Een planten terrarium maken? Doe het lekker zelf!

Een planten terrarium maken? Doe het lekker zelf!

Het is lente en dat betekent dat het tijd is om die groene vingertjes van je weer eens lekker te laten wapperen! Dus stroop je mouwen op en maak je borst nat, want we gaan in 7 stappen een terrarium met planten maken! Je weet wel, zo eentje als onze Bruno. Nou, geloof het of niet, dat kan jij gewoon helemaal zelf. Het enige dat je nodig hebt: een grote glazen pot met kurk, miniplantjes en wat mos.  

Oké, oké, misschien hebben we een klein beetje gelogen. Je hebt ook actieve houtskool, potgrond en een bakje kiezelsteentjes nodig. Alles verzameld? Let’s friemel! 

 

 Planten terrarium maken


Stap 1: Lekker soppen


Haal de kurk van de pot en maak de binnenkant goed schoon. Oma zegt dat je dat het beste met een sopje groene zeep kan doen en wat oma’s zeggen is waar. Dus: soppen maar! Even afspoelen met heet water, laten opdrogen en hij is good to go.


Stap 2: Kiezelstenen storten


De onderkant van het terrarium bedek je met een laagje kleine kiezelsteentjes. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het zorgt er ook voor de afwatering. We willen natuurlijk niet dat je groene amigo’s in hun nieuwe casa natte voetjes krijgen.


Stap 3: Houtskool erbij


Actieve houtskool, but why? Dit zorgt ervoor dat er geen schimmel en andere narigheid in je terrarium komt. Hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken! Verkruimel de houtskool, zodat je een mooi laagje over de kiezelsteentjes kunt leggen. Het kan wel een beetje een vieze smeerboel worden, dus het is misschien handig je trouwring even af te doen en ervoor te zorgen dat je niet net nieuwe nepnagels op hebt gedaan. 


Stap 4: Je kan de potgrond op


Bovenop de laag houtskool maak je een laagje potgrond van ongeveer 8 cm. Als je een beetje dikke vingers (of een smalle pot) hebt, kan je er met je handen misschien niet helemaal bij. Om het toch een beetje glad te kunnen strijken, kan je bijvoorbeeld een lange dessertlepel gebruiken. 


Stap 5: Je groene amigo’s installeren


Tijd om je groene amigo’s in hun prachtig gespreide bedje te leggen! Wij vinden het leuk om een paar verschillende miniplantjes te gebruiken, bijvoorbeeld 1 grote en 2, 3 of 4 kleintjes (afhankelijk van hoe groot de pot is). Zorg ervoor dat de plantjes licht vochtig zijn als je ze in het terrarium planten plaatst. De grootste plant kan je het beste in het midden zetten. Graaf ‘m een beetje in, zorg dat de wortels er goed in zitten en bouw ‘m vervolgens goed in, zodat ‘ie niet omvalt. Bij amigo 2 en amigo 3 doe je precies hetzelfde. 


Stap 6: Helemaal losss met mosss


De stukken potgrond die je nog over hebt, bedek je met een beetje mos. Ook kan je er nog wat kiezelsteentjes, een foto van je schoonmoeder of wat leuke takjes bij leggen. Het mooie is: je kan het zo gek maken als je zelf wil! 

 

Planten terrarium maken

 

Stap 7: Time to shine


Kies een mooi plekje om jouw zelfgemaakte terrarium planten lekker te laten shinen. We raden je wel aan een lichte plek te kiezen, niet in de volle zon en niet te dicht bij de verwarming. De kurk mag je er gelijk op plaatsen, maar die moet je er wel weer even afhalen als er te veel condens ontstaat. 


Wanneer weet je of hij het goed doet?


Bloed, zweet en tranen, maar wanneer weet je of je terrarium planten happy zijn? Er moet elke dag een beetje condens aan de binnenkant van het glas komen te zitten. Worden het nou echt druppels die aan de binnenkant van het glas naar beneden lopen? Foute boel, maar geen paniek. Zet de kurk er een tijdje schuin op tot de binnenkant van het glas weer droog is en er is niks meer aan het handje. Komt er helemaal geen condens aan de binnenkant te zitten? Dan hebben je groene amigo’s het een beetje te droog binnen (komt misschien door de grappen van je schoonmoeder). Wat je doet: spray de boel van binnen een beetje nat met een plantenspuit en het is zo weer vochtig! 


Voor de luxepoezen


Wil je wel opscheppen bij je vrienden dat je zelf een terrarium planten hebt gemaakt, maar vooral niet al te veel moeite doen? Dan zijn Boris en Bruno jouw guys. Ze worden als complete DIY-set geleverd, je hoeft ze alleen nog even zelf in elkaar te zetten. 


Op zoek naar een groene amigo voor in je terrarium? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Meer inspiratie nodig? Volg ons op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...