Recyclen van Nespresso koffiedik: zo ontstaat jouw terrarium!

Recyclen van Nespresso koffiedik: zo ontstaat jouw terrarium!

Have you met Bruno? Deze blad barista is gek op een bakkie pleur en groeit op een mix van Nespresso koffieresten en gewone potgrond. Say what now? Hebben jullie je eigen koffieresten gewoon in die potten gedouwd Plantsome? Nope! Samen met Nespresso en afvalenenergiecentrale ARN zetten wij ons in voor een beter recycleproces en zorgen wij ervoor dat onze vriend Bruno hier optimaal van profiteert. Weten waarom jouw Bruno bijdraagt aan een betere wereld?  Of wil je gewoon graag weten waarom deze barista zo lekker gaat op koffieresten? Lees snel verder!

Doe maar duurzaam 

Planten zijn groen, maar onze missie is dat ook! Wij proberen een steentje bij te dragen door ook onze processen zo duurzaam mogelijk te maken. Dat wil zeggen, minder gebruik van plastic zooi en meer focus op recycling, CO2 uitstoot compensatie, een langere levensduur van jouw amigo, een transparant productieproces en samenwerken met mensen/bedrijven die er net zo over denken! 

En toen was daar Nespresso. Vaak wordt er in Nederland gezegd: ''Je kennie alles hebben gab''. Dus als iets niet normaal leuk/lekker is, moet je vaak ergens anders op inleveren. Bij Nespresso geloven ze dat het mogelijk is om die goede dingen in het leven te combineren. Dus lekker genieten van een goed bakkie pleur én de belofte om een beetje lief te zijn voor onze planeet. Want die gaan dus wel goed samen!

Recycleproces

Zoals je misschien begrijpt hebben wij de afgelopen weken niet duizenden koppies koffie gedronken om aan Bruno’s koffieresten te komen..sorry amigo (het had overigens best gekund met onze koffie drink skills maar dat terzijde).

Gelukkig heeft Nespresso in Nederland een speciaal systeem waarbij mensen hun gebruikte koffiecups kunnen inleveren of opsturen. Deze capsules gaan naar een recyclingfaciliteit in Lichtenvoorde, die een capaciteit heeft om 100% van alle verkochte capsules te recyclen. Dus elke capsule die op dit moment niet wordt gerecycled, is er één te veel.

Wat gebeurt er met de gebruikte koffiecups en hoe komen wij aan de koffieresten voor Bruno?

  • Alle ingezamelde capsules worden gescheiden in koffieresten en aluminium
  • Het aluminium van de capsules wordt gerecycled en opnieuw gebruikt voor nieuwe koffiecapsules en verschillende gebruiksvoorwerpen.
  • De koffieresten die over zijn gebleven na het recyclen worden verstuurd naar ARN. Dit bedrijf zet (rest)afval om in energie, meststof en andere herbruikbare materialen. Als de koffieresten daar binnenkomen worden ze samengevoegd met organisch afval en vergisten ze het. De compost die ontstaat bevat een hoge voedingswaarde (veel stikstof en kalium), waardoor ze ideaal is om te gebruiken als onderdeel van een voedingsbodem voor de plant! Dit compost wordt in bulken bij ons aangeleverd en wij vermengen het met onze potgrond.
  • Daarnaast ontstaat er biogas tijdens het fermentatieproces. Dit biogas wordt geïnjecteerd in het openbare biogasnet. Een van de grootste gebruikers van het biogas is het openbaar vervoerbedrijf en afvalinzamelingsbedrijf in Nijmegen dat het biogas gebruikt om hun stadsbussen en vrachtwagens van brandstof te voorzien. Dus eigenlijk rijden de bussen in Nijmegen gedeeltelijk op Nespresso koffie!


ARN - Afvalenergiecentrale 

Toch effe extra toelichten, de afvalenergiecentrale ARN. Deze toppers zetten (rest)afval om in energie, meststof en andere herbruikbare materialen. Zij zorgen er dus echt voor dat Bruno kan bestaan! Met hun werk streeft ARN er naar om alle generaties die na ons komen, niet te belasten met een enorme berg restafval en vooral om de inzet van fossiele brandstoffen terug te dringen. 

Met de energie die zij uit het afval halen worden super toffe dingen gedaan. Er worden bijvoorbeeld huizen milieuvriendelijk verwarmd met de restwarmte van de afvalenergie en er wordt elektriciteit opgewekt waarmee zij zichzelf voorzien van stroom én aanleveren aan het openbare net.

Woon je in de provincie Gelderland? Dan zou het zomaar kunnen dat jouw bus rijdt op biobrandstof wat geproduceerd is door ARN!

Waarom gaat Bruno nou zo lekker op koffieresten?

Koffieresten kunnen perfect gebruikt worden als sidekick van de potgrond. Koffiedik is namelijk van nature zuur en bevat onder andere stikstof en kalium, wat super goed is voor jouw amigo! Smijt nou niet gelijk al je potgrond weg, dit heeft Bruno ook nodig om te kunnen genieten van de luchtige grond. Met alleen koffiedik is de grond namelijk te compact. 

Ook goed om te weten, vanwege zijn terrarium heeft Bruno zijn eigen mini-eco systeem waarbij water via verdamping wordt gerecycled in zijn terrarium. Deze amigo heeft hierdoor bijna geen water nodig en kan heel goed voor zichzelf zorgen. Ideaal!

Ben je nou helemaal klaar om blatte plantiato, cappucino's en espresso'tjes te delen met onze Bruno? Check hier hoe je Bruno in elkaar zet!

Verder lezen

    ... ...