waar duizenden planten staan, maar toch is het belangrijk dat een trips infectie zo snel mogelijk wordt bestreden. En laten we nu hieronder gedetailleerd hebben opgeschreven hoe dit in zijn werk gaat!

Schade aan de plant

De trips prikt in het blad op zoek naar voedingstoffen. Deze prikken laten grijze plekken achter op het blad. Aangezien grijze plekken niet vaak voorkomen op een plant zijn de grijze puntjes een goede manier om trips te herkennen op een plant. Ook kunnen de trips je plant infecteren met een virus. Dit is het meest gevaarlijke aan de trips, aangezien een virus ervoor kan zorgen dat de plant sterft. 

Behandeling

Tripsen zijn heel lastig te bestrijden, door de jaren heen is de trips immuun geworden voor veel bestrijdingsmiddelen. En omdat ze kunnen vliegen is het heel lastig om de gehele kolonie te pakken te krijgen. Vaak wordt bij een infectie van trips dan ook gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Een middeltje wat je nog tegen trips kunt proberen is een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10ml spiritus of methanol. Hiermee besproei je dan de plant een aantal keer per week totdat de plaag weg is. 

Oorzaak

De trips houdt van warmere temperaturen en lage luchtvochtigheid. Gedurende de winter als het te koud is gaan ze zo'n 8cm onder de grond zitten in de pot van de plant. In de lente komen ze dan weer tevoorschijn om zich weer voort te gaan planten. 

Voorkomen

Het is redelijk lastig om trips te voorkomen, vooral omdat dit insect kan vliegen! Let daarom goed op of je grijze plekken op je plant ziet, des te eerder je een infectie kunt bestrijden des te beter. 

Zie je geen grijze vlekjes op de bladeren, maar bijvoorbeeld witte bolletjes of stippen? Bekijk deze pagina eens waarop we de verschillende mogelijke ziektes op een rijtje hebben gezet. 

Verder lezen

    ... ...