Zorgen luchtzuiverende planten voor een gezonder huis?

Zorgen luchtzuiverende planten voor een gezonder huis?

Je hebt vast wel eens gehoord dat veel kamerplanten extra goed zijn in het zuiveren van de lucht om jou heen. Sommige planten zouden zelfs een stuk beter zijn in het reinigen van de lucht dan andere. Om dit effect te merken, heb je wel heel, héél veel luchtzuiverende planten in huis hebben staan. 

 

Hoe zit dat nou, die luchtzuiverende werking van planten?

Alle kamerplanten geven extra zuurstof af, maar lang niet alle planten zuiveren schadelijke stoffen uit de lucht. Er zijn een aantal planten waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schonere, gezuiverde lucht in huis. We nemen als voorbeeld even Lilly de Spathiphyllum, zij neemt schadelijke stoffen op uit de lucht via haar bladeren. Vervolgens slaat ze deze stoffen op in bijvoorbeeld haar wortels. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. 

 

Hoeveel planten heb je nodig om al je schadelijke stoffen te filteren?

Dat verschilt per plant en de hoogte van de ruimte natuurlijk. De aantallen variëren tussen de 10 à 1000 planten per m2. Dat vinden zelf wij wel erg planthousiast. Planten zijn nog steeds luchtzuiverend, absoluut. Alleen een tikkeltje minder dan je misschien eerst dacht. Ben je zo'n planthousiasteling die toch nog gek is op planten met luchtzuiverende eigenschappen. Bekijk dan deze top 10 van onze zuurstofrijke planten. 

 

1. Areca (Goudpalm) - Marty

De Areca is één van de bekendere palmsoorten die in de Nederlandse huiskamers te vinden is. Hij is dan ook dé hoofdrolspeler onder de tropenplanten. Soms bekend als de Goudpalm, maar voor ons is hij gewoon Marty uit Madagaskar. Daar op het prachtige Afrikaanse eiland liggen namelijk zijn roots. De Areca-plant houdt van lekker veel zon en is een vrij dorstig baasje.

Bekijk hier de Areca (Goudpalm)


 
2. Kentiapalm (Howea) - Howerd 

Howerd, onze Kentiapalm, is een luidruchtig baasje. Met zijn zangkunsten zuivert hij jouw kamer van schadelijke stoffen zoals benzeen. Niet schrikken als je zijn sierlijke bladeren een beetje ziet bewegen, hij denkt soms dat ‘ie net als olifanten een slurf heeft! De Kentia Howea is ook nog eens simpel te verzorgen: zorg dat hij in licht vochtige grond staat en kan genieten van een beetje schaduw. 

Bekijk hier de Kentiapalm

 
3. Ficus Lyrata (Vioolplant) - Eileen

De Ficus Lyrata, waartoe Eileen behoort, gaat al decennia mee en is een van de meest populaire kamerplanten die verkocht worden. De kracht van de Ficus-familie zit ‘m in de enorme verscheidenheid aan subsoorten die er zijn. Van klein tot groot, met ronde of hartvormige blaadjes en van statig en klassiek tot trendy en hip, niks wat de Ficus niet is. Eileen behoort tot de trendy en hippe Ficussen die de lucht zuiveren en licht giftig zijn. Voor een beetje liefde geeft ze heel veel liefde terug. Fi-Kus van Eileen!

Bekijk hier de Ficus Lyrata



4. Clusia Princess - Bala 

Diep in de Afrikaanse jungles heeft de Clusia Princes, ook wel onze Bala, geleerd om het beste uit haarzelf te halen en het slechtste uit de lucht. De Clusia Princess is uitgegroeid tot een van de beste luchtzuiveraars die je in huis kunt halen! Als de grond waarin ze staat niet vochtig gehouden wordt, kan ze vervelende apenstreken uithalen en haar bladeren laten verkleuren! Wil jij dus niet voor aap staan? Zorg dan dat Bala voldoende water krijgt.

Bekijk hier de Clusia Princess 


5. Ananasplant - Anny 

De Ananasplant, voor ons gewoon Anny, is de droom van menig man. Deze dame ruikt namelijk niet alleen lekker, ze is ook nog eens hét medicijn voor de snurkers onder ons! Doordat de Ananasplant zuurstof en enzym afgeeft gedurende de nacht, is ze goed voor je gezondheid. De ideale bedpartner dus, als je van prikkende uitstekels houdt tenminste...

Bekijk hier de Ananasplant 



6. Epipremnum Aureum - Amelia

Met Amelia's gevlekte bladeren is de Epipremnum Aureum één van de populairste en bekendste hangplanten. Deze groene amiga groeit super snel en is ook nog eens erg lastig dood te krijgen. Het maakt Amelia niet zo uit waar ze rondhangt, zolang het maar niet in direct zonlicht is. 

Bekijk hier de Epipremnum Aureum



7. Dracaena Marginata (Drakenbloedboom) - Noah

De Dracaena Marginata Noah is lekker makkelijk in de omgang. Hij drinkt niet zoveel en hoeft ook niet veel in de zon te staan, wat wel lekker is met ons Hollandse klimaat. Hij is niet zo handig met huisdieren. Wij denken dat dat komt doordat hij licht giftig is. Verder is Noah namelijk een hele chille gozer. 

Bekijk hier de Dracaena Marginata


 

8. Nephrolepis (Krulvaren) - Karel 

Onze Nephrolepis Karel is echt dé ultieme groene kamerplant. Hij heeft een weelderige bos felgroen gekleurde bladeren, is heel makkelijk om te verzorgen en ook nog eens extreem goed in het zuiveren van de lucht. Zo, dat was een hele mond vol. Zijn officiële naam is dus Nephrolepsis, maar hij staat in Nederland ook wel bekend als de Krulvaren. Waar zou dat nou door komen?

Bekijk hier de Nephrolepis (Krulvaren)


 

9. Spathiphyllum (Lepelplant) - Lilly 

Lilly heeft haar oorspronkelijke root in Zuid-Amerika liggen, maar doet het in de Hollandse huiskamer ook prima. Ze is een prachtige Spathiphyllum, maar staat beter bekend als de Lepelplant of Vaantjesplant. Wij noemen ‘r gewoon Lilly, want dat vindt ze fijn. In het Engels wordt ze trouwens ‘Peace Lily’ genoemd, waarschijnlijk vanwege haar vredige witte bloemen.

Bekijk hier de Spathiphyllum (Lepelplant)



10. Sanseveria (Vrouwentong) - Guus

Een Sansevieria is eigenlijk niet dood te krijgen. Pas als je onze Guus teveel water geeft kan ‘ie weleens de pijp uitgaan. Doe dat dus maar niet. Hij heeft verder ook weinig eisen qua licht of schaduw en heeft geen plantenvoeding nodig. Gemakkelijke Guus is licht giftig, maar heeft daarentegen wel sterk luchtzuiverende eigenschappen. 

Bekijk hier de Sansevieria (Vrouwentong)




Met deze tips zorg jij voor het perfecte luchtzuiverende leger. Wil je meer informatie en inspiratie over alles wat met kamerplanten te maken heeft? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...