Monstera (Gatenplant)

De Monstera wordt ook wel ‘Gatenplant’ genoemd en het is en blijft een van de meest bekende en trendy planten om in huis te hebben! De Monstera is er in allerlei soorten, zo heb je de bekende Deliciosa maar daarnaast ook de Monkey Leaf die kan uitgroeien tot een prachtige hangplant. De Monstera is ook nog eens makkelijk te verzorgen, ideaal!

In het Engels wordt de Monstera "Swiss Cheese" plant genoemd, doordat de gaten in zijn bladeren op gatenkaas lijken. Daarin winnen ze wat ons betreft de creativiteitsprijs in vergelijking met het Nederlandse "Gatenplant".

 • Heeft gemiddeld water nodig
 • Verpotten eens in de twee jaar
 • Halfschaduw of schaduw
 • Giftig voor huisdieren & kinderen
 • Voeding om de week (zomer)

Over de Monstera

Oorsprong

De naam Monstera zou kunnen komen van het Latijnse ‘Monstrum’, vanwege de monsterlijke bladeren, maar dat weten we niet zeker. In totaal zijn er ongeveer 50 soorten Monstera, allemaal verwant aan de Philodendron, en afkomstig uit het tropische Zuid-Amerika. Het zijn echte klimplanten, en je kan ze daar dan ook tot 20 meter hoog bewonderen. Van de luchtwortels worden in Mexico zelfs manden gemaakt!

Luchtzuivering

Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

Giftig

Helaas is de Monstera wel giftig voor huisdieren en kleine kinderen. Vooral katten hebben nog wel eens de gewoonte om een hapje van het blad te nemen. Daar zullen ze snel spijt van krijgen! Probeer deze plant dus uit de buurt van huisdieren en kinderen te houden.

Welke soorten Monstera zijn er?

Er zijn ongeveer 50 soorten Monstera. De meeste bekende soorten Monstera's zijn:

 • Monstera deliciosa - De meest bekende van allemaal. We komen de Deliciosa in veel huiskamers tegen.
 • Monstera adansonii - Ook wel bekend als Monstera Monkey Mask
 • Monstera oblique - Wordt vaak verward met de Monstera Adansonii. In de volksmond wordt deze plant Monstera Monkey Leaf genoemd.
 • Monstera pertusum
 • Monstera borsigiana: Vaak verward met Monstera deliciosa, deze soort heeft kleinere bladeren en een snellere groeisnelheid.
 • Monstera siltepecana: Een klimmende soort met langwerpige, zilverachtige bladeren.
 • Monstera dubia: Deze soort heeft kleine, hartvormige bladeren die zich aan het oppervlak van bomen hechten als ze groeien. Wanneer ze volwassen worden, veranderen de bladeren van vorm en krijgen ze fenestraties (gaten).

Jouw Monstera verzorgen

Water geven

De Monstera is geen bijzonder dorstige plant, maar het is wel belangrijk dat de grond continue vochtig blijft bij deze groene vriend. Let er wel op dat je niet teveel water geeft, natte voeten daar is hij absoluut geen fan van. Check af en toe even of de grond niet te nat is door je vinger even in de potgrond te stoppen.

Licht & standplaats

De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben. Het is, zoals bij alle kamerplanten, wel aan te raden om 'm zo nu en dan even te draaien, zodat hij niet aan één kant naar het licht gaat groeien.

Voeding

Je kan in de zomermaanden om de twee weken wat extra plantenvoeding geven. In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Monstera. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten. Dit maakt de grond erg zuur, wat de wortels weer niet zo lekker vinden. Kortom, alleen in de zomer mag er wat voeding gegeven worden, that's it!

Verpotten

De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende. Je kunt het beste aan het eind van de winter of begin van de lente verpotten, zodat je groene vriend snel kan herstellen van de verhuizing in zijn groeiperiode. Ook is het voor deze klimplant belangrijk dat je hem de kans geeft om zich ergens aan vast te hechten; je kan hiervoor bijvoorbeeld een mosstok in de pot zetten en de plant daar aan vast te laten groeien.

Snoeien en bloemen

De Monstera is dus erg gevoelig voor teveel water. Als je ziet dat jouw Monstera bruine bladeren krijgt komt dit zeer waarschijnlijk omdat hij teveel water krijgt. Gelige bladeren die slap hangen zijn vaak een teken dat dat hij teveel licht ontvangt op het plekje waar hij staat. Als dit bij jou het geval is, is het goed om te kijken of hij misschien te dicht bij het raam staat. Je kunt bruine bladeren gerust afknippen bij de afsplitsing op de stam, de plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien.

Hulp bij je Monstera

Ziektes

Dit is dan ook weer een meevallertje bij de Monstera; hij heeft over het algemeen weinig last van ziektes. Natuurlijk kan het toch nog gebeuren dat jouw plant te maken krijgt met een luizeninfectie of iets dergelijks. Mocht je dus witte vlekjes of andere verdachte plekjes op de plant zien, kijk even goed of jouw plant toch geen last heeft van een ziekte.

Wat te doen bij gele of verkleurde bladeren?

Heeft jouw Monstera een geel blad? Geen paniek, er hoeft niet direct iets mis te zijn met jouw geliefde kamerplant. Het kan simpelweg zijn dat de Monstera oudere bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. Heeft jouw plant dus slechts enkele gele bladeren, wacht dan nog even af.

Gele bladeren bij een Monstera kunnen ook ontstaan door teveel licht of teveel water. Controleer of de plant direct zonlicht krijgt op een bepaald moment van de dag, dit vinden ze over het algemeen niet zo fijn. Houd de grond licht vochtig, al is een keer helemaal laten uitdrogen ook geen probleem. Te natte grond is vooral niet fijn bij de Gatenplant.

Bruine vlekken op de bladeren

Bruine vlekken bij een Monstera kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn teveel water, teveel zonlicht of temperatuurverschillen.

Controleer of de grond van jouw Gatenplant erg nat is of dat er een laag water onderin de pot staat. Zo ja, laat de grond dan helemaal opdrogen voordat je opnieuw water geeft of vervang de grond door verse, droge potgrond.

De Monstera staat het liefste op een plek met geen direct zonlicht. Staat jouw plant dus wel direct voor een raam of op een erg lichte plek, verplaats de Monstera dan naar een donkerdere plek.

We hebben ook ervaren dat temperatuurverschillen een rol kunnen spelen bij bruine bladeren op jouw Monstera. Bijvoorbeeld in ruimtes waar het door koud weer buiten en verwarming door de dag heen de temperatuur kan fluctueren.

Hoe stek ik mijn Monstera?

Monstera's hebben een hele handige eigenschap voor stekken: luchtwortels! Daarmee kunnen ze namelijk voedingsstoffen uit de lucht halen. Kies dus een tak of met een luchtwortel uit, dit kan een klein stompje of al een lange sliert zijn. Knip deze af bij de afsplitsing met de hoofdstam, zet het stekje in zo'n 10-20cm water en wacht tot er wortels komen. Dit kan een paar weken duren.

Nadat er een duidelijke bos wortels aan het stekje zitten kan je de Monstera stek in een pot met potgrond poten.

Je kunt dan eventueel nog een week of twee een doorzichtige plastic zak over de stek plaatsen om een hogere luchtvochtigheid te creëren, hierdoor maakt de Monstera sneller wortels aan.

Geen gaten in de bladeren van mijn Gatenplant?

De Monstera maakt gaten in zijn bladeren aan om ervoor te zorgen dat de bladeren eronder ook zonlicht krijgen. Daarom zie je dat de grotere, oudere bladeren over het algemeen flink meer gaten hebben dan de jongere en kleinere bladeren.

Als jouw Monstera nog geen gaten in zijn bladeren heeft is het dus een kwestie van tijd voordat er wel gaten in de bladeren komen. Maar wie weet helpt een motiverende aanmoediging zo nu en dan wel...

Kan ik mijn Monstera opbinden?

Los in een pot groeit de Monstera alle kanten op en kan nogal wild en breed worden. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de Monstera op te binden als deze wat groter wordt.

Je hebt hiervoor een (mos)stok nodig waar de Monstera zijn wortels in kan bevestigen. Deze kan je kopen of zelf maken. Vervolgens begeleid je de stelen van de Monstera langs de stok omhoog en bindt ze vast met touw, tiewraps, ijzerdraad of ander bindmateriaal. Elke keer als jouw geliefde Gatenplant weer wat groter is geworden kan je 'm opnieuw verder opbinden.

Overigens is dit voor de Monstera ook bekend terrein: in de jungles waar hij vandaan komt is het een klimplant die je tegen andere bomen op ziet klimmen.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer