Hoe verzorg je jouw Calathea?

Hoe verzorg je jouw Calathea?

Heb jij één van deze oogverblindende beauty’s thuis staan? Dan weet je waarschijnlijk ook wat voor dramaqueens deze amiga’s kunnen zijn. Calathea’s zijn namelijk mega gevoelige planten. Wil je weten hoe je deze kamerplantdiva’s het beste kan verzorgen? Mooi! Wij hebben namelijk alle Calathea-verzorgingstips voor jou op een rijtje gezet.

 

 

Zit je nu op werk en heb je geen tijd om even stiekem naar deze video te gluren? Speciaal voor jou hebben we alle tips hieronder ook nog even opgeschreven. Dan kan je alles rustig incognito even doorlezen.

 

Water!?

Calathea’s zijn vrij natte tantes. Ze houden van een lekker vochtig potje grond. Zorg ervoor dat ze niet uitdroogt en dat de potgrond altijd lichtvochtig aanvoelt. Maar, wat is lichtvochtig dan? Als je je vinger in de potgrond stopt, moet er een beetje aarde blijven plakken aan je vinger.

Trakteer deze dames regelmatig op een goede sproeibeurt. Van een hoge luchtvochtigheid worden je amiga’s namelijk erg gelukkig. Eén keer per 2 dagen moet genoeg zijn. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het wateren van je planten? Download dan onze app of lees er alles over in deze blog!

 

Verkleurde bladeren

Zie je haar bladeren verkleuren? Geen paniek! Controleer even of de potgrond niet te droog of te nat is. Voelt de grond droog? Giet-er dan maar wat water bij! Is de grond daar erg vochtig, dan weet je dat jij en je groene vriendin even geen drankjes mogen doen.

Bij bruine randen of vlekken op het blad kan het zijn dat jouw plantqueen last heeft van een te lage luchtvochtigheid. In dat geval kan je het beste wat vaker sproeien! Jammer genoeg zullen de bruine randen of vlekken niet meer herstellen, dus mocht ze echt heftig bevlekt zijn dan kun je gerust het blad wegknippen.

 

Plaaggeest

Je dramaqueens zijn ook nog eens iets gevoeliger voor plagen, zoals bijvoorbeeld trips of spint. Houd je planten daarom extra goed in de gaten! Onze video over hoe je Wolluis behandelt, kan je hier terugkijken.

 

Bewegende bladeren

Calathea’s staan er trouwens om bekend dat ze hun bladeren ’s nachts sluiten. Maar maak je geen zorgen als dit niet gebeurt! Moeilijke meiden doen nou eenmaal wat ze zelf willen. Niet iedere Calathea sluit in de nacht haar bladeren.

 

Lichtgevoelig

De juiste dosis daglicht speelt een mega grote rol in het humeur van jouw Calatheadinnetje. Zodra ze te veel of juist te weinig in het zonnetje wordt gezet, verkleuren haar bladeren.

Zoek daarom een mooi plekje uit, een paar meter van het raam, waar ze minimaal een paar uur daglicht krijgt. Zet haar alsjeblieft niet bij het raam in direct zonlicht. Dan verbranden haar bladeren levend en droogt ze vliegensvlug uit.

 

Dusssss... Calathea’s zijn mega gevoelig en reageren overal op. Van te veel schaduw, zon, kou, hitte, water of een te lage luchtvochtigheid kunnen ze al kuren krijgen. Deze planten hebben daarom lekker veel liefde en aandacht nodig. Ben je nu wel even toe aan wat plantspiratie? Dan kan je mooie plantjes kieken op onze Instagram en Facebook!

Verder lezen

    ... ...