Phoenix Canariensis

De Phoenix Canariensis is zoals de naam al doet vermoeden afkomstig van de Canarische eilanden. Hij staat daarom ook wel bekend als de Canarische Dadelpalm. Veel mensen zullen deze palm herkennen van vakanties naar tropische landen, waar de Phoenix Canariensis veel gebruikt wordt als straatversiering. Deze palm kan namelijk wel 13 meter hoog worden in de natuur. Hij wordt door vele als de meest bekende palmsoort ter wereld gezien.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Zeer veel
  • Om de 3 jaar
  • Veel zonlicht
  • Niet giftig
  • Wekelijks (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Het is al eerder genoemd, maar de Canarische Dadelpalm is dus ontdekt op de Canarische eilanden. Helaas zijn deze niet zo groot, dus hebben we een groene stip geplaatst op de plek waar de eilanden ongeveer liggen. In het wild kunnen deze jongens wel 18 meter hoog worden en dan hebben ze wel 50 tot 100 bladeren bovenin de kruin. Ga die maar eens snoeien.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Phoenix Canariensis is niet giftig, maar pas wel op voor zijn scherpe doorns.
  • Eén ding is zeker, de Canarische Dadelpalm is een dorstige jongen. Het is van groot belang dat je de grond continue vochtig houdt, één of twee keer uitdrogen kan er al voor zorgen dat de palm een stuk minder mooi wordt. In de praktijk komt het er op neer dat je in de zomer de Phoenix Canariensis meerdere keren per week water zult moeten geven en in de winter ook minstens één keer per week. Wat ook helpt om het waterverbruik wat te verminderen is het regelmatig besproeien van de plant met een waterspuit. Hierdoor verdampt de plant minder water door zijn grote bladeren.
  • Zoals je waarschijnlijk wel zal weten schijnt op de Canarische eilanden nogal eens de zon. De Phoenix Canariensis zal dan ook niet heel blij zijn geweest met de ontdekking dat hij in het Nederlandse klimaat is terecht gekomen. Om de plant toch zoveel mogelijk op zijn gemak te laten voelen is het belangrijk dat hij veel direct zonlicht krijgt. Zet de Canarische Dadelpalm dus zo'n 1 tot 2 meter van een raam op het zuiden, of anders direct voor een raam op het oosten of westen. In de zomer kan je deze palm ook gerust buiten zetten, dat is zelfs goed voor zijn gezondheid. Haal 'm in de winter wel weer naar binnen want vorst stelt hij niet zo op prijs.
  • Gedurende de zomer groeit de Phoenix Canariensis palm het meeste en stelt hij wat extra voeding dan ook best wel op prijs. Ga uit van ongeveer eens in de twee weken, waarbij standaard plantenvoeding prima is. In de wintermaanden is het belangrijk om juist geen voeding te geven. De plant zit dan namelijk in zijn 'winterslaap' en kan die extra voeding niet kwijt. Dit kan zelfs schadelijke gevolgen hebben voor je plant.
  • Het is aan te raden de Phoenix Canariensis in een ruime pot te zetten, omdat hij nogal veel wortels aanmaakt. De kweekpot waar de plant vaak in geleverd wordt is dan ook niet voldoende, het is verstandig om de palm direct bij aankoop in een ruimere pot te zetten. Neem hierbij een pot die minstens 20% groter is. Zet de palm vervolgens eens in de twee jaar in een ruimere pot zodat de plant voldoende ruimte heeft om door te groeien.
  • Zoals bij alle palmen is het onvermijdelijk dat er onderin de plant bruine of gele bladeren ontstaan. Dit is simpelweg onderdeel van een natuurlijk proces waarin de Canariensis zijn oude bladeren afstoot om nieuwe bladeren bovenin de plant te kunnen groeien. Je kan deze oude bladeren gerust weghalen, maar pas hierbij wel op voor de scherpe doorns. 
  • Heeft jouw Phoenix Canariensis last van bruine of gele bladeren op andere plekken dan onderaan de stam? Dan kan het zijn dat je de plant teveel of te weinig water geeft. Ook kan het liggen aan teveel direct zonlicht. Verplaats de palm of probeer eens wat meer of minder water te geven. De Canarische Dadelpalm is gevoelig voor spint, een ziekte die vaak meekomt op luchtstromen. Probeer de plant dus op een plek te zetten waar het niet veel tocht. Wat ook helpt is de plant regelmatig afspoelen met lauwwarm water, of in een zomerse regenbui buiten zetten. Hiermee spoel je als het ware de spint van de plant af.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...