6 tips om jouw planten de vakantie te laten overleven

6 tips om jouw planten de vakantie te laten overleven

De zomer staat voor de deur en je hebt je vakantieplannen vast al gemaakt! Of je nou met je caravan in de file naar Zuid-Frankrijk staat of in een hutje op de Veluwe bivakkeert, jouw groene huisgenoten gaan je missen. Gelukkig hebben wij aan ze gedacht! In deze blog geven we je 6 tips zodat jij je huisgenoten niet verwaarloost tijdens je welverdiende vakantie.

 

1. Minder zonlicht

Hoe minder licht planten krijgen, hoe minder water ze nodig hebben voor de fotosynthese. Maar ga nu niet direct al je planten naar een donkere kelder verhuizen, want te weinig licht trekken ze ook weer niet. Zet je planten een paar meter verder van het raam vandaan of doe de gordijnen wat verder dicht. Zo doet je groene vriend al snel een stukje langer met zijn waterreserves. 

 

2. Geef genoeg water voor vertrek

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar zorg ervoor dat al jouw planten vlak voor vertrek nog even goed water hebben gekregen. Zet, als het lukt, je planten even onder de kraan zodat de grond goed is doordrenkt, maar er geen water onderin de pot blijft staan. Dan houden ze het toch weer een aantal dagen extra uit zonder jouw liefdevolle aandacht. Onze Gerrit de Gieter is de moeilijkste niet. Hij helpt je maar al te graag met deze nobele klus.

Gerrit de gieter

 

3. Op dieet

Dat klinkt misschien wat onverwachts, maar extra voeding zorgt er juist voor dat een plant actiever wordt om te gaan groeien. Dit kost méér energie en dus ook meer water om die groei voor elkaar te krijgen. Als je normaal extra voeding geeft aan jouw plant is het slim om hier een week voor de vakantie mee te stoppen. 

 

4. Groen gezelschap

Als jij weg bent, kunnen jouw vrienden wel wat groen gezelschap gebruiken om die eenzaamheid tegen te gaan. Wanneer je planten dicht bij elkaar zet in een kleine ruimte, creëren ze een hogere luchtvochtigheid en daar gaan je planten lekker op. Je kan ook je plantenclubje in de badkamer of achter het douchegordijn neerzetten, als daar wel gewoon daglicht is natuurlijk.

Ben je op zoek naar groen gezelschap voor jouw amigo? Hier hebben we onze Plantsome lievelingetjes voor je op een rijtje gezet!

 

5. DIY-water-geef-systeem

Voor de handige Harry's is er nog een andere oplossing: maak zelf een automatisch watergeefsysteem. Dat klinkt gelukkig ingewikkelder dan het is. Er zijn een aantal opties waar je uit kan kiezen.


1. Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.
2. Je kunt dit ook bereiken door de onderkant van een plastic fles te knippen, kleine gaatjes in de dop te maken en deze ondersteboven in de grond van jouw geliefde kamerplant te stoppen. Als je de fles vervolgens vult met water druppelt er langzaam water uit de gaatjes in de dop. Zo kan je plant er wel een tijdje tegenaan!

 

6. Bel de 'buuf 

Of je beste vriend, vriendin, moeder, opa of iemand anders die je plantenredder in nood wil zijn. Alle bovenstaande tips zijn namelijk handig als je max. een weekje van huis weg bent. Maar als je veel langer weg gaat, zijn er toch andere maatregelen nodig. Geef ze een lijstje met de waterbehoeftes van jouw planten of nog beter: laat ze de Plantsome app downloaden en log in op jouw account zodat ze zelf meldingen krijgen wanneer jouw planten weer water nodig hebben. 

 

Zo, geef nu jouw groene maten nog een laatste knuffel en ga met een gerust hart jouw vakantie tegemoet. 

 

Heet hè? Benieuwd naar hoe je jouw amigo's beschermt tegen oververhitting? In ons hitteplan(t) geven we je dé 5 tips om het hoofd je bladmatties koel te houden. 

Verder lezen

    ... ...