Spathiphyllum

De Spathiphyllum is in Nederland beter bekend als Lepelplant of Vaantjesplant en wordt ook wel eens door de war gehaald met de Aronskelk, die er ook wel veel op lijkt. Een kamerplant die zijn oorspronkelijke 'roots' in Zuid-Amerika heeft, maar het in onze Nederlandse huiskamertjes ook prima doet. Zolang hij maar genoeg water heeft en niet teveel licht is dit een plant waar je jaren plezier van kan hebben. Lees hier meer over het verzorgen van de Lepelplant.

Haal er zelf eentje in huis!

 • Vrij veel
 • Om de 2 jaar
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Licht giftig
 • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • In het wild komt de Spathiphyllum voornamelijk voor in Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Met name Columbia en Brazilië zijn populaire landen onder de Spathiphyllum familie. In het Engels wordt deze plant ook wel 'Peace Lily' oftewel Vredeslelie genoemd. Waarom? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de witte bloemen. Is weer eens wat anders dan een vredesvlag, toch?
 • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

 • Jammer genoeg is de Spathiphyllum wel licht giftig. Let er dus op dat kinderen en huisdieren niet knabbelen van de blaadjes.
 • In het Amazonegebied, waar de Spathiphyllum vandaan komt, komt het regelmatig voor dat de rivieren overstromen. De plant kan dan gerust een aantal weken onder water staan en daarna weer net zo mooi als ervoor boven komen. Dat zegt eigenlijk al genoeg over de waterbehoefte van de Spathiphyllum: veel. Het is belangrijk om continu de grond vochtig te houden van de Lepelplant, wat in de praktijk neerkomt op minstens één keer per week water geven in de zomer en eens in de twee weken gedurende de wintermaanden. Het is bij de Spathiphyllum zelfs niet erg als er een laagje water onderin de pot blijft staan, wat uitzonderlijk is onder kamerplanten. Je zult het ook snel genoeg merken als je te weinig water geeft; de bladeren gaan slap hangen. Gelukkig schieten deze weer snel overeind wanneer ze weer water krijgen, je zal zien dat het blad dan niet meer hangt.
 • Niet teveel en niet te weinig. Daar houdt de Spathiphyllum van als het op zijn standplaats aankomt. Direct zonlicht vindt hij absoluut niet fijn en zal hij snel bruine of gele bladeren van krijgen. Maar om te bloeien heeft de Lepelplant toch ook licht nodig, dus helemaal in de schaduw is ook niet optimaal. Heb je alleen maar een plek in de schaduw dan kan je groene amigo er alsnog prima staan er er prachtig uitzien, maar hij zal dan niet bloeien. Voor een raam in het noorden of naast een raam op het oosten/westen is ideaal voor de Spathiphyllum. Let er in de winter wel op dat je deze plant niet boven de verwarming zet of als dit niet anders kan dat je 'm zo nu en dan met water besproeit. Hij is namelijk gewend aan de hoge luchtvochtigheid van het regenwoud en de verwarming zorgt voor een nogal droge lucht.
 • De Spathiphyllum groeit redelijk snel en kan dus best wel wat extra voeding gebruiken in de zomer. Denk aan eens in de maand ongeveer, waarbij je gewoon standaard plantenvoeding kan gebruiken. Als je Lepelplant bruine punten krijgt, is dat vaak een teken van te weinig voeding. In de winter is extra voeding niet nodig.
 • Net zoals andere kamerplanten zal de Spathiphyllum na zo'n jaar of drie te groot worden voor zijn pot. Dit kan ook al eerder gebeuren, maar dat merk je dan snel genoeg doordat de wortels de pot vervormen. Het is dan tijd om de Spathiphyllum in een grotere pot te zetten. Neem altijd een nieuwe pot die minstens 20% breder is dan zijn voorganger en verpot een plant bij voorkeur in de lente. Dan heeft hij genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.
 • De Spathiphyllum staat bekend om zijn witte bloemen in de vorm van een halve kelk. Mits je 'm goed verzorgd zal hij ongeveer twee maanden in bloei staan om vervolgens drie maanden rust te nemen voordat hij weer nieuwe bloemen aanmaakt. De oude bloemen blijven echter wel aan de plant zitten en worden langzaam maar zeker groen en uiteindelijk bruin. Je kunt deze het beste met steel en al afknippen, dus zo laag mogelijk bij de grond.
 • Als de luchtvochtigheid te laag is, wat vooral in de winter veel voorkomt doordat de verwarming aanstaat, is de Spathiphyllum vatbaar voor spint. Je kunt dit dus voorkomen door de plant regelmatig te besproeien met water en niet op een tochtige plek te zetten.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...