Zo maak jij je favoriete kamerplant lenteklaar! – Plantsome

Zo maak jij je favoriete kamerplant lenteklaar!

Het is altijd lente in de ogen van de plantenassistente, ‘t is altijd lente in de ogen van de plantenassistente! Héhe lieve mensen, het is weer lente! Langzaam maar zeker kun je weer bier drinken op het terras zonder je tengels er af te vriezen. Langzaam maar zeker kun je weer ‘met zonder’ jas naar buiten. Langzaam maar zeker kun je weer heerlijk vliegjes happen op de Vespa. Heerlijk toch? Behalve die vliegjes natuurlijk, die zijn vies. Met de start van de lente moet je je toch ook weer even verdiepen in het lenteklaar maken van je kamerplant. Fluitend met jouw groene amigo de lente in, klinkt goed toch. We leggen hier de basis!


Licht en zon... dat is even wennen!

De dagen zijn weer lekker lang en de zon doet hard zijn best om ons het naar de zin te maken. Het eerste wat jij na een slopende werk- of schooldag doet is de meiden (of de gasten) bellen en afspreken op het terras. Tussendoor denk je dan misschien nog net; ‘shit, nog even m’n plantje voor het raam mieteren’. Snappen we best, maar probeer voordat je heel enthousiast je kamerplantjes voor het raam zet, ze eerst even te laten wennen aan het zonlicht na die donkere wintermaanden. Dit is belangrijk, omdat kamerplanten anders massaal hun bladeren kunnen verbranden aan het zonlicht. Dus begin met een paar uurtjes in de zon om het de week erna wat langer te proberen. Check eerst even goed of jouw groene vriend überhaupt wel tegen direct zonlicht kan. Sommige kamerplanten staan liever in de schaduw! Let ook op met openstaande ramen of deuren, veel planten vinden tocht vervelend en zullen snel hun bladeren laten hangen of vallen. De meeste kamerplanten kunnen tegen een open raam of buitenlucht als deze boven de 20 graden is.


Verpotten doen we... in de lente!

Het vroege voorjaar is de beste periode om kamerplanten te verpotten. Dit betekent niet dat je elke plant in huis verse potgrond en een nieuwe pot hoeft te geven. De planten die uit hun voegen zijn gegroeid of die duidelijk behoefte hebben aan wat meer plantenvoeding, zijn de planten die een nieuw potje moeten krijgen. Je hoeft een kamerplant niet elk jaar te verpotten! Sommige planten kunnen best 2 jaar in hetzelfde potje staan. Waar moet je op letten bij het verpotten van jouw favoriete groene amigo? Ten eerste dat je een nieuwe pot gebruikt die minstens één maat groter is. Verder moet je er goed op letten dat, als je de plant gaat verpotten naar een sierpot zonder gaatjes, je de plant niet per ongeluk te veel water gaat geven. De Plantsome app kan je hierbij helpen, maar je kunt ook gewoon even goed diep in de aarde voelen naar nattigheid. Wil je meer over het verpotten van je kamerplant weten? Lees dan deze blog!


De grote schoonmaak voor jouw groene vriend!

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dat zorgt er wonderbaarlijk genoeg voor dat er in de lente ineens een enorme schoonmaakdrang heerst bij Jan en Alleman. Het lijkt wel alsof mensen elkaar aansteken met het 'grote voorjaarsschoonmaak’ virus. ‘Oh ja meid, heeeerlijk. Ik ga dit weekend ook lekker schoonmaken met m’n ventje’. Een bijzonder tafereel vinden wij het, maar oké… Het kan ook weer geen kwaad om eens grondig te reinigen. Dat geldt overigens ook voor kamerplanten, dus mocht je van plan zijn om te gaan schoonmaken, vergeet jouw groene vrienden dan niet!

Hoe werkt dat dan? Met een laagje stof op hun bladeren kunnen planten minder goed licht opnemen en heeft de plant moeite met ‘ademen’. Zuurstof wordt dan moeilijker opgenomen. Je kunt het stof van een plant makkelijk met een vochtige doek van het blad verwijderen. Je kunt je kamerplanten ook eens een keertje een douchebeurt geven. Je hoeft ze simpelweg alleen in de badkamer te zetten als jij een douchebeurt neemt. De hoge luchtvochtigheid zullen ze werkelijk waar fantastisch vinden! Planten met een iets steviger blad kun je zelfs met je mee onder de douche nemen. Dek dan alleen de potgrond eventjes goed af zodat je de wortels niet verzuipt. Je groene amigo’s zullen je dankbaar zijn!


Het stekken van een kamerplant.

‘Stekkers’ zijn niet alleen die dingen die je in een stopcontact propt, het zijn ook mensen die het leuk vinden om een plantje te stekken. Dat ‘stekken’ is simpel gezegd het vermeerderen van planten. Voor het stekken van planten moet je een beetje groene vingers hebben, want er zijn veel verschillende manieren om een plant te stekken en een beetje kennis hierover is gewenst. De bekendste manier om te stekken is met ‘scheuten’. SCHEUTEN? Ja, scheuten! Dat zijn de nieuwe stengels met bladeren die nog niet verhard zijn. Je kunt ook stekken met wortelstek, stengelstek of door een plant te delen. Stekken is een leuk klusje voor in het voorjaar, want dan zijn de omstandigheden het best voor planten om te groeien.

Foto van een plant met daarnaast kleine stekjes van dezelfde plant

Over het stekken van een plant kun je een heel boekwerk schrijven. Dat is wat Mama Botanica (Iris van Vliet) dan ook maar gewoon gedaan heeft. Vinden we leuk, zo leuk zelfs dat we haar boek ook op onze webshop aanbieden! Dus wil je écht alles weten over stekken? Bestel 'Stek je plant' dan hier!

 

Nieuwe kamerplanten-time!

De lente is dus de ideale tijd voor planten om te groeien. Het zonnetje (licht en warmte) en de vermindering in temperatuur wisselvalligheden zijn hier de voornaamste redenen van. Denk maar eens aan een kas, daar wordt het hele jaar de lente nagebootst! Het zorgt er dus voor dat veel planten ook weer terug komen van weggeweest. Bijvoorbeeld de Kokospalm, die echt een hekel heeft aan de winter en bloeiende planten zoals Bromelia’s en de Spathiphyllum!

 

Heb jij de lente al in je bol? Gooi die tuindeur maar open, verwelkom een hoop nieuwe plantjes en zorg goed voor de groene amigo’s die uit hun winterslaap ontwaken. Wij zijn er klaar voor en maken er weer een mooie lente van. Laat dat zonnetje maar komen!

Wil je meer informatie en inspiratie over alles wat met kamerplanten te maken heeft? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Verder lezen

... ...