Potverdikkie: zo vind je de juiste potgrond.

Potverdikkie: zo vind je de juiste potgrond.

Potverdikkie, wat zijn er een hoop opties voor potgrond! Potgrond voor binnen, potgrond voor buiten, tuinaarde en al die verschillende potgrond voedingsstoffen. We zien door de bladeren de grond niet meer, maar hey goed nieuws! Vandaag leggen we je uit welke 4 soorten potgrond een goede basis zijn voor jouw binnen- en buitenplanten. Let’s go!

Een goede basis voor je plant
Voor sterke en gezonde planten is een goede basis onwijs belangrijk. Een rijk bodemleven zorgt ervoor dat jouw plant samen kan werken met de bacteriën in de grond om voedingstoffen te maken, ziektes af te weren en een luchtigere grond te maken waar de wortels makkelijker in kunnen groeien. Goed dus om te weten welke grond jij het beste kunt kiezen voor jouw bladerige huisgenoot. 

Kwaliteit van grond, turfgebruik en biologische (pot)grond

Er zit nogal wat verschil in de kwaliteit van de grond die aangeboden wordt in veel winkels. Het aantal voedingsstoffen wat in de goedkopere zakken grond zit is vaak erg weinig. Probeer je dus niet te laten verleiden door een zak grond in de supermarkt, je kunt beter investeren in betere kwaliteit grond.

Van oudsher zit in veel potgrond turf (gedroogd veen). Dit is in principe ook waar veel planten in de natuur op groeien dus veengrond geeft een goede basis qua voedingstoffen. Echter komt er erg veel CO2 vrij bij het winnen van turf. Daarom zijn er gelukkig steeds meer turfvrije opties beschikbaar. 

Biologische grond bevat geen chemische stoffen en is dus geheel natuurlijk. Ook hier zijn inmiddels redelijk wat opties voor beschikbaar. 

Binnenstebuiten: potgrond voor binnenplanten.
Is potgrond niet alleen voor buiten? Zeker niet! Voor binnenplanten is een goede voedingsbasis onwijs belangrijk. Je wilt je groene vriend natuurlijk niet laten verhongeren. Door het kiezen van de juiste potgrond creëer je een goede basis met hoogwaardige grondstoffen. Potgrond kun je dus prima binnen gebruiken! Onder de kamerplanten zijn er ook weer verschillen in potgrond. In principe is de algemene kamerplantenpotgrond geschikt voor de meeste planten, maar er zijn specifieke grondsamenstellingen ontwikkeld voor bijvoorbeeld cactussen, palmen en andere soorten. 


Buitenbazen: potgrond voor buitenplanten.
Natuurlijk is voor alle buitenplanten een goede grond ook onwijs belangrijk! Onze terras & balkonpotgrond is voor alle groene vrienden op het balkon te gebruiken. Wel zo makkelijk! Met deze Pokon potgrond geef je jouw buitenplanten een boost van voeding voor zo’n 100 dagen. Een lekkere start. 


Tuinaarde of potgrond? 
Potgrond voor buiten wordt vaak verward met tuinaarde. Maar, hoe zit het nou écht? Tuinaarde is een samenstelling van tuinturf en compost en brengt veel organische stof in de bodem. Best een zwaar product dus! Potgrond is een stuk minder zwaar en heeft een lekkere luchtige samenstelling, waardoor de voedingsstoffen veel beter opneembaar zijn voor je groene amigo. Tuinaarde gebruik je dan ook vaak om te mengen met de bestaande grond in je tuin om zo een gezonde bodem te krijgen. Zet je een plant in een pot? Dan is potgrond de beste keuze. Ook niet verrassend, gezien de naam. 


Meer vragen over het gebruiken van de juiste potgrond? Onze Plantenservice is beschikbaar om het hemd van het lijf te vragen! Heb jij er geen potje van gemaakt? Deel je groene amigo’s met ons (tag @plantsome op Instagram). Vinden we leuk!


Headerfoto:
Plantsome

Verder lezen

    ... ...