Onze groene voornemens voor 2023

Onze groene voornemens voor 2023

Dit is deel 2 van een tweedelige blogpost waarin we terugblikken op de successen en lessen van 2022 en onze Groene Voornemens voor 2023 delen. Klik hier voor deel 1.

 

 

Na het rumoerige 2022 hebben we de behoefte om in 2023 terug te gaan naar de kern van Plantsome: het leuker en makkelijker maken van planten. Echter realiseerden we dat daarmee een belangrijke vraag wordt overgeslagen: waarom wil je planten in je leven hebben?

Bewondering

Vraag een willekeurige groep mensen wat hun favoriete plek is en 60% zal een plek in de natuur noemen. We vergeten soms dat we van de 2 miljoen jaar dat mensen op deze aardbol rondlopen pas 500 jaar in stedelijke gebieden wonen, waar geen wilde natuur meer te vinden is. Op de schaal van evolutie is dit een speldenprik. Onze zintuigen zijn dus nog volledig ingesteld op een leven met natuur om ons heen.

Als je wat dieper duikt in de reden dat we ons fijn voelen in de natuur komt er één emotie naar boven: bewondering. Wanneer je uitkijkt over een prachtige vallei, een oeroude eik tegenkomt of een klein sprietje ziet ontspringen is de kans groot dat je bewondering voelt. Je eigen leven, en de mogelijke problemen daarin, lijken plotseling wat kleiner omdat je realiseert dat je onderdeel uitmaakt van iets groters. Onderzoek wijst ook uit dat bewondering je creatiever, vriendelijker en minder gestressed maakt.

Dagelijkse dosis natuur

Meer tijd in de natuur besteden is dus goed voor je! Alleen heb je waarschijnlijk geen groot natuurpark als achtertuin. Gelukkig geeft het verzorgen van je kamerplanten, het wieden van onkruid in je achtertuin of een kleine wandeling door een park(je) in de buurt dezelfde positieve effecten. Het effect is natuurlijk wel minder sterk dan in de wildernis waar je omringt bent door natuur. De truc is dus om regelmatig een kleine dosis en af en toe een grote dosis natuur in je leven te plannen. Een paar slimme onderzoekers hebben hier een advies voor gemaakt:

  1. Dagelijks: 20 minuten per dag met je planten in en om je huis besteden.
  2. Wekelijks: Een uurtje wandelen in een wat groter park, polder of strand.
  3. Maandelijks: Een weekend in een bos of ander natuurpark.
  4. Jaarlijks: Een week in de wildernis doorbrengen.

Groene Voornemens

Planten in je huis, tuin of kantoor helpen jou dus aan je dagelijkse dosis natuur, waardoor je een blijer, gezonder en creatiever mens bent. Dát is het antwoord op de vraag waarom je planten in je leven wilt hebben!

Plantsome blijft zoals je van ons gewend bent planten makkelijker én leuker maken. We doen dit vanaf nu wel met een nieuwe missie: om jou aan je dagelijkse dosis natuur te helpen! 

We hebben hier een aantal toffe ideeën voor, daar hoor je later meer over. Deze week starten we alvast door je mee te nemen in de oorsprong en unieke kenmerken van onze groene amigo’s én een groene opvulling aan te bieden voor de lege plek die je kerstboom heeft achtergelaten. We geven namelijk heel januari korting op onze XL-planten!

Verder lezen

    ... ...