Pilea (Pannenkoekenplant)

Het meest bekende lid van de Pilea familie is ongetwijfeld de Pannenkoekenplant, ofwel Pilea Peperomioides. Dit plantje heeft een ware comeback gemaakt, hij was in de jaren zeventig een tijdje erg populair maar sinds een paar jaar is hij weer in zo'n beetje elke hippe huiskamer te zien. En dat is ook niet heel gek, met zijn unieke bladeren, luchtzuiverende eigenschappen en weinig eisen op het gebied van verzorgen is de Pannenkoekplant een enorme leuke kamerplant om te hebben. Lees hier Alle verzorgingstips voor jouw Pilea. Hoeveel water je moet geven, of de plant veel zonlicht nodig heeft en voor welke ziektes hij vatbaar is.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig
  • 1x per maand (zomermaanden)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De Pannenkoekenplant komt oorspronkelijk uit China en is halverwege de 20e eeuw pas door een Zweedse missionaris meegenomen naar Europe. In China staat het plantje symbool voor fortuin en zeggen ze dat wanneer je een gouden munt in de aarde bij het plantje steekt er ook gouden munten aan de plant zullen groeien. Bij ons is het vooralsnog niet gelukt... Wel leuk, al zie je het niet vaak, maar een Pannenkoekplant kan kleine witte bloemetjes krijgen.
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • De Pilea of Pannenkoekenplant is veilig voor kinderen en huisdieren.
  • Het onderhoud van de Pannenkoekenplant is niet heel ingewikkeld. De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn. De grond mag licht vochtig zijn maar nooit helemaal uitdrogen.
  • Alhoewel de Pilea zeker een plek in de spotlights verdient wil hij het liefste niet in de volle zon staan. Dus kies een licht plekje voor 'm waar hij niet verbrand door het direct zonlicht. Een plekje voor een raam op het noorden of naast een raam op het westen/oosten is perfect.
  • Van eens in de maand een heerlijke slok vloeibare plantenvoeding wordt de Pilea zielsgelukkig. In de herfst en in de winter hoef je haar geen voeding te geven.
  • De Pilea is niet een enorm snelle groeier, dus hoef je 'm maar eens in de twee jaar ongeveer in een grotere pot te zetten. Doe dit bij voorkeur aan het begin van de lente, zodat de plant makkelijker kan herstellen van de verhuizing.
  • Oude bladeren van een Pilea die geel of glazig zijn kan je gerust afknippen, al zullen ze vaak uit zichzelf al afvallen. Mocht je gele of glazige bladeren zien dan geef je waarschijnlijk te veel water. Verder hoeft deze plant niet echt gesnoeid te worden, hij behoudt vanzelf zijn natuurlijke bolvorm. Wat wel heel leuk is zijn de stekjes die aan de zijkant van de Pannenkoekenplant groeien. Deze kan je afknippen, een tijdje in een glas water zetten en wanneer ze worteltjes krijgen stekken in verse potgrond. Zo heb je opeens heel veel schattige Pannenkoekenplantjes!
  • De Pilea is niet erg vatbaar voor ziektes voor zover bekend.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...