Compost en mest: de sleutel tot een gezonde tuinbodem

Compost en mest: de sleutel tot een gezonde tuinbodem

De belangrijkste voorwaarde voor een gezonde tuin dat bol staat van zowel plant- als dierleven is een gezonde bodem. Echter hebben we heel lang de verkeerde dingen geleerd waardoor onze bodem niet altijd beter werd. Tijd om dat recht te zetten en uit te leggen wat nu wél helpt voor een gezonde bodem!


Waarom is een gezonde bodem belangrijk?

Een gezonde bodem is vooral een bodem vol met leven. Deze organismen zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen voor planten, maar zorgen ook voor bescherming tegen ziektes en in sommige gevallen zelfs voor communicatie tussen bomen! Door al dat leven wat zich een weg graaft door de bodem blijft deze ook lekker luchtig, waardoor water beter opgenomen kan worden en planten makkelijker bij de voedingsstoffen komen. Dat zet die glibberige worm opeens in een heel ander daglicht, of niet?


Hoe zorg ik voor een gezonde bodem?

Gelukkig is de natuur na miljoenen jaren van evolutie prima in staat om zelf tot systeem te komen wat in balans is, wat ook zorgt voor een gezonde bodem. Wat wij vooral moeten doen is niet teveel in de weg staan. Dat betekent dat we niet teveel onkruid weg moeten halen (die halen met hun lange wortels voedingsstoffen naar boven waardoor andere planten weer beter kunnen groeien) en de grond zoveel mogelijk met rust moeten laten. Laat dat spitten dus even zitten. Wat we wel kunnen doen is de bodem een handje op weg helpen door bodemverbeteraars toe te voegen.


Compost

Wanneer blad en andere plantresten op de grond terecht komen worden die langzaamaan afgebroken tot voedingsstoffen. Deze toplaag van de bodem noemen we humus. Planten gebruiken de voedingsstoffen uit humus vervolgens weer om sterker te worden en te groeien. Zoals alles in de natuur: een systeem in balans.


Dit maakt compost de meest natuurlijke bodemverbeteraar. Je kunt het zelf maken door al je organisch afval op een composthoop te gooien. Mocht je dit niet zien zitten kan je compost ook kopen


Mest

De natuurlijke vorm van mest kennen we het beste als het eindproduct van een koe haar maaltijd, die als een mooie vlaai op de grond belandt. De voedingstoffen die hierin zitten worden opgenomen in de bodem en daar profiteren planten weer van. Het is een extra schepje bovenop compost, maar wanneer je al organische compost gebruikt is mest niet heel erg nodig.

Kunstmest is door mensen ontwikkeld om planten sneller te laten groeien. Het bevat allerlei heerlijkheden voor planten zoals stikstof, kalium en fosfaat. Alleen houdt het totaal geen rekening met het bodemleven en heeft dan ook negatief effect op de lange termijn. Als je dus toch kunstmest wilt gebruiken beperk dit dan tot het minimum. 


Voor al onze tuinbenodigdheden zoals compost en aarde, kijk hier. Heb je vragen over compost, mest of aarde? Vraag dan onze Plantenservice! Of ben je op zoek naar nieuwe planten voor je buitenruimte? Kijk eens op naar ons assortiment buitenplanten. Deel jouw buitenruimte en tag ons met @plantsome.

Verder lezen

    ... ...