Dopluis

De dopluis is familie van de bladluis, maar zijn deze plakkerige beestjes een stuk moeilijker te bestrijden. Dopluis kan eruit zien als wollige witte stipjes en wordt daardoor ook wel wollige dopluis genoemd. Omdat de dopluis een schild om zich heen heeft is hij redelijk goed beschermd tegen allerlei bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er wel een aantal trucjes om alsnog van de dopluis af te komen. 

Schade aan de plant

Net als de bladluis is de dopluis uit op de voedingsstoffen van de plant. Door zich een weg te bijten naar de aderen van de plant kan de dopluis de voedingstoffen opslurpen. Hierdoor blijft er logischerwijs te weinig voeding over voor de plant zelf, waardoor bladeren geel worden en afvallen. De plant kan dit wel een tijdje volhouden, maar het is wel belangrijk dat een infectie met dopluis niet te lang vrij spel krijgt. Uiteindelijk zullen er te veel dopluizen op de plant komen waardoor deze afsterft. 

Behandeling

Veel bestrijdingsmiddelen hebben geen effect op de dopluis door zijn beschermende schild. Desondanks zijn er een aantal methodes voor bestrijding die in de meeste gevallen een einde maken aan de dopluisinfectie. Is je plant niet al te groot, dan kan je hem simpelweg 15-20 minuten onderdompelen in water. Hierdoor verdrinken de dopluizen en kan je in één keer de hele plaag verwijderen. Een ander handig huismiddel is alcohol. Wat je moet doen: je doordrenkt een watje met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens wrijf je alle dopluizen met de alcohol in. Na 10-20 seconden kan je de puntjes gemakkelijk van het blad afhalen. Werkt dit allemaal niet, pak dan de plantenspuit en meng 20ml keukenolie, 1 eetlepel afwasmiddel en 250ml water. Schud dit goed door elkaar en voeg nog eens 2 liter water toe. Na nogmaals te schudden spuit je hiermee de dopluis elke week in tot de plaag weg is. 

Oorzaak

Ook de dopluis is net als de bladluis moeilijk te voorkomen. Het verplaatst zich door met mensen of huisdieren mee te liften, of via andere planten. Ook kan een plant die op de tocht staat geïnfecteerd worden met dopluis. 

Voorkomen

Doordat dopluis moeilijk is te voorkomen is het belangrijk dat je de plant zo nu en dan controleert op dopluis (en andere ziektes). Dopluizen zitten vaak onderop het blad en zien eruit als bruine bolletjes/stippen/vlekken. 

Verder lezen

    ... ...