Zamioculcas, jouw makkelijke krachtpatser

Zamioculcas, jouw makkelijke krachtpatser

Jambo koude kikker, noemen jullie dit nou zomer? Ik kan heel wat water verdragen maar van deze natte periode wordt toch niemand gelukkig.

Leuk dat je interesse in me toont. Waren het mijn glad geveerde bladeren of de forse knol in mijn pot die je tot me aantrok? Ik denk dat mijn achtergrond je zeker nog verder zal intrigeren.

Mijn roots liggen in Oost-Afrika. Ik en mijn Zami’s komen van ver. Wij planten ons voort in onder andere Kenia, Zimbabwe en Tanzania waarbij Zimbabwe écht onze voorkeur heeft. Niets beter dan het relaxte eilandleven en de Afrikaanse zon.

Herkomst

Ik heb die Afrikaanse zon niet langer nodig om te shinen. Dat gaat me makkelijk af in het Nederlandse heb ik al gemerkt. Een aantal ondernemende Nederlandse tuinbouwers heeft mij naar dit groenbewuste land gebracht. Sinds 1996 worden wij Zami’s commercieel ingezet als kamerplant, de tijd daarvoor hadden we het lekker rustig. Met je knol in het zand en lekker snoozen in het zuiden. Totdat zij door hadden wat voor exotische aanvulling wij konden zijn voor de gemiddelde Nederlandse woonkamer.

Tegenwoordig kom ik dus liever bij jou thuis over de vloer. Beetje kijken hoe die Hollander het aanpakt. Want eerlijk is eerlijk, this is the good life! Iets harder werken dan thuis maar dat ligt ook geheel aan onze relatie. Jij en ik. Die verstandhouding is key. In mijn geval bij voorkeur elke week wat H2O, liefde, affection (pure aandacht schatje) en niet te vergeten R.E.S.P.E.C.T. Ik investeer in jou, jij investeert in mij.

Voordat we overgaan op die intense vorm van samenleven, zijn er wel een aantal dingen die je over me moet weten. Niks engs, niks spannends.. maar gewoon enkele punten waar jij in onze relatie (a.k.a. mijn verzorging) rekening mee mag houden:

Plant verzorging tips

Lik of sabbel liever niet aan mij! Dit heeft eigenlijk niks met mijn persoonlijke voorkeuren te maken, je wordt er zelf alleen een beetje misselijk van. Die stoere bite die je waarschijnlijk aanspreekt in mijn uitstraling, kan je bij intiemer contact een beetje ziek maken of je huisdier zelfs fataal worden. Het is dus verstandig om het te houden bij het bewateren met een gieter en af en toe een aai met je hand of stofdoekje. Everybody happy: Bomba! In Swahili-slang ook wel geweldig!

Makkelijk te verzorgen kamerplant

Mij ga je niet vertellen dat je geen quality time kan vrij maken voor mij. Zoals Marvin Gaye het goed verwoord, heeft iedereen het beste baat bij wat sexual healing. Mocht je echt te druk zijn en mijn plek in de keten van aandacht wat lager inschalen, is dat helemaal niet zo erg. Ik heb al gemerkt dat ik het goed doe bij studenten en drukbezette mensen. Ik sta namelijk ook wel bekend als een ‘succulente’ plant, super hip tegenwoordig. Eigenlijk gewoon een ordinaire vetplant. Ik sla water op in mijn bladeren, stam of wortels. Mocht je me vervolgens nou helemaal vergeten dan zet ik al snel de bloemetjes buiten, want alleen bij verwaarlozing ga ik bloeien.

Water geven doe je zelf in wat jullie een zomer noemen eens in de week en in die barre koude periode om de drie weken. Wel zo makkelijk voor jou en prima te doen voor mij.

Sterk maar trage groeier

Ik heb dus een fors verdikte knol, geen grapje. Mijne kan wel tot 20 cm groot worden. Dit zorgt voor een sterke basis waar wij Afrikanen ook wel bekend om staan. In combinatie met mijn zeer gladde bladeren is het een dream come true om mij in je woon- of (nog beter!) slaapkamer te hebben.

Door die stabiele kern ben ik niet zo snel maar wel een echte overlever. Misschien zelfs wel een krachtpatser te noemen. Ik en mijn groene makkers drukken je er zo uit in jouw CrossFit klasje. Enige nadeel is dat ik een wat tragere groei heb en dus ook wat minder actief zorg voor het omzetten van CO2 in zuurstof. Met betrekking tot luchtzuivering in je huis hoef je dus niet teveel van me te verwachten.

Exotische sfeermaker zoekt maatje

Houd jij ook niet van natte voeten, te veel affectie, maar heb je behoefte aan een exotische toevoeging aan je leven? Ben je vooral op zoek naar een stabiele, sterke kamergenoot? Zoek niet verder! Zami is de naam; jouw ideale maatje waarmee je groen in je leven brengt!

Mocht je dus inmiddels serieus nadenken over een relatie met deze groene krachtpatser, check dan bij m’n makkers van Plantsome wat je nog meer over me te weten kunt komen.

Later!

Verder lezen

    ... ...