Katten en planten... ''Het begint altijd met onschuldig snuffelen en dan ineens HAP!''

Katten en planten... ''Het begint altijd met onschuldig snuffelen en dan ineens HAP!''

Planten en katten, soms lijkt het een onmogelijke combinatie! Maar planten en katten zijn ook twee van de leukste dingen ter wereld. Dus hoe combineer je ze? In deze blogpost neemt Caroline (van @felineflora) je mee in de plantenwereld van haar twee katten; 'Flora & Philou'.

Hoe vaak nemen jouw katten een hapje van een plant?

Mijn katten zijn gefascineerd door alles wat groen is. Ze worden letterlijk wild als ik met een plantje kattengras door de voordeur kom, maar ook de basilicum plant en alle andere planten moeten eraan geloven... Het begint altijd met onschuldig snuffelen en dan ineens HAP! Ik vind het daarom altijd heel belangrijk om te checken of m’n nieuwe groene vriend of vriendin wel veilig is voor Feline en Flora. De plantenzoeker op deze website is ideaal om te filteren op giftige en niet-giftige planten!

Zijn jouw katten klimmers?

Zeker weten! Het is belangrijk om een binnenkat de mogelijkheid te geven om lekker te kunnen klimmen. Krabpalen zijn hier ideaal voor. Heb je een Yucca, dan kan jouw trouwe huistijger deze zomaar verwarren met een krabpaal, en dat wil je niet. Genoeg alternatieve bieden is de oplossing voor dit probleem. Mijn katten houden het gelukkig (voor nu) bij de krabpaal. Fingers crossed dat dat zo blijft.

Hebben jouw katten wel eens last gehad van het eten van een verkeerde plant?

Gelukkig niet. Sinds dat ik katten heb let ik erg goed op welke planten en bloemen ik in huis neem. Maar ook dit voorkomt niet dat die mooie Areca Palm toch wel heel aantrekkelijk speelgoed is met zijn mooie palm bladeren. Gelukkig is de Areca een veilige palmsoort voor huisdieren en hoef ik mij dus over die plant geen zorgen te maken. Krijg ik toch onverwachts een mooie bos lelies? Dan maak ik de buurvrouw blij! Lelies zijn namelijk super giftig voor katten. 

Hoe reageren jouw katten op een nieuwe groene vriend?

Moeten ze erg wennen? Alles wat nieuw is in huis wordt uitvoerig geïnspecteerd door die beestjes. Zo ook de nieuwe plantjes van Plantsome. Snuffelen, tegen de blaadjes slaan en uiteraard dolle pret met de kartonnen verpakkingen. Alles werd uitvoerig onderzocht door Feline en Flora!

Cat-favorite: groen of bloeiend?

Groen! Geen idee wat hier de katten-logica achter is, maar alles wat de kleur groen draagt is sowieso al interessanter dan iets bloeiends. Mijn witte orchideeën zijn dus weleens jaloers.

Vind je het lastig/eng om planten te kiezen?

Met de handige plantenzoeker van Plantsome is het niet (meer) lastig om een geschikte plant te vinden. Ik check wel altijd dubbel of de bijgevoegde informatie juist is. In het verleden ben ik, door een medewerker van een tuincentrum, namelijk een keer verkeerd geïnformeerd over de giftigheid van een plant. Zulke verkeerde informatie kan fatale gevolgen hebben voor je viervoeter, dus mijn advies: altijd goed checken!!

Heb je überhaupt wel planten in huis die giftig voor katten zijn?

Veel van die giftige planten zijn zo mooi! Ik heb dus ook ‘giftige’ planten staan. Deze planten staan bij mij op plekken en in ruimtes waar de katten niet bij kunnen. In principe kun je als huisdier-eigenaar alle planten in huis nemen die je wilt, als je ze maar een veilige plek geeft (zowel voor je huisdier als voor je plant).

Welke diervriendelijke plant is jouw favoriet?

De Areca Palm! Een prachtige groene plant met een zomers tintje. De Areca is een superplant wat betreft het onttrekken van schadelijke stoffen uit de lucht en het afgeven van zuurstof aan de ruimte. Jouw kat gaat deze plant ook heel erg waarderen, zijn palmblaadjes zijn uitstekend speelmateriaal! En, het belangrijkste: deze plant is niet giftig!

Weten welke 7 planten veilig zijn voor jouw hond of kat? Lees het hier! Meer lezen over planten versus huisdieren? Dat doe je hier!

Volg @felineflora en @plantsome op Instagram om meer fijne plantenkiekjes te zien! Heb jij ook een 'bijzondere plantensituatie' en wil je door ons geïnterviewd worden? Mail dan naar hallo@plantsome.nl!

Verder lezen

    ... ...