Wolluis

Wolluis is een vervelende plaag die op zo'n beetje elke kamerplant voor kan komen. De naam heeft de wolluis te danken aan de witte, wolachtige afscheiding die de vrouwtjes produceren. Hier zijn zo ook gelijk aan te herkennen in de plant, zie je witte, wollige bolletjes of stipjes dan is dat vaak een teken van wolluis. Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden. 

Schade aan de plant

Net als andere luissoorten bijt de wolluis zich een weg door het blad heen naar de aderen van een plant. Hier voedt hij zich met voedingstoffen, wat ervoor zorgt dat bladeren geel of bruin worden en uiteindelijk afsterven. Ook scheidt de wolluis honingdauw af, een plakkerig spul waarin zich schimmels kunnen vormen die schadelijk zijn voor de plant. Zit zorgt voor een soort aanslag met witte plakkerige puntjes. Het komt niet vaak voor dat een plant een infectie van wolluis niet overleeft, dit gebeurt enkel bij een zeer groot aantal wolluizen.

Behandeling

Er zijn een paar trucjes om te proberen de wolluis weg te krijgen. Als eerste kan je proberen de luis met water weg te spuiten. Ze zijn relatief groot en je kunt dus gemakkelijk controleren of je alle luizen weg hebt gehaald. Zorg er wel voor dat je na een paar dagen de plant controleert om te kijken of er geen nieuwe eitjes zijn uitgekomen. Een andere manier is de wolluis aanstippen met een watje doordrenkt in alcohol (bv spiritus). Dit moet wel elke dag gebeuren totdat de plaag is verdwenen. Als dit allemaal niet werkt zijn chemische bestrijdingsmiddelen de enige optie. 

Oorzaak

De wolluis heeft niet een specifieke voorkeur voor een leefomgeving. Er is dan ook niet een specifieke oorzaak voor de infectie van wolluis. 

Voorkomen

Wolluis komt vaak mee met tochtstromen.  Zorg er dus voor dat je plant niet op de tocht staat. Verder kan je alleen zo nu en dan de plant controleren op wolluis. 

Verder lezen

    ... ...