Calathea (Pauwenplant)

De Calathea kamerplant is een plant met unieke eigenschappen, maar is helaas niet de makkelijkste om te verzorgen. De plant wordt ook wel 'Living Plant' of 'levende plant' genoemd, omdat ze 's nachts haar bladeren sluit om deze de volgende dag weer te openen. Je kunt er zelf voor wakker blijven om het te aanschouwen, maar voor de slaapliefhebbers is er dit filmpje gemaakt.

  • Niet giftig
  • Halfschaduw of schaduw
  • Heeft gemiddeld water nodig
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Voeding om de week (zomer)

Over de Calathea

Oorsprong

De Calathea komt oorspronkelijk uit Brazilië en de omliggende landen. Hier staat de plant bekend door zijn verscheidenheid aan indrukwekkende bladeren. Van paarse tot roze bladeren, van strepen tot andere mooie figuurtjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er zijn zelfs exemplaren met zilverkleurige bladeren. De hoeveelheid bekende Calathea soorten zit boven de 300.

Nog een leuk feitje: doordat de bladeren van een Calathea best wel stevig zijn worden ze veel gebruikt als verpakkingsmateriaal door de lokale bevolking. Zo zie je vaak verse vis verpakt in een blad van de Calathea. Het Griekse woord 'kalathos' betekent korf of mandje en hier heeft de Calathea dan ook haar naam aan te danken.

Luchtzuivering

De Calathea heeft sterke luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

Giftigheid

Goed nieuws! De Calathea is niet giftig voor mensen, honden, katten of andere huisgenoten. Je kunt dus met een gerust hart een Calathea in huis halen.

Calathea soorten

Je kunt een hele hoop verschillende soorten Calathea's in huiskamers tegenkomen. Hoewel de ene soort een grotere drama queen is dan de ander, is de verzorging van de verschillende soorten Calathea wel nagenoeg hetzelfde.

Een greep uit de verschillende soorten: Calathea Ornata, Calathea Warscewiczii, Calathea Zebrina, Calathea Medaillon, Calathea Lancifolia, Calathea Wavestar, Calathea Rufibarba, Calathea Orbifolia, Calathea Leopardina, Calathea Flamestar, Calathea Insignis, Calathea Triostar, Calathea Makoyana, Calathea Roseopicta, Calathea Fusion White en Calathea Crocata.

calathea pauwenplant verzorging orbifolia zebrina

Jouw Calathea verzorgen

Licht & standplaats

De verzorging van de Calathea is best uitdagend. Zet de Calathea op een plek met licht, maar niet direct in de zon. Halfschaduw wordt dat ook wel genoemd. Deze kamerplant is namelijk zeer gevoelig voor teveel zonlicht en zal dan snel bruine bladeren krijgen.

In het tropisch regenwoud is de Calathea gewend om onder het bladerdak van de grote bomen te overleven, waar weinig tot geen zonlicht komt. Daarom is een bijnaam voor deze plant ook wel de schaduwplant.

Eén of twee meter naast een raam op het oosten of westen is een goede plek voor de Calathea, maar ideaal gezien staat deze plant voor een raam op het noorden.

Let ook op dat het niet erg tocht op de plek waar je de plant wilt neerzetten, hier kan de Calathea slecht tegen. Probeer de temperatuur niet onder de 16 °C te laten gaan.

Water geven

De Calathea komt oorspronkelijk uit het Braziliaanse regenwoud, en is dus gewend aan tropische omstandigheden. Dit houdt in een hoge luchtvochtigheid en regelmatig water. Bij te weinig water krijgt de plant hangende bladeren. Ook als het blad krult krijgt de Calathea te weinig water.

Zoals bij elke plant heeft de Calathea in de zomer meer water nodig dan in de winter. Ga in de zomer uit van twee keer per week en in de winter eens in de week.

Echter vindt deze kamerplant het niet fijn als ze constant met haar voeten in het water staat, dus pas erop dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan.

Controleer altijd zelf hoe droog de grond is door een vinger diep in de grond te steken. Probeer de grond continue licht vochtig te houden, dan komt het helemaal goed.

Voeding

In de zomer is het goed voor de Calathea om eens in de twee weken wat plantenvoeding te krijgen. Dit is in de winter overbodig omdat de plant dan in ruststand is. In de winter voeding geven kan zelfs negatieve gevolgen hebben omdat de plant al die voedingsstoffen niet kwijt kan en de grond daardoor verzuurt.

Verpotten

Net zoals bij de meeste andere planten is het goed om de Calathea eens in de twee jaar in een nieuwe, ruimere pot te zetten. In twee jaar tijd zijn meestal alle voedingstoffen uit de potgrond wel gebruikt en zal de plant daardoor minder snel groeien en ook kwetsbaarder zijn voor ziektes.

Door de plant in een ruimere pot te zetten geef je de wortels de ruimte om verder te groeien. Hierdoor krijg je een sterkere én blijere plant. Kies een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot. Vul deze met een laag korrels of ander opvulmateriaal, zodat overtollig water niet bij de wortels komt te staan. Vul daarna de pot met verse potgrond en plaats de Calathea met wortelkluit en al in de nieuwe pot. Zorg dat de bovenkant van de kluit ongeveer 3cm onder de rand van de pot zit.

Snoeien en bloemen

Snoeien

De bladeren van een Calathea maken de plant zeer herkenbaar. Er zijn veel verschillende soorten Calathea's die allemaal ook weer een ander soort blad hebben. Sommige hebben paarse bladeren, andere roze, maar wat ze bijna allemaal gemeen hebben is dat er een uniek patroon op het blad zit. Het meest voorkomende is een ietwat geveerd patroon.

Deze zeer stijlvolle bladeren zijn wel overgevoelig voor van alles en nog wat, dus het kan voorkomen dat er bruine en krullende bladeren te zien zijn. Deze kan je gerust afknippen tot aan de grond, zodat de plant geen energie blijft besteden aan halve stelen. Knip nooit meer dan twee-derde van een plant af. Hierdoor heeft de plant nog genoeg bladeren om energie aan te maken en nieuwe bladeren te kweken.

Bloemen

De meeste Calathea soorten laten zelden tot nooit bloemen zien. Een enkeling, zoals de Calathea Crocata, is hier de uitzondering op met prachtig fel-oranje bloemen. Sommige andere soorten maken kleine, schattige bloemetjes aan. Zie je een uitgebloeide bloem bij jouw Calathea? Knip deze dan weg, dit scheelt de plant veel energie.

Hulp bij je Calathea

Ziet je plant er wat minder mooi uit? Hieronder de meest voorkomende problemen bij een Calathea of pauwenplant.

Ziektes

De Calathea is gewend aan een hoge luchtvochtigheid en kan dus vooral in de winter, wanneer de verwarming aanstaat, kwetsbaar worden voor ongedierte. Een plantziekte die vaak gezien wordt bij de Calathea is spint. Om dit te voorkomen helpt het al veel om zo nu en dan de plant met water te besproeien. Hiermee voorkom je ook dat je groene amigo bruine randen om de bladeren gaat krijgen.

Slaphangende bladeren

Vaak laten Calathea’s hun bladeren hangen door wat teveel of te weinig water. Check even door je vinger wat dieper in de potgrond te stoppen of de grond erg nat of juist te droog aanvoelt. Mocht het inderdaad erg nat aanvoelen kun je deze plant beter even geen water geven. Bij droogte mag ze natuurlijk een slokje meer!

Bruine of krullende randen bij mijn Calathea

Wanneer de randen van de bladeren verkleuren (meestal bruin/geel) is dit een teken dat de bladeren te droog worden. Dat kan je oplossen door te sproeien rondom de plant om zo de luchtvochtigheid te verhogen, of meer water te geven. Let bij de laatste optie wel op dat er geen laag water onderin de pot blijft staan.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer