Eerste hulp bij verkleurde bladeren!

Eerste hulp bij verkleurde bladeren!

Een groene amigo = een blije amigo. Toch gebeurt het wel eens dat de bladeren van je groene compagnon geel of bruin kleuren en soms sterven er zelfs wat bladeren af. Dit hoort ook een beetje bij de circle of life van planten, maar met deze tips houd jij je bladmattie groen én gelukkig!

 

 

Wil je liever alle tips nog even op een rijtje? U vraagt, wij draaien! Hieronder kan je alle tips nog even rustig doorlezen.

Water? Dat giet-er wel in

.. maar niet te veel! Eén van de oorzaken van verkleurde bladeren is te veel óf te weinig water. Check de potgrond door twee vingers erin te steken. Voelt de aarde droog? Giet er dan maar wat water bij! Is de grond daar erg vochtig, dan mogen jij en je amigo even geen drankjes doen.

 

Het perfecte lichtplekje

Chillt je bladmattie het liefst in de zon, hangt hij graag in de schaduw of zoekt hij een plekje ertussenin? Met het perfecte lichtplekje houdt jouw bladmattie zijn bladeren het groenst. Check anders onze app, daar vertellen we je precies op welke spot jouw amigo het liefst staat te shinen.   

 

Bladbaby’s

Soms maakt je plant een nieuw blad aan waardoor de rest van de bladeren in de steek worden gelaten. Alle energie gaat op dat moment naar de bladbaby’s en dan kunnen de oudjes hun kleur verliezen. Soms blijft het alleen bij een paar bruine vlekken of een licht vergeelde kleur. Maar in de meeste gevallen kan je het beste afscheid nemen van je verlepte bladeren.

 

Terrorbeestjes

Ook plagen zoals spint, wolluis of bladluis kunnen gele of bruine bladeren veroorzaken. Check de bladeren dus regelmatig op kleine beetjes, spinrag of een plakkerig goedje. Pak als het moet, even je vergrootglas erbij. Er kunnen namelijk ieniemienie terrorbeestjes tussen zitten. Heb je ze gespot? Check dan snel deze verzorgingstips over hoe je deze plagen het beste kan bestrijden. Voor wolluis hebben we deze video voor je klaarstaan.

 

Snoeien maar!

Wat doe je met de gele en bruine bladeren die echt niet meer te redden zijn? Groen verven hebben we wel eens geprobeerd, maar zonder succes. Pak je snoeischaartje, zeg nog wat mooie laatste woorden en knip deze bladeren, zonder de stam te beschadigen, eraf.

We weten het, afscheid nemen is altijd moeilijk. Maar geloof ons, het is wel echt beter zo. Je groene vriend heeft nu weer alle ruimte om gloednieuwe bladeren te groeien, feest!

 

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag en help je jouw graftakken weer mooie groene amigo’s te worden! Toe aan wat plantspiratie? Check eens onze Facebook en Instagram.

Verder lezen

    ... ...