Bananenplant stekken in 5 stappen

Bananenplant stekken in 5 stappen

Naast dat onze Baloe de Bananenplant een bijzonder onwaarschijnlijk levensverhaal heeft, is hij ook gewoon heel erg mooi. En behalve zijn goede looks, is hij dankzij zijn enorme bladeren die vocht uitstoten ook nog eens goed voor je gezondheid. Wat wil een mens nog meer? Nou, meer van die bananenplanten natuurlijk! Stek away baby, dan slinger je binnen no time van bananenplant naar bananenplant in je eigen woonkamer.

 

Bananenplant 

Stekken met een babyplantje

Nog zoiets leuks aan Baloe: als je hem goed verzorgt, maakt hij baby’s. Zo’n baby groeit meestal aan de stam van je groene amigo en ziet eruit als een soort mini-bananenplantje naast je groene amigo. Klinkt schattig, toch? Is het ook. Zo’n schattig miniplantje ga je gebruiken als stekje, maar niet voordat ie groot genoeg is. Anders gaat het hele feest niet door. Je kan ervan uitgaan dat het stekje minimaal 4 tot 5 bladeren moet hebben, voordat je ‘m van de moederplant scheidt. 

 

To stek or not to stek?

Heeft jouw bananenplant een babyplantje, maar wil je die eigenlijk lekker laten staan? Dat mag natuurlijk ook, maar zorg er dan wel voor dat je je groene amigo wat extra plantenvoeding geeft. Houd je goed aan de aanwijzingen op de verpakking, want té veel voeding kan je plantenbeauty de das om doen. Het groeien van die kleine plantjes kost namelijk energie, die de moederplant moet missen. Soms kost het de moederplant zelfs zóveel energie, dat ze zichzelf begint te verwaarlozen. Het lijken soms net mensen hè? Als je merkt dat het niet goed gaat met je groene amigo, raden we aan toch het babyplantje weg te halen. Ook als het stekje eigenlijk nog te klein is om te overleven, anders heb je de kans dat je groene amigo uiteindelijk het loodje legt. 


Stekken maar

Kies je ervoor om het babyplantje te stekken? Zoek dan een lekker plekkie uit om aan de slag te gaan en roep “Banaan, banaan, banaan, we gaan er tegenaan!”. Zo, nu ben je er klaar voor. 


Wat heb je allemaal nodig?

 • Een Baloe die ready to rumble is. Dat is dus het geval als zijn babyplantje groot genoeg is
 • Een schoon, scherp mes 
 • Een pot
 • Verse (stekjes) potgrond
 • Eventueel stekpoeder

Bananenplant stekken in 5 stappen

 1. Haal je groene amigo uit zijn pot en graaf de potgrond rondom het stekje weg. Doe dit met een beetje beleid, je wil de worteltjes natuurlijk niet beschadigen.
 2. Pak je (schone) mes erbij en snijd het stekje zo dicht mogelijk bij de moederplant los. Pas op voor de wortels!
 3. Maak het stekje voorzichtig los uit de aarde. Lekker een beetje peuteren en punniken, zodat je zoveel mogelijk van de worteltjes mee kan nemen. 
 4. Is ie los? Strooi eventueel wat stekpoeder op de worteltjes en zet ‘m in een pot met zaai- en stekgrond.
 5. Geef ‘m meteen een goede slok water om te bekomen van de schrik en zoek een mooi, zonnig plekkie voor je kersverse bananenplant uit! 

 


Verzorging bananenplant

Allemaal leuk en aardig, maar het begint en eindigt wel allemaal met een goede verzorging. Als Baloe niet happy is, zal hij ook geen baby’s maken. Bananenplanten bestaan voor 80% (!) uit water. Baloe is daarom een erg dorstige huisgenoot, dus je mag hem wat vaker water geven dan je andere groene amigo’s. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig aanvoelt, maar ook weer niet te nat want dan gaan de wortels rotten. Daarnaast houdt hij ook heel erg van de zon, dus zet hem vooral niet in de schaduw neer. Last but not least: Baloe is dol op aandacht. In de jungle had hij een beregoeie vriend met wie hij de spannendste avonturen beleefde. Hij is zelfs naar deze vriend vernoemd en hij mist hem soms best wel. Het zal hem vast goed doen als jij af en toe een spannend avontuurtje met hem wil beleven! 

 

BananenplantMet bovenstaande stappen moet het jou zeker lukken om jouw huis om te toveren in een echte urban jungle. Eerst maar eens een groene amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!

Verder lezen

  ... ...