Sansevieria (Vrouwentong) stekken? Zó doe je dat!

Sansevieria (Vrouwentong) stekken? Zó doe je dat!

De Sansevieria is de enige plant in de Plantsome-collectie die zijn eigen carnavalsnummer heeft... Keigaaf! Wij noemen hem Guus. Je kunt Guus nog steeds in bijna elk café, op elke vensterbank en in elk schoolgebouw vinden. Hij is namelijk onverwoestbaar! En naast dat Guus keigezellig en bijna niet dood te krijgen is, is hij ook nog eens best wel makkelijk om te stekken. Wat een vent!

 

Sanseveria

 

Er zijn twee manieren om de Sansevieria te vermeerderen: door je groene amigo te scheuren, of door bladstekjes te knippen of snijden.

 

Vrouwentong vermeerderen door scheuren

Scheuren is de makkelijkste manier om de Sansevieria te vermeerderen en hiervoor heb je het minste geduld nodig. Nog een voordeel van scheuren, is dat het patroon op het blad behouden blijft. Wel is het belangrijk dat je groene amigo sterke wortels heeft als je dit doet, je gaat de plant namelijk helemaal in tweeën scheuren.  

 1. Haal de plant uit de pot en haal de potgrond bij de wortels een beetje weg.
 2. Check hoe de wortels precies lopen, zodat je ziet op welke plek je het beste kan scheuren.
 3. Trek de wortels uit elkaar. Als ze een beetje vast zitten, kan je een mesje gebruiken om ze voorzichtig los te snijden. Belangrijk is dat er altijd genoeg wortels aan de twee stukken blijven zitten. 
 4. Et voila: je hebt nu twee Sansevieria’s! Beide planten zet je in een aparte pot met verse aarde. Geef ze gelijk een slokkie water om van de schrik te bekomen, geef ze een licht plekje en klaar is Guus!

 

Vrouwentong stekken uit blad

Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag... Dat je Sansevieria zich vermeerderen mag! Bij deze methode wordt je geduld wat meer op de proef gesteld, maar het voordeel is dat je minder kans hebt om de moederplant te beschadigen. Wat je gaat doen, is een gezond blad afknippen en daarmee nieuwe stekjes laten groeien. 

 

 

 1. Zorg dat je een schoon, scherp mes of een schone schaar hebt.
 2. Knip of snijd het blad naar keuze zo dicht mogelijk bij de basis af. Als je meerdere stekjes wilt, kan je dit blad in kleinere stukjes van ongeveer 10 cm knippen of snijden. Onthoud wel even goed wat de onderkant en de bovenkant is, want als je ‘m ondersteboven stekt, kan ‘ie niet groeien.
 3. Laat de stekjes een weekje met rust, zodat ze kunnen drogen. Als ze droog zijn, zet je de stekjes met de onderkant in een laagje water. Zorg dat de bovenkant niet koppie onder gaat, anders maken de stekjes geen nieuwe wortels aan. 
 4. Dit is het moment dat je geduld op de proef gesteld wordt. Na een paar weken of zelfs pas een paar maanden zijn de wortels lang genoeg om in de aarde te zetten. 
 5. Als de wortels lang genoeg zijn (minstens een paar centimeter), kan je het stekje in een potje met aarde zetten. Gebruik hiervoor schone potgrond en geef de stek voorzichtig een klein beetje water. En nu: wachten maar!

 

Verzorging stekjes

Tijd om je kersverse stekjes in de watten te leggen! Als je de Vrouwentong hebt vermeerderd door te scheuren, is de verzorging een makkie. Zet ze op een lichte plek, geef ze af en toe wat water en ze zijn meer dan tevree. 

Als je gekozen hebt voor bladstekken, hebben de stekjes wat meer tijd en aandacht nodig. Ze houden ervan om op een lekker warm plekje op te groeien. Geef ze af en toe een beetje water en dek ze eventueel af met een plastic zakje, zodat ze in alle rust kunnen opgroeien in een warme en vochtige omgeving!

 

Met deze tips verzamel je binnen no time (of met een beetje geduld) een hele harem Vrouwentongen om je heen. Keigezellig toch?! Eerst maar eens een groene amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram! 

 

Verder lezen

  ... ...