Zamioculcas

De Zamioculcas Zamiifolia (ook wel de ZZ plant of Emerald palm) is een relatief jong lid van de kamerplanten-familie. Het is te danken aan een paar ambitieuze kwekers die in 1996 besloten dat de van oorsprong Afrikaanse Zamioculcas wel eens een geschikte kamerplant zou kunnen zijn. En daar hebben ze volledig gelijk in gekregen. De Zamioculcas is uitgegroeid tot één van de populairste kamerplanten, die ook nog eens heel makkelijk is om te verzorgen. Op deze pagina vind je tips and tricks!

Haal er zelf eentje in huis!

  • Zeer weinig
  • Om de 3 jaar
  • Weinig eisen
  • Licht giftig
  • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De naam Zamioculcas is een combinatie van twee losse woorden. Culcas is de verzamelnaam voor een ander geslacht planten. Waarom deze naam is gebruikt voor de Zamioculcas is een beetje een raadsel, aangezien er niet echt een relatie is tussen deze plantgroepen. Het 'Zamio' gedeelte komt waarschijnlijk van de Zamia-varens. De bladeren van deze varens lijken namelijk wel redelijk op die van de Zamioculcas. In het wild komt deze plant voor op de redelijk droge plekken van Oost-Afrika. Met name Kenia, Zimbabwe, Tanzania en het eiland Zanzibar hebben een rijke Zamioculcas populatie. Vooral de exotische sfeer van Zanzibar past goed bij de Zamioculcas.
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • De Zamioculcas is licht giftig. Let dus op bij kinderen en huisdieren.
  • De Zamioculcas is geen dorstige plant. Hij behoort tot de 'succulente' planten, beter bekend als vetplanten. Dit zijn planten die water opslaan in hun bladeren, stam of wortels. Het grootste gevaar bij deze plant is teveel water geven zodat er een laagje onderin de pot blijft staan. De Zamioculcas heeft namelijk een gruwelijke hekel aan natte voeten en zal er dan ook snel slecht uit gaan zien. Laat de potgrond dus eerst droog worden voordat je weer water geeft. Controleer hierbij niet alleen de toplaag maar steek ook je vinger wat dieper in de grond om de vochtigheid te controleren. In de praktijk komt het neer op ongeveer eens in de week water geven gedurende de zomer en om de drie weken in de winter. Vergeet je de Zamioculcas een keer water te geven dan doet hij daar ook echt niet moeilijk over.
  • Ook de plek waar de Zamioculcas staat maakt 'm niet zo heel veel uit. Helemaal in de schaduw heeft niet zijn voorkeur, maar een plek met half-schaduw of veel zonlicht kan ook. Als de Zamioculcas minder licht krijgt zal hij langzamer gaan groeien. Dit kan er wel voor zorgen dat een plek met heel veel licht ervoor zorgt dat de plant extreem snel gaat groeien en uiteindelijk bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Merk je dus dat jouw 'Zamio' wel erg snel groeit, zet hem wat verder van het raam af. In het algemeen is 2 tot 3 meter van een raam op het oosten of westen een prima plek. Direct voor een raam op het noorden of 3 tot 4 meter van een raam op het zuiden kan ook. Draai de plant zo nu en dan een beetje zodat hij aan alle kanten gelijk blijft groeien.
  • In de zomer is het goed om je Zamioculcas eens in de maand wat extra plantenvoeding te geven. Je kunt hier gewoon standaard kamerplantenvoeding voor gebruiken.
  • De wortels van een Zamioculcas zijn bijzonder, ze groeien namelijk niet naar beneden zoals normale kamerplanten maar vormen in de pot een grote knol als het ware. Deze knol kan steeds breder worden, waardoor hij dus uiteindelijk de zijkant van zijn pot bereikt. Bij de plastic teeltpotten zie je vaak dat deze verbogen of gebarsten zijn door de wortels van de Zamioculcas. Dit zal bij de stevige sierpotten niet zo snel gebeuren, maar als je wilt dat jouw Zamioculcas door blijft groeien moet je dus wel zo nu en dan in een grotere pot zetten. Wil je jouw plant klein houden, laat 'm dan in zijn originele pot staan.
  • De Zamioculcas bloeit in een huiskamer alleen in hele zeldzame gevallen en het is dan een teken dat de kamerplant erg slecht verzorgd wordt. Net als dat een hond begint te blaffen als hij ziek is, zullen we maar zeggen. Geel of bruin blad kan voorkomen bij de Zamioculcas. Soms is het simpelweg oud blad en is er niets aan te doen. Het kan ook komen door teveel water, dus controleer dit goed als jouw Zamioculcas gele bladeren krijgt. Je kan deze bladeren gerust wegknippen, er zullen weer nieuwe aangroeien. Dit doe je het beste door ze zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen. Was hierna wel even je handen, de Zamioculcas is namelijk licht giftig.
  • In principe is de Zamioculcas een plant met een sterke weerstand en heeft dus weinig last van ziektes. Merk je toch dat jouw plant luis of spint heeft opgelopen dan kan je dit gemakkelijk oplossen door 'm te besproeien met lauw water. Door de structuur van het blad spoelt het ongedierte er dan zo af.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...