Sansevieria (Vrouwentong)

De Sansevieria (of Sanseveria) is één van de makkelijkste planten om te verzorgen. Je kan deze plant in principe alleen dood krijgen door 'm te veel water te geven. Deze van oorsprong Afrikaanse plant staat in Nederland ook wel bekend als de Vrouwentong en in België als Wijventong. Wij vragen ons af waarom...

Haal er zelf eentje in huis!

  • Zeer weinig
  • Om de 3 jaar
  • Weinig eisen
  • Licht giftig
  • Niet nodig

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De Sansevieria komt uit de tropische gebieden van West-Afrika. Tegenwoordig wordt de plant alleen nog maar gebruikt als kamerplant, maar dat is niet altijd zo geweest. Je kunt namelijk de vezels van deze plant gebruiken om boogstrings van te maken, iets waar de Afrikanen ook achter zijn gekomen. Oh, en er is een carnavalslied over de Sansevieria gemaakt. Benieuwd? Kijk hier

     

    Er zijn vele soorten vrouwentongen te koop. Een kleine greep uit de soorten die je tegen kunt komen: Sansevieria Trifasciata Laurentii, Sansevieria Zeylanica en Sansevieria Cylindrica.

  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Sansevieria is wel licht giftig. Let er dus op dat kinderen of huisdieren niet van de bladeren snoepen, dat kan leiden tot buikpijn.
  • Zoals gezegd is het onderhoud van deze plant heel makkelijk. Net als cactussen heeft de Sansevieria extreem weinig water nodig. In de winter kan je hem gerust 6 weken geen water geven en in de zomer is eens in de twee weken ook voldoende. Geef simpelweg pas water als de grond helemaal is opgedroogd, ook onderaan de pot. Steek dus zo nu en dan je vinger in de aarde om te controleren hoe droog de grond dieper in de pot is. Is het nog vochtig, wacht dan nog een weekje met water geven. Zoals eerder gezegd krijg je deze plant alleen dood door teveel water te geven. Dus twijfel je, laat het water geven dan vooral nog even zitten. 
  • Ook de plek waar hij staat maakt de Sansevieria niet zoveel uit. Veel zon, weinig zon, hij vindt alles best. Je gaat je bijna afvragen waar het addertje onder het gras zit. Nu is het wel zo dat de Sansevieria een woestijnplant is, dus heeft hij wel een lichte voorkeur voor wat meer zonlicht. Dan komen zijn bladeren ook beter tot hun recht. Kortom, mits mogelijk graag op een plek met veel zonlicht, maar heb je een wat donkerder plaatsje dan is ook daar de Sansevieria een geschikte kandidaat voor. Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft.
  • In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig. Ook in de zomer is de Sansevieria niet een hele snelle groeier en kan dus prima af zonder extra voeding.
  • Zit er dan echt geen nadeel aan deze kamerplant? Het lijkt er niet op, want ook op het gebied van verpotten is dit een makkelijke jongen. Je kunt 'm direct na aanschaf in een nieuwe pot zetten of anders na een jaar of drie, wanneer de plant zich letterlijk uit zijn pot drukt. Kies bij een nieuwe pot altijd eentje die minstens 20% breder is dan zijn voorganger, zo heeft je Sansevieria weer genoeg ruimte om door te groeien.
  • In principe kan je een Sansevieria niet snoeien. Gelukkig is dit ook niet zo vaak nodig, want de plant is een langzame groeier en wordt uiteindelijk niet veel groter dan 1,5 meter. Gekleurde bladeren komt vaak doordat de plant op een lichtere of donkerdere plek is gezet. Krijgt jouw plant toch last van gele bladeren, dan kan je ervoor kiezen om geel blad helemaal onderaan af te knippen. Een toffe bonus bij de Sansevieria: hij kan tot bloei komen in jouw huiskamer. Het gebeurt niet heel vaak, maar is zeker mooi om te zien. Helaas gebruiken deze bloemen wel heel veel energie en kan je ze dus beter weghalen. 'Wie mooi wil zijn moet pijn lijden' geldt ook voor planten blijkbaar. Wil je de Sansevieria vermeerderen? Dit kan je doen door te stekken of scheuren.
  • De Vrouwentong krijgt bijna nooit last van ziektes. Mocht je toch wat luis op jouw Sansevieria tegenkomen, zet er dan even een sterke straal water op. Zo spoel je gemakkelijk al het ongedierte weg en de Sansevieria voelt er niets van met zijn stevige bladeren.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...