De lessen en successen van 2022

De lessen en successen van 2022

Dit is deel 1 van een tweedelige blogpost waarin we terugblikken op de successen en lessen van 2022 en onze Groene Voornemens voor 2023 delen. Klik hier voor deel 2

 

 

2022 is voor Plantsome een jaar geweest van een aantal mooie mijlpalen maar met name een paar flinke dieptepunten. Omdat er juist van tegenslagen veel te leren valt willen we open delen wat de lessen zijn die we dit jaar hebben geleerd naast het vieren van de successen die we hebben gehad. Dus pak wat te drinken, zoek die comfortabele stoel op en let's go! 

 

Successen

 

Ons buitenassortiment bloeit op!

We zijn zo'n 7 jaar geleden begonnen met het versturen van kamerplanten direct uit de familiekwekerij. Hier kwamen al snel meerdere kwekerijen bij, maar de focus bleef op kamerplanten. Omdat dit een beetje is alsof je Duo Penotti verkoopt met alleen maar witte chocoladepasta hebben we dit jaar voor het eerst een serieuze start gemaakt met het aanbieden van buitenplanten. Super b(l)oeiend om met alle collega's ons wegwijs te maken in de wereld van heesters, heggen en hortensia's. Dit jaar was pas een kleine eerste stap in de wereld van buitenplanten, maar we hebben de smaak te pakken!

Hoge kamerplanten vangen veel… interesse?

Veel van jullie bleken vooral de mogelijkheid om grote kamerplanten thuis te laten bezorgen erg fijn te vinden. Logisch, want zelfs de wereldkampioen Tetris zal moeite hebben om Howerd met z'n 180cm in jouw Fiat Punto te krijgen. Toch bestond ons aanbod aan grotere kamerplanten maar uit 5 planten. Beschamend klein, dat moest dus anders! We hebben als de wiedeweerga een vacature voor "Een boom van een plant" uitgezonden en zijn trots te kunnen melden dat we inmiddels een kleine 20 XL planten aanbieden. 

Minder karton en plastic in verpakking

Een doorn in het oog is altijd de hoeveelheid plastic en karton geweest die nodig is om onze planten (en met name potten) heelhuids aan te laten komen. Dit jaar hebben we een paar grote stappen gezet om dat aantal aanzienlijk te verminderen:

  1. Een steeds groter deel van onze planten gaat met een papieren hoes de deur uit, in plaats van plastic.
  2. We hebben een doos ontwikkeld die minder lagen karton bevat.
  3. Een nieuwe "sok" van karton zorgt ervoor dat we voor een deel van onze potten geen bubbelfolie meer nodig hebben om ze te beschermen tijdens transport.
  4. We hebben door het jaar heen meerdere testen gedraaid om planten te vervoeren in open dozen (die minder karton nodig hebben) en de dozen door de bezorger mee terug te laten nemen. We zijn trots dat we in Nederland en België inmiddels de dozen weer mee terugnemen als onze koerier bij jou planten komt bezorgen. (De koerier komt bij grotere planten en/of bestellingen, PostNL is helaas niet in staat om dozen mee terug te nemen).

 

Lessen

 

Ook al hebben we dus een aantal mooie successen gehad in 2022 schetst dat niet het juiste beeld. 2022 was namelijk zonder twijfel het uitdagendste jaar tot nu toe. Het afbouwen van de corona-maatregelen (waar we persoonlijk erg blij mee waren) en stijgende inflatie zorgden voor minder online aankopen. Tel daarbij de stijgende kosten op van zo'n beetje alles en je hebt een flink lastige puzzel te leggen. Uit alle verschillende lessen die uit zo'n jaar voortkomen zijn dit de twee belangrijkste: 

Zorg voor een goede fundering voordat je gaat bouwen

Groeien is leuk. Zeker als het planten betreft. Wel hebben we het afgelopen jaar geleerd dat een fundering belangrijk is voordat je iets gaat bouwen. Door corona was er plotseling veel meer interesse in planten laten thuisbezorgen. Om dat aan te kunnen hebben we in korte tijd nieuwe collega's aangenomen en processen efficiënter proberen te maken. Sommige processen hadden echter nog fouten, die alleen maar groter werden. Zo hebben we regelmatig onze hele voorraad opnieuw staan tellen omdat het voorraadsysteem niet klopt. Die fouten oplossen kost veel tijd en energie en kunnen voorkomen worden met een goede fundering.

Blijf vasthouden aan je lange termijn doel

In een situatie waarin de omzet minder wordt en je kosten stijgen is het heel verleidelijk om naar snelle oplossingen te zoeken. Echter hebben we daardoor teveel dingen tegelijkertijd geprobeerd en verloren we onze focus. Zeven jaar geleden is Plantsome gestart om planten makkelijker én leuker te maken. Dat raakte op de achtergrond het afgelopen anderhalf jaar, waardoor we bijvoorbeeld de Plantsome app niet genoeg aandacht hebben gegeven. Uiteindelijk bouw je geen toekomst door alleen over morgen na te denken, dat was een belangrijke les om te leren.
 
Wij zijn er gedurende het jaar ook achter gekomen dat er nog een belangrijk deel ontbrak in onze missie, lees daar in deel twee van deze serie meer over. Hier delen we onze Groene Voornemens voor 2023.

Verder lezen

    ... ...