Yucca (Palmlelie)

Wat wil je gaan doen?
Verzorging Yucca (Palmlelie)

Wil jij alles weten over hoe je deze plant in leven moet houden?

VERZORGING
Haal de Yucca (Palmlelie) in huis!

Bekijk hieronder ons aanbod!

aanbod

Haal er zelf eentje in huis!

 • Zeer weinig
 • Om de 2 jaar
 • Licht luchtzuiverend
 • Veel zonlicht
 • Giftig
 • Niet nodig

Op zoek naar een extra vriend
voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • De Yucca is opgegroeid als echt cowboy in de droge gebieden van Midden-Amerika, Noord-Amerika en het Caribisch gebied. In het zuiden van Californië, dicht bij het beroemde Joshua Tree national park, ligt de zogenaamde Yucca Valley. Je raadt het al, hier kan je veel Yucca's vinden. In het wild worden deze Palmlelies best groot en om ze een beetje in toom te houden worden stukken van de takken afgezaagd. Deze stammetjes worden vervolgens opgestuurd naar Nederland, in de aarde gepoot en hier groeit jouw geliefde kamerplant vervolgens uit. Oh, en de wortels van een Yucca worden ook nog gebruikt in conditioner...

 • Deze stoere kamerplant zorgt niet alleen voor een cowboy sfeertje in huis maar treedt ook nog eens op als natuurlijke luchtverfrisser. Gaaf en gezond dus!

 • Helaas is de Yucca wel giftig wanneer je in aanraking komt met het sap. Let dus op met huisdieren en kinderen.

 • Bij de Yucca is het belangrijk dat je regelmatig water geeft, maar hij heeft niet zo heel veel nodig per keer. In de winter is het belangrijk dat de grond weer helemaal droog is voordat je 'm weer water geeft. Dit betekent in de meeste gevallen dat eens in de paar weken water geven voldoende is. In de zomer gebruikt de Yucca wel wat meer water, en mag je opnieuw water geven als de bovenlaag van de grond droog begint te worden. Let er altijd op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan, want daar kan jouw Yucca heel erg slecht tegen. Wordt de stam zacht aan de onderkant? Dan geef je teveel water.

 • De Yucca is een groot fan van zonlicht. Probeer 'm dus op een plek te zetten waar minstens vijf uur per dag direct zonlicht is. Drie tot vier meter van een raam op het zuiden of twee meter van een raam op het oosten/westen zijn geschikte plaatsen. In het begin kan het wel goed zijn om de Yucca te laten wennen aan het directe zonlicht, omdat ze opgekweekt worden onder gefilterd licht. In de zomer kan je deze kamerplant ook gerust buiten zetten, mits het boven de 10 °C is.

 • De Yucca heeft eigenlijk zelden extra voeding nodig. In de lente- en zomer kan het de plant wat extra kracht geven, maar hij overleeft het ook wel zonder voeding. Geef de Yucca in de wintermaanden in ieder geval geen voeding, dan beschadig je de plant alleen maar.

 • Een Yucca groeit niet extreem snel. Alleen in de lente en zomer zullen de bladeren wat voller worden, maar het is niet nodig om de plant elk jaar te verpotten. In de meeste gevallen is het goed eens in de drie jaar de Yucca in een grotere pot te zetten. Neem hierbij dan een pot die minstens 20% groter is dan de vorige. Je kunt wel elk jaar de bovenlaag van de grond vervangen, zodat jouw kamerplant genoeg voedingstoffen uit de grond kan halen.

 • Grappig genoeg zal de Yucca vooral gaan bloeien als je hem slecht behandeld. Een handig waarschuwingssignaal dus, al gebeurt het zelden. Beter is dus om toch zelf zo nu en dan de verzorging in de gaten te houden. Gelukkig is de Yucca een hele makkelijke plant en zal niet zo moeilijk als je een keertje vergeet te gieten. Sterker nog, als hij gele bladeren krijgt komt dit vaak door teveel water. Bruine bladeren laten je weten dat jouw Yucca op een te lichte plaats staat. Zet 'm een metertje verder van het raam en kijk of het dan beter gaat. Het blad aan de onderkant van een Yucca kan afsterven, maar dit is een heel natuurlijk proces. Knip gerust die dode bladeren af, er zullen weer nieuwe aangroeien.

 • Helaas is de Yucca wel vatbaar voor de verschillende luisziektes; schildluis, dopluis en wolluis. Controleer je kamerplant zo nu en dan eens en kijk dan vooral in de 'scharnieren' van de bladeren en aan de onderkant. In deze hoekjes houden de luizen zich vaak verstopt. Heeft jouw Yucca last van luis? Was de luis er dan met een warm washandje af totdat je geen luizen meer ziet. Doe dit een paar keer zodat je zeker weten dat je ze allemaal te pakken hebt gehad.

Wil je al deze handige informatie
altijd bij-de-plant hebben?
Download de Verzorgings App

... ...