We moeten even de lucht klaren

We moeten even de lucht klaren

Met januari voor de deur, was het tijd om kritisch te kijken naar onze Groene Voornemens. Na een goed potje zelfreflectie, hebben we besloten dat het tijd is om de lucht te klaren.

 

De afgelopen paar jaar waren wij zo trots op onze luchtzuiverende toppers. Je weet wel, van die kamerplanten die éxtra goed zijn in het zuiveren van je lucht, waardoor alle giftige stoffen in je woonkamer als sneeuw voor de zon verdwijnen! Dus, je hebt mooie planten in huis én een schone lucht. Te mooi om waar te zijn? Misschien wel.

 

Gebakken lucht

Nieuwe onderzoeken tonen namelijk aan dat planten niet al je schadelijke huis-tuin- en keukenstoffen laten verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan chemische stoffen zoals benzeen, formaldehyde (zeer onaangename geur) en trichloorethyleen. De mate waarin planten een luchtzuiverend effect hebben, blijkt ook aanzienlijk minder te zijn dan wij dachten. Om dit effect wel te bereiken, zou iemand veel meer planten neer moeten zetten dan wat voor een gemiddeld huishouden realistisch is. Een typisch gevalletje gebakken lucht dus.

 

Was niks ervan waar?

Nee, alle planten zijn luchtzuiverend. Dat is nou eenmaal een eigenschap die ze hebben. Onderzoeken van bijvoorbeeld NASA en Air So Pure hebben wel degelijk aangetoond dat sommige planten beter zijn in lucht zuiveren dan andere planten. Maar om dit effect te merken zou je per m2 tussen de 10 en 1000 planten moeten vullen. Dus voor een woonkamer van 25 m2 moet je minimaal 250 Clusia’s hebben staan om de lucht op te schonen. Met een paar luchtzuiverende kamerplanten ga je het verschil dus niet maken. 

Wil je meer weten over het luchtzuiverende kamerplanten verhaal? Keuringsdienst van waarde heeft er een interessante aflevering over gemaakt.

 

Groene Voornemens

Oké, wij dachten écht dat onze groene amigo’s kanjers waren in het zuiveren van de lucht. Maar we beseffen ons dat we jullie hierin verkeerd hebben geïnformeerd. In het kader van Groene Voornemens gaan we in januari onze hele website en plantteksten aanpassen. In de tussentijd zijn onze groene amigo’s op zoek naar een nieuwe identiteit. Want ze halen misschien niet alle vuiltjes uit de lucht, maar ze hebben naast hun knappe features nog veel meer andere voordelen!

 

Wat kunnen ze dan wel?

Planten bevorderen bijvoorbeeld je concentratie, verlagen je stress en zijn geluiddempend, om maar wat te noemen. Benieuwd naar nog meer voordelen die groene amigo’s met zich meebrengen? Lees het hier!

Verder lezen

    ... ...