Strelitzia (Paradijsvogelplant)

De exotische Strelitzia is één van de populairste kamerplanten. Dat is niet onterecht: het is een echte eyecatcher. De Strelitzia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt ook wel de paradijsvogelbloem of paradijsvogelplant genoemd. Papegaaibloem wordt ook gebruikt als bijnaam.

Het is een vergevingsgezinde plant die wel veel water nodig heeft. Het liefste staat hij op een plek met veel zonlicht. Hier kan hij zijn grote groene bladeren het beste showen. Groot gelijk heeft hij, deze jungle-look mag zeker gezien worden, toch? Lees alles over het verzorgen van de Strelitzia kamerplant!

  • Heeft veel water nodig
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Direct zonlicht
  • Licht giftig voor huisdieren & kinderen
  • Voeding om de week (zomer)

Over de Strelitzia

Oorsprong

De Strelitzia komt uit Zuid- Afrika en is familie van de bananenplant. Sinds de achttiende eeuw staat deze plant in onze huiskamer en kunnen we vanaf de bank genieten van een stukje tropisch paradijs. De plant is vernoemd naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de vrouw van de Britse koning George III. Charlotte had namelijk een grote liefde voor bloemen en planten. Daarnaast staat de Strelitzia tsymbool voor vrijheid en onsterfelijkheid.

Luchtzuivering

Deze plant heeft geen bijzondere luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

Giftig

De Strelitzia is licht giftig voor mens en dier als er een hap wordt genomen. De bloemen van de Strelitzia zijn wel giftiger dan het blad, maar ook van het blad kunnen mens en huisdier klachten krijgen. Let dus op jouw hond, kat of peuter die wel van een hapje houdt.

Strelitzia soorten

De meeste bekende Strelitzia soorten zijn de Strelitzia Reginae en de Strelitzia Nicolai. De Strelitzia reginae staat bekend om de prachtige oranje bloemen in de vorm van een vogel waar de Strelitzia zijn bijnaam paradijsvogelplant vandaan heeft. De Strelitzia nicolai heeft prachtige grote bladeren die uitrollen als een vel bakpapier wanneer ze groot genoeg zijn.

Er zijn nog wel wat andere soorten Strelitzia, al zijn ze minder bekend: de Strelitzia augusta, Strelitzia juncae, Strelitzia alba en Strelitzia caudata.

Jouw Strelitzia verzorgen

Water geven

De Strelitzia is vrij dorstig en vraagt daarom ook om een aardige slok water. Geef de plant minstens één keer per week een flinke scheut. De grond mag er ongeveer een week over doen om weer op te drogen. In de zomer zal hij wat meer dorstig zijn dan in de winter. Pas hier dan ook de hoeveelheid wat die je geeft op aan.

Licht & standplaats

Het plekje met het meeste licht daar voelt de Strelitzia zich het fijnst. Vlak bij het raam is daarom een perfecte plek. Zo schijnt het zonnetje heerlijk op zijn blad terwijl hij zijn prachtige jungle-look aan iedereen kan laten zien die voorbij loopt, win-win situatie! Gek genoeg kan hij wel tegen kou maar is te weinig licht echt een probleem.

Voeding

De Strelitzia verbruikt veel energie, zeker in de zomer. Het is daarom aan te raden om in deze maanden iets meer aandacht aan het onderhoud te besteden door extra voeding te geven aan de plant. Eens in de twee weken wat vloeibare voeding toevoegen aan het water van de Strelitzia is voldoende. In de winter is het niet nodig om voeding te geven en wordt het zelfs afgeraden omdat de plant dan in zijn rustperiode is.

Verpotten

Je weet wanneer het tijd is om te verpotten als de Strelitzia letterlijk uit zijn pot groeit. Vaak is dit om de 2 jaar. Houd bij het verpotten er rekening mee dat de nieuwe pot zo'n 20% breder is dan de plant zelf. Zo heeft je Strelitzia weer voldoende ruimte om verder te groeien.

Snoeien en bloemen

Het blad van de Strelitizia scheurt snel, dit is normaal en kan geen kwaad. De buitenste bladeren en randen kunnen na verloop van tijd bruin worden. Dit is een natuurlijk proces waar helaas niks aan te doen is. Knip eventuele bruine punten simpelweg af of snij de bladstengels zo'n 2 cm boven de kern af. De Strelitiza Nicolai krijgt helaas niet snel bloemen. Hij moet een behoorlijk formaat hebben voordat hij gaat bloemen, ongeveer vanaf 3 meter. Mocht hij toch gaan bloeien zal hij in tegenstelling tot de Strelitzia Reginea geen gekleurde bloemen krijgen maar grote zwart met witte bloemen.

Hulp bij je Strelitzia

Ziektes

De Strelitzia is een sterke plant en heeft daarom niet veel last van ziektes. Net als elke andere plant kan het voorkomen dat er door lage luchtvochtigheid of te veel tocht spint of wolluis in de plant komt. Probeer zeker in de winter de bladeren zo'n twee keer per maand te besproeien met water. Dit geeft de plant de benodigde luchtvochtigheid om ziektes af te weren.

Scheuren in het blad van mijn Strelitzia

De bladeren van de Strelitzia kunnen makkelijk scheuren. Dit is jammer voor mensen om naar te kijken, maar erg nuttig voor de plant! Door de scheuren kan de wind minder vat krijgen op de grote bladeren. Zo voorkomt de Strelitzia dat hij omver geblazen wordt door de wind!

Of een blad een scheur krijgt of niet is een kwestie van geluk. Kortom, maak je hier vooral niet druk om en accepteer de plant zoals hij is.

Kan ik een Strelitzia stekken?

Het stekken van een Strelitzia is mogelijk maar wel uitdagend. Je stekt deze plant met een methode genaamd 'scheuren'. Je snijdt een deel van de plant af bij de wortels en plaatst deze in een nieuwe pot met vers potgrond. Zorg ervoor dat er een aantal bladeren zitten aan de nieuwe stek en een paar gezonde wortels. Gebruik ook een scherp mes, zodat je de plant niet onnodig beschadigd.

Als je de stek hebt afgesneden van de 'moederplant' plaats je deze in een pot met verse potgrond. Geef jouw nieuwe Strelitzia wat water, maar niet meer dan nodig om de grond licht vochtig te krijgen. Een plek met veel indirect zonlicht is vervolgens ideaal om de plant snel te laten groeien.

Krijgt mijn Strelitzia bloemen?

De naam 'Paradijsvogelplant' komt door de prachtige bloem van de Strelitzia die op een paradijsvogel lijkt. Een bloeiende Strelitzia staat logischerwijs hoog op het wensenlijstje van menig plantenbezitter. Of jouw Strelitzia gaat bloeien hangt af van één belangrijke vraag: welk soort Strelitzia heb je?

Over het algemeen maakt alleen de Strelitzia reginae bloemen aan in onze huiskamers. Dit is de bekende oranje paradijsvogelbloem, een genot voor het oog! De Strelitzia nicolai krijgt wel bloemen in het wild. Deze bloemen hebben ook de vorm van een paradijsvogel, maar zijn wit in plaats van oranje.

Heb jij dus een Strelitzia reginae staan dan heb je kans op een prachtig schouwspel eens in de 12 maanden. Houd er wel rekening mee dat een Strelitzia reginae pas bloeit vanaf zijn 8e levensjaar.

De Strelitzia reginae bloeit vaak pas aan het einde van de zomer wanneer hij genoeg energie heeft opgespaard. Het kost de Strelitzia namelijk relatief veel energie om zijn grote bloemen te maken.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer