Schimmel op potgrond: zo kom je er vanaf

Schimmel op potgrond: zo kom je er vanaf

Sommige groene amigo’s proberen wel eens een wit voetje te halen. We hebben ze al een paar keer geprobeerd uit te leggen dat dat echt niet nodig is en dat we ze hoe dan ook geweldig vinden, maar er zitten er soms een paar tussen die alsnog proberen om  bij je in een extra goed blaadje te komen. Bij deze groene amigo’s zie je schimmel op de potgrond. Niet erg, want schimmel doet je plant geen kwaad, maar het kan er soms een beetje onsmakelijk uitzien. Zo kom je er vanaf! 

 

Nothing on the hand

Schimmels zijn er in alle vormen en maten. Ze leven van de dode resten van je plant en zijn dus niet schadelijk. Eigenlijk best wel chill dus, maar voor de looks misschien wat minder. Hoewel een paddenstoeltje naast je groene amigo misschien nog wel gezellig staat, kunnen we ons voorstellen dat je ze liever kwijt dan rijk bent. Zit de schimmel op je plant zelf? Dan kan het wel foute boel zijn. Dit zijn namelijk schimmels die van levend materiaal leven en dat kan je plant beschadigen. Deze onvriendelijke schimmels kan je verwijderen door de bladeren voorzichtig af te vegen met een schone doek en wat azijn in een spuitfles. 

 

Oorzaak van schimmel op potgrond

Naast dat je groene amigo gewoon een wit voetje bij je probeert te halen, kan schimmel meerdere oorzaken hebben. Vaak komt het doordat de potgrond te vochtig is, maar het kan ook komen doordat de plant op een te donkere plaats staat. Daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie de boosdoener zijn. Goed verhaal, lekker kort, maar hoe kom je er nou vanaf?

 

Bye bitch

Ork, ork, ork, schimmel verwijder je met een…. Vor, uhh, lepel! Zit er nog niet zoveel schimmel op de potgrond? Dan kan je het er gewoon uit lepelen. Doe het wel een beetje voorzichtig, je wil geen wortels beschadigen. Laat de grond een dagje drogen en vul de pot de volgende dag aan met wat verse grond. Grote kans dat je nu alleen de bovenste laag van de schimmel te pakken hebt, het zou kunnen dat er in de potgrond nog meer rond zwerft. Dit gaat waarschijnlijk vanzelf weg als je minder (vaak) water geeft. Zorg er altijd voor dat de grond droog is voordat je weer water geeft, dan zit je wel safe. 

 

Grof geschut

Blijft de schimmel terugkomen? Dan is het verstandig je groene amigo te verpotten. Haal je plant uit de pot, maak de pot goed schoon, zet je plant weer terug en stort er een laag verse potgrond in. Als ook dat geen zoden aan de dijk zet, is het tijd voor grover geschut. En met grover geschut bedoelen we kaneel, zuiveringszout of appelazijn. Dit natuurlijke geschut heeft een schimmelwerende werking. Geen grap. Strooi een beetje kaneel, zout of appelazijn op de verse potgrond en de schimmel laat jouw groene amigo voortaan hopelijk met rust! 

 


Hopelijk krijg je met deze tips de voetjes van je groene amigo weer brandschoon. Op zoek naar een nieuwe groene vriend? Kijk dan eens op onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina. Meer inspiratie nodig? Volg ons op Facebook en Instagram

 

Verder lezen

    ... ...