Phoenix Roebelenii

De Phoenix Roebelenii, beter bekent onder de naam Dwergdadelpalm, is zoals de naam al zegt familie van de palmbomen. Echter is dit wel het buitenbeentje van de familie, wat vooral met zijn lengte te maken heeft. De Dwergdadelpalm wordt namelijk een stuk minder groot dan zijn broers en zussen, maximaal 3 meter in de natuur. Reken er maar op dat de Dwergdadelpalm een lastige jeugd heeft gehad.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Vrij veel
  • Om de 3 jaar
  • Veel zonlicht
  • Niet giftig
  • Wekelijks (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Oorspronkelijk komt de Phoenix Roebelenii uit het Zuid-Oost Azië gebied, maar inmiddels is deze populaire palm in huiskamers en buitenparken over de hele wereld te vinden. Zoals zijn bijnaam al doet vermoeden groeien er in het wild ook dadels aan deze palm. Echter kan je deze vruchten niet eten, in tegenstelling tot de echte dadelplant (de Phoenix Dactylifera).
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Dwergdadelpalm is niet giftig voor mens of dier. Let bij kinderen wel op de scherpe doorns onderaan de stam.
  • Wat de Phoenix Roebelenii mist in lengte maakt hij ruimschoots op in zijn waterbehoeftes. De Dwergdadelpalm wil veel water, continue. Zorg ervoor dat de plant altijd vochtig is. Laat je de grond een paar keer helemaal droog worden dan zal de palm er een stuk minder mooi uit gaan zien. Dit betekent dat je vooral in de zomer goed op moet letten bij deze plant. Meerdere keren per week water geven is zeker nodig, ook in de winter.
  • De Phoenix Roebelinii komt oorspronkelijk uit het tropische Zuid-Oost Azië. Hier schijnt nogal eens de zon, dus ook in Nederland vindt deze palm het fijn om in de volle zon te staan. Zet de plant het liefst zo'n 1-2 meter van een raam op het zuiden of anders direct voor een raam op het oosten of westen. In de zomer kan je de Dwergdadelpalm ook gerust buiten zetten, mits je de eerste paar weken de plant even laat wennen en nog niet de hele dag in de volle zon laat staan. Hij kan niet goed tegen vorst, dus in de winter is het verstandig om deze palm weer naar binnen te halen.
  • Gedurende de zomer groeit de Phoenix Roebelenii palm het meeste en stelt hij wat extra voeding dan ook best wel op prijs. Ga uit van ongeveer eens in de twee weken, waarbij standaard plantenvoeding prima is. In de wintermaanden is het belangrijk om juist geen voeding te geven. De plant zit dan namelijk in zijn 'winterslaap' en kan die extra voeding niet kwijt. Dit kan zelfs schadelijke gevolgen hebben voor je plant.
  • Het verpotten van de Dwergdadelpalm doe je het beste direct nadat je de palm hebt gekocht. De pot waarin de plant wordt opgekweekt is namelijk niet ruim genoeg voor de snelle groei van de wortels. Houdt hier dus rekening mee bij de aankoop van een sierpot. Neem altijd een pot die minimaal 20% groter is dan de originele pot. Verder kan je de Phoenix Roebelenii eens in de twee jaar in een nieuwe pot zetten om de potgrond te verversen. 
  • De Dwergdadelpalm zal in de meeste gevallen gele of bruine bladeren krijgen aan de onderkant. Dit is niets om je zorgen over te maken, het is een natuurlijk proces waarin de plant oude bladeren afstoot zodat hij bovenaan weer nieuwe kan aanmaken. Je kunt deze oude bladeren gerust wegknippen, maar let hierbij wel op de zeer scherpe stekels onderaan de stam.
  • Heeft jouw Phoenix Roebelenii last van gele en bruine bladeren op andere plekken dan onderaan de palm? Dat kan komen door teveel of te weinig water. Controleer dus even of de grond heel nat of juist kurkdroog is. Een andere oorzaak kan ook nog teveel direct zonlicht zijn. Verder kan de Roebelenii last krijgen van schildluis en dopluis. Verwijder zo snel mogelijk de geïnfecteerde bladeren als je deze luizen tegenkomt en sproei de plant af met lauwwarm water. Voor het grover geschut kan je ook bestrijdingsmiddelen inzetten.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...