Polyscias (Aralia)

Polyscias en Aralia, twee namen voor dezelfde plant. Ze worden door elkaar heen gebruikt, al zie je in winkels en tuincentra vaker de naam Polyscias voorkomen. Een plant met een tof karakter en een wild uiterlijk. De Polyscias doet het namelijk vooral goed op plekken met niet zoveel zon en zijn ruwe stam geeft een jungle-gevoel aan elke kamer. Hij heeft wel wat meer aandacht nodig dan de gemiddelde kamerplant.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Halfschaduw
  • Niet giftig
  • Niet nodig

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Bij 'land van herkomst' in het paspoort van de Polyscias zal je voornamelijk Afrika zien staan, al zijn er ook soorten gezien in Azië en Midden-Amerika. De naam Polyscias is Grieks, en bestaat uit twee delen. 'Poly' betekent veel en 'scias' staat voor schaduw, wat slaat op het feit dat deze plant veel schaduw biedt. In het wild kan de Polyscias namelijk uitgroeien tot een flinke boom. In Nederlandse huishoudens kom je meerdere soorten van de Polyscias tegen. De Aralia Fabian is de meeste bekende soort en de meest exclusieve is de Aralia Balfouriana.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Polyscias, of Aralia, heeft geen giftige eigenschappen.
  • De verzorging van een Polyscias vergt vooral wat meer aandacht doordat de plant redelijk kieskeurig is met betrekking tot watergift. De grond waarin de Polyscias staat moet continue vochtig blijven, zonder dat deze uitdroogt. Echter is teveel water ook niet goed omdat de wortels dan gaan rotten. Kortom, regelmatig controleren of de grond nog een beetje vochtig is en vaker kleine beetjes water geven in plaats van in één keer veel water. Bepaal vooral zelf aan de hand van de vochtigheid van de grond of je Polyscias meer water nodig heeft. De benodigde hoeveelheid water hangt namelijk nogal af van de temperatuur en lichtintensiteit van de plek waar de Polyscias staat.
  • De Polyscias is lid van de categorie planten met de bijzondere eigenschap om goed te kunnen groeien op halfschaduwplekken. Ideaal dus voor kamers met weinig ramen of op wat donkere hoekjes. Echter is het niet zo dat de plant helemaal geen zonlicht nodig heeft. Ook de Polyscias prefereert een plek met indirect zonlicht. Zet deze plant echter niet de gehele dag in direct zonlicht, zeker niet in de zomer. Let ook op dat je Polyscias niet op de tocht staat, aangezien deze plant redelijk gevoelig is voor ziektes. 
  • Een Polyscias heeft niet veel extra voeding nodig. Als je toch extra voeding wil geven, doe dit dan alleen in de zomer wanneer de plant in zijn groeifase zit. In de winter houdt de plant een winterslaap, en is er dus echt geen extra voeding nodig.
  • Een Polyscias zal, afhankelijk van de omstandigheden, redelijk doorgroeien. Verpot de Polyscias daarom minimaal eens in de twee jaar. Een grotere pot zorgt ervoor dat de plant verder kan groeien en is goed voor zijn gezondheid. De beste periode om te verpotten is in de lente, omdat de plant dan sneller kan herstellen van eventuele beschadigingen. Kies een pot die minimaal 20% breder is dan de plant zelf bij het verpotten. Normale potgrond is voldoende.
  • Mocht je Polyscias te hoog worden of wil je de plant een compactere vorm geven, dan is het mogelijk om de plant bij te snoeien. Dit doe je door de stam af te zagen op het punt waar je wilt dat de plant nieuwe uitlopers gaat groeien. Het beste is om dit in de herfst te doen, zodat de plant gedurende de winter kan herstellen en in de lente nieuwe uitlopers kan groeien.
  • Krijgt je Polyscias witte plekken op de bladeren? Dan zit er teveel kalk in het water. Hier is deze plant extra gevoelig voor. Gebruik als het mogelijk is regenwater of anders een ontkalkingsmiddel in het water. Van nature is de Polyscias gevoelig voor veel plantziektes, voornamelijk omdat de plant de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid. Veel huizen en kantoren hebben een redelijk lage luchtvochtigheid, waardoor de weerstand van de plant vermindert. Veel ziektes kunnen makkelijk bestreden worden door ze weg te spuiten met een krachtige waterstraal of specifieke bestrijdingsmiddelen.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...