Ja hoor.. Het is weer zo ver. De periode van guur weer, fleece dekentjes en Pumpkin Spice Lattes is aangebroken: de herfst. Niet het favo jaargetij van je groene amigo’s, kunnen we je verklappen. Door de donkere dagen krijgen je planten minder zonuren en daar gingen ze juist zo lekker op. Daarom luidt de hamvraag: “Hoe help ik mijn planten de herfst door?” Nou, zo dus!
1. Geef niet teveel water!
Je zou het niet zeggen, maar de doodsoorzaak #1 van planten is te veel water. Vooral in de herfst- en wintermaanden. Planten verbruiken dan namelijk minder energie en houden een soort winterslaap. De bladeren verdampen minder snel water dan in de lente of zomer, waardoor ze ook minder water nodig hebben. Let er dus goed op dat je pas water geeft als de grond weer wat droger aanvoelt en check of er geen water onderin de pot blijft staan.
Pro-tip: wil jij watermeldingen krijgen voor jouw planten? Probeer onze gratis app eens!
2. Gettin' hot in here..
Met die zakkende temperaturen wil je nog wel eens de verwarming aanzetten. Niets mis mee, maar zet alsjeblieft geen planten op of naast een warme verwarming. Daardoor kunnen ze enorm snel uitdrogen of zelfs hun bladeren verbranden. Met minimaal een meter van de verwarming, moet je goed zitten. Met vloerverwarming wordt het je plantgenoten ook al snel te heet onder de voeten. De wortels kunnen namelijk erg uitdrogen door de warmte. Zet de plant op een leuk krukje, tafeltje of rekje en gooi de voetjes van de vloer!
3. Sproeien maar!
Door die verwarming wordt de luchtvochtigheid binnenshuis al snel een stuk lager. Dit kan je zelf al merken aan droge ogen bijvoorbeeld, maar planten hebben hier net zoveel last van. Besproei daarom jouw planten eens in de twee weken met een plantenspuit, of zet een warme douche aan en laat ze een tijdje in de badkamer staan waar de luchtvochtigheid lekker hoog is (niet ónder de douche dus!).
4. Geen plantenvoeding.
Je groene amigo's gebruiken ook een stuk minder energie en hebben dus niet zoveel voedingsstoffen nodig. Daarom is het geven van plantenvoeding in het najaar overbodig. Het kan zelfs een negatief effect hebben als je het wel blijft doen doordat de stofjes zich opstapelen in de potgrond waardoor deze een zure verhouding kan krijgen. Dit is niet goed voor de wortels, dus vermijd het geven van extra voeding in het najaar.
5. Dipje? Geen paniek!
Ook planten kunnen last hebben van het welbekende winterdipje. Door het mindere licht kan het zo zijn dat je kamerplant wat blad laat vallen of er iets slechter uit gaat zien. Raak niet gelijk in paniek. Dit doen alle bomen in de herfst immers ook. Wanneer het weer lente wordt en de plant nieuwe energie krijgt, zal hij weer prachtige nieuwe bladeren laten groeien. Dus schrijf je bladmattie nog niet direct af alsjeblieft!
Heb je het idee dat jouw kamerplanten toch iets te heftig worden getroffen door hun winterdipje? Dan kan je altijd contact opnemen met onze plantenservice. Die helpen met alle liefde jouw favo groene vriend de herfst te overleven.