Top 10 makkelijke kamerplanten van Plantsome!

Krijg jij zelfs een vetplant dood? Niet iedereen heeft die groene vingers van oma of moeders geërfd. En een plant staat toch wel heel gezellig in huis... Hoe zorg je er dan voor dat die plant jouw onkunde toch gaat overleven? Wil jij de lusten maar niet de lasten? Hieronder geven wij dé lijst van 10 makkelijk te verzorgen kamerplanten en de belangrijkste tips waarmee jij uiteindelijk de plantenexpert van de familie wordt!

Cactus

Iedereen kent hem wel en iedereen noemt hem ook als er gevraagd wordt naar een makkelijk te verzorgen kamerplant. Bob de cactus is van nature gewend aan een droge omgeving en kan wel een maand zonder water! Daarnaast maakt het ook niet uit hoeveel licht jouw cactus krijgt. Let wel op dat je hem in de zomermaanden niet in het volle zonlicht zet, dat kan hij namelijk niet meer aan sinds 'ie aan ons klimaat gewend is! De cactus is ook nog eens een plant die lekker hufterproof is, hij steekt je namelijk gewoon kapot als je hem pijn wilt doen.

 Een afbeelding van Bob de Cactus, in een witte pot die naast een bankstel staat.

Zamioculcas

Is jouw levensmotto: “doe maar makkelijk, dan doe je al moeilijk genoeg”? Dan zijn jij en Lucas voor elkaar geschapen. De Zamioculcas is de ideale kamergenoot waar je haast geen omkijken naar hebt. Hij heeft haast geen water nodig en heeft net als de cactus weinig eisen qua licht. Als je hem meer in het licht zet zal je merken dat hij veel sneller zal groeien dan wanneer je hem in de schaduw zet. Lucas vindt het allemaal wel prima eigenlijk. Jij dus ook.

 Afbeelding van Lucas de Zamioculcas, die in een grijze pot naast een bank staat.

Dracaena

Dracaena is de familienaam van een groepje kamerplanten die wel tegen een stootje kunnen. Het verschil in soorten en maten binnen deze familie zorgt ervoor dat je altijd de perfecte Dracaena vindt. Deze krachtpatsers hebben weinig water nodig en zijn toppers in het zuiveren van de lucht. Ze worden blij van een plekje in de (half)schaduw. Mojo is onze favoriet, maar ook Lenny, Enzi en Noah zijn geweldenaren.

Afbeelding van Mojo de Dracaena die in een gele pot staat naast een bankstel. 

Sansevieria Laurentii en Zeylanica

De Sansevieria is de enige plant in de Plantsome collectie die zijn eigen carnavalsnummer heeft... Keigaaf! Wij noemen hem Guus. Je kunt Guus nog steeds in bijna elk café, op elke vensterbank en in elk schoolgebouw vinden. Hij is namelijk onverwoestbaar! 

Van origine is Guus de Sansevieria een woestijnplant en daar in de droge woestijn kreeg Guusje weinig water. Hij is dus gewend aan periodes van droogte en ook qua zon heeft deze knaap weinig eisen. Het water wat hij krijgt, slaat 'ie op in zijn bladeren. Je zou Guus dus kunnen vergelijken met een kameel. Ook al zit er in de bulten van een kameel vet in plaats van water. Maar je snapt de vergelijking vast wel. Let bij Guus wel op dat je hem niet te veel water geeft. Dit geldt overigens voor alle planten. 

Geef deze groene amigo pas water als de aarde in zijn potje helemaal droog is geworden. Je kunt deze plant het beste in zijn teeltpot laten staan en zo in de sierpot zetten. De gaatjes in de teeltpot laten het overtollige water namelijk weglopen waardoor de wortels van de plant niet gaan rotten.

 Afbeelding van Guus de Sansevieria die in een roze pot naast een bankstel staat.

Monstera

Gaat het? Hou je van gatenkaas? Heb je een gat in je hand? Ik hou je in de gaten! Oké, oké, dit zijn flauwe grapjes, sorry. De Monstera wordt in Nederland ook wel de 'gatenplant' genoemd. Niet omdat hij zo van woordgrapjes houdt, maar simpelweg omdat hij gaten in zijn bladeren heeft. Deze plant is geen dorstig baasje, maar vindt het wel fijn als de grond continue vochtig blijft. Hou je de grond vochtig? Dan beloont deze mooie plant je relatief snel met nieuwe bladeren!

PS: Het is belangrijk dat je Alfredo, want zo noemen wij hem, niet in het felle zonlicht zet. Daar heeft 'ie een bloedhekel aan namelijk.

 Alfredo de Monstera die in een moderne pot naast een bankstel staat.

Aloë Vera

Shampoo met Aloë Vera, gezichtsmaskers met Aloë Vera, handzeep met Aloë Vera... Je kunt tegenwoordig je hele lijf wassen met dit vetplantje. Wij hebben haar gewoon veel liever in de woonkamer staan. Vera is afkomstig uit de woestijn en daardoor heeft ze dus weinig eisen. Zoals je ziet heeft ze de looks, maar zeker ook de muscles! Ze is namelijk een kei in het zuiveren van de lucht. Vera heeft weinig water nodig en staat het liefst op een plekje in de halfschaduw. 

Oké... de sappen van deze plant worden dus in verzorgingsmiddelen gebruikt, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je hond of kind nu ineens in een dronkenbui gaat insmeren met jouw Vera. Echt niet doen, want voor viervoeters en kinderen is deze plant een beetje giftig!

 Een afbeelding van Vera de Aloe Vera in een grijze pot op hoge pootjes.

Yucca

Alom bekend bij iedereen die niets van planten weet... Johnny de Yucca! Een stevige stam, bladeren die niet met zich laten sollen en een naam die direct duidelijk maakt met wat voor 'n gozert je te maken hebt. Niet sollen met Johnny, je kan hem toch niet aan.

Hij staat ook bekend als de Palmlelie. Waarom vraag je je af? Geen idee joh, hij is niet eens familie van de echte palm. Hoe je ervoor zorgt dat hij gezond blijft? Check af en toe of zijn stam dicht bij de grond zacht wordt. Je geeft hem te veel water als dat het geval is, iets minder gortig met de gieter dus! Johnny houdt wel van de zon en heeft zeer weinig water nodig. Here's Johnny!

Afbeelding van Johnny de Yucca in een terracotta potje die naast een bankstel staat. 

Crassula Hottentot en Sunset

Funny en Sinny... ehhh, Finny en Sunny natuurlijk! Dit stel behoort tot de vetplanten familie en kan wel tegen een stootje. Een keertje vergeten water te geven of een weekendje weg? No problemo. Een plekje waar het tocht of koud is? No problemo. Wel zijn deze lovebirds echte zonaanbidders en zet ze daarom in de zon. Laat ze wel even aan het zonlicht wennen als ze vanuit een donkere plek komen. Nog een leuk weetje; als er per ongeluk een blaadje van Finny afbreekt, is dat helemaal niet erg! Je kunt dan proberen zelf een kleine Finny te laten groeien.

Afbeelding van Finny de Crassula Hottentot in een blauw potje op een tafel.

Ananasplant

Anny de Ananasplant, een van onze favorietjes! Ze is niet alleen mooi, ze is ook nog eens extreem luchtzuiverend! Er wordt zelfs beweerd dat Anny bevorderlijk is in het verminderen van snurken. Is het dan echt alleen maar feest met Anny? Ja! Ze heeft ook nog eens vrij weinig water nodig, wat haar een makkelijk te verzorgen plant maakt. Let wel even op, de ananas zal na ongeveer 3 maanden van het plantje af vallen, omdat deze dan rijp is. Ze gaat niet dood, maar je bent dan wel het ananasje kwijt.

 Afbeelding van Anny de Ananasplant in een wit potje op een hoog tafeltje.

Guzmania Hope, Francesca en Melissa

Officieel horen deze fijne kleurrijke vrienden bij de Bromelia familie, waar zo’n 2600 planten onder vallen (Pssst.. de ananasplant is er daar ook eentje van!). De Bromelia is geen dorstig plantje en verlangt dus maar eens per week naar een scheutje water. Deze plant staat graag in het licht, zonder dat het zonlicht direct zijn bladeren raakt. De Guzmania Hope, Francesca en Melissa noemen wij bij Plantsome trouwens liever Juan, Rodrigo en Diego. Kleurrijke gasten dus.

 Afbeelding van de Guzmania Hope in een roze potje die op een hoog tafeltje staat.

Bovenstaande planten zijn geselecteerd op basis van water behoefte en hebben allemaal weinig tot vrij weinig water nodig om te overleven. Heb je een plant in huis die meer aandacht vraagt? Download dan onze app en krijg gratis en voor niets hulp bij de verzorging van jouw groene vriend. Zo wordt elke plant een easy-care plant!

Verder lezen?

... ...