Help, mijn plant laat blad vallen!

Heeft je plant vallende bladeren of zijn ze geel/bruin gekleurd? Dit kan allerlei oorzaken hebben en hoeft niet per se te betekenen dat je plant doodgaat. Ga dan ook niet halsoverkop extra water geven of de plant verplaatsen, kijk hieronder even rustig wat waarschijnlijk de oorzaak is van de verandering in het blad van je plant. 

Gebrek of overmatig zonlicht

Een gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat planten niet genoeg energie krijgen. Hierdoor stoppen ze met groeien, worden ze lichter van kleur en gaan bladeren verder bij elkaar vandaan staan. Een ander teken is als de plant sterk één richting op groeit, vaak naar een lichtbron toe. Merk je één van deze verschijnselen, plaats de plant dan dichter bij een raam. Te veel zon zorgt voor verbrandingsplekken op de plant, waardoor bladeren die in direct zonlicht staan uiteindelijk geel worden en afsterven. Het droge blad valt dan uit. Het is soms lastig om te herkennen, omdat een tekort aan water hetzelfde effect heeft op een plant, maar als de potgrond niet te nat of te droog is en je plant heeft nog steeds verschrompelde bruine blaadjes probeer dan eens om hem te verplaatsen naar een plek met wat minder licht. 

Teveel of te weinig water

Te veel water is net zo slecht voor een plant als te weinig water. Aan de buitenkant lijken de effecten hetzelfde, verwelkende bloemen, gele bladeren, slechte groei. Til de plant eens op uit de pot en kijk hoe nat de wortels zijn. Zijn deze zeiknat of kurkdroog, dan geef je te veel of te weinig water. Pas het water aan en kijk of het verbetert. 

Bladuitval door ziekte

Veel ziektes stelen voedingsstoffen van planten. Deze voedingstoffen heeft de plant zelf hard nodig om te groeien en bladeren gezond te houden. Krijgt je plant dus plotseling bladuitval of verkleurde bladeren, controleer dan goed op ziektes. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende plantenziektes. 

Tekort aan voedingstoffen

Een tekort aan voedingstoffen kan er dus voor zorgen dat bladeren verkleuren en de plant ze uiteindelijk verliest. Nadat je hebt gecontroleerd op ziektes en niks hebt gevonden kan je proberen om de plant wat extra voeding te geven en de potgrond te verversen. Bladeren verkleuren op verschillende manieren aan de hand van de voedingstof waar ze tekort van hebben. Je vind hier een lijstje met een beschrijving van de verkleuring en welke voedingstof hier bij hoort. Lijkt de verkleuring van jouw plant op één van deze voorbeelden, geef de plant dan wat extra voeding

 

Verder lezen

    ... ...