Maak je groene amigo's weer klaar voor de lente!

Maak je groene amigo's weer klaar voor de lente!

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent feest! Waarom? De temperaturen schieten weer omhoog en dat betekent dat jij je groene vingers weer aan het werk mag zetten. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het lenteproof maken van jouw amigo’s? Plantsome to the rescue! 

Shine pakken
Misschien heb jij je groene vriend al voor het raam gedropt en wacht jij samen met hem op de eerste, echte zonnestralen. Dit snappen we best. Probeer ze alleen eerst even te laten wennen aan het zonlicht na die donkere wintermaanden, voordat je heel enthousiast je kamerplantjes voor het raam zet. Nu is trouwens ook het moment om die overwinteraars uit de vensterbank te halen! Je kamerplanten verbranden zich anders suf aan dat zonlicht. Oh ja, check van te voren even goed of je bladmattie überhaupt wel tegen direct zonlicht kan. Sommige planten staan toch echt liever in de schaduw! 

Voorjaarsschoonmaak 
Ramen open, muziek aan jij kan beginnen aan die grote voorjaarsschoonmaak. Maar vergeet in deze enorme schoonmaakronde jouw groene vrienden niet. Dat stoflaagje zorgt er namelijk voor dat jouw amigo’s zich suf niezen. Dit laagje stof zorgt ervoor dat de bladeren minder goed licht opnemen, waardoor de plant moeite heeft met ‘ademen’. Neem ze mee tijdens het stoffen, of geef ze eens een verfrissende douchebeurt door ze in jouw badkamer neer te zetten wanneer jij zelf heerlijk staat te douchen. Deze hoge luchtvochtigheid zullen ze fantastisch vinden. Best gezellig toch, samen douchen? Je groene amigo’s zullen je dankbaar zijn! Wil je voor de makkelijkere optie gaan? Je kunt het stof van een plant makkelijk met een vochtige doek van het blad verwijderen. 

In ieder potje past een plantje
Je kent het wel, van die puberende amigo’s die ieder jaar weer zó hard groeien dat ze uit hun potje barsten. De lente is het perfecte seizoen om jouw groene vrienden van een nieuw potje te voorzien. Ik hoor je denken, maar je hoeft natuurlijk niet iedere amigo te verhuizen. De bladmatties die uit hun voegen zijn gegroeid of die duidelijk behoefte hebben aan wat meer plantenvoeding, zijn de planten die een nieuw potje moeten krijgen.

Naast de ‘verpotters’ kunnen ook de ‘stekkers’ weer lekker de handen uit de mouwen steken. De lente is hét perfecte moment voor het stekken van jouw groene vrienden. Dit is, anders dan het verpotten van jouw amigo’s, echt voor diegene met groene vingers. Er zijn veel verschillende manieren om te stekken, dus een beetje kennis hierover is gewenst. Plantsome verklaart hierbij het stekseizoen voor.. geopend!


Drink met mate - of toch niet?!
En dan niet te vergeten: Niet alleen wij genieten van een lekker drankje in de zon. Jouw bladmatties lusten ook wel een extra slokkie. Door de verhoogde temperaturen moeten planten goed hydrateren. De plantenvoeding gaat er trouwens ook weer in als zoete koek. In de lente verbruiken jouw groene vrienden namelijk veel meer energie.

Hoe geef jij jouw planten dé lentetraktatie die ze nodig hebben? Nou, komtie dan hè! 

  • Hydrateren kun je leren
    Door de warmte verbruiken jouw kanjers extra energie, waardoor ze wat vaker snakken naar een slokje water. Geef ze net iets regelmatiger kleine hoeveelheden water, zodat ze niet uitdrogen. Eigenlijk geldt hier de regel: ‘effe lekker voelen’. Stop je vingers in de aarde en kijk of er een beetje aarde blijft plakken. Voelt de aarde droog, giet-er dan wat water bij. Is de aarde vochtig, dan heeft je amigo niet zo’n dorst. Oh ja, een sproeibeurt op zijn tijd, om de luchtvochtigheid te verhogen, kunnen jouw amigo’s ook wel waarderen! 

  • Lekkere snack 
    Planten hebben soms wat extra plantenvoeding nodig om ze tijdens hun groeispurt een handje te helpen. De lente is hier de perfecte periode voor! Je hebt verschillende soorten plantenvoeding zoals tabletten, korrels en zelfs een vloeibare vorm. Er bestaat universele plantenvoeding maar ook op maat gemaakte plantenvoeding. Zoals Pokon voor je olijfboom of speciale palmenvoeding. Lees altijd heel goed de bijsluiter voor de hoeveelheden die je jouw plant geeft. Het laatste wat je wil is jouw plant aantreffen op de IC door een overdosis plantenvoeding. Hoe vaak jouw plant toe is aan een lekkere snack, verschilt per plant.  

Met deze tips kunnen jij en je amigo's in ieder geval weer een tijdje voort! Wil je meer informatie en inspiratie over alles wat met kamerplanten te maken heeft? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...