Orchidee (Phalaenopsis)

De Orchidee is de laatste jaren uitgegroeid (snap je 'm!) tot één van de meest populaire bloeiende planten. Wat veel mensen niet weten is dat de Orchidee zo'n beetje de grootste plantenfamilie is die er bestaat. Het aantal sub-soorten die onder de Orchidee vallen zit rond de 20.000! De Orchidee komt dan ook over heel de wereld voor, in allerlei soorten, kleuren en maten. De meest bekende is de Phalaenopsis, maar ook dit is nog steeds een sub-familie van de Orchidee waar zo'n 60 soorten onder vallen. Kortom; genoeg keus!

Haal er zelf eentje in huis!

 • Gemiddeld
 • Elk jaar
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Niet giftig
 • Niet nodig

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • Zoals al eerder gezegd is de Orchidee een van de grootste plantenfamilies ter wereld. Het is daarbij ook één van de oudste soorten. Zo heeft Darwin de Orchidee genaamd Angreacum Sesquipidales genoemd in zijn onderzoek. Je kunt daarom niet zeggen dat de Orchidee uit een bepaald werelddeel komt. Er zijn soorten gesignaleerd van Chili in Zuid-Amerika tot Japan in Azië. Daarom beperken we ons hier tot de Phalaenopsis, aangezien de kans groot is dat jouw Orchidee een Phalaenopsis is. Deze variant van de Orchidee komt uit Australië en de tropische delen van Azië, zoals de Himalaya's en de Filipijnen. De Orchidee speelt een grote rol in de Chinese cultuur, waar het symbool staat voor schoonheid en vriendschap. Ook wordt het tot op de dag van vandaag in veel Chinese medicijnen gebruikt. Best handig plantje dus. 
 • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

 • De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. 
 • De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben. Het is een plant die niet zoveel water nodig heeft, ongeveer eens in de 7-10 dagen, afhankelijk van het seizoen en standplaats. Pas als de grond echt droog is hoef je de Orchidee weer water te geven. Een goede maatstaf zijn de 'luchtwortels' van de Orchidee, als deze grijs zijn heeft de plant weer wat water nodig. Als je deze wortels niet kunt zien steek je een satéstokje in de grond om te kijken of de grond al droog is. Het is belangrijk bij de Orchidee dat de wortels niet in het water blijven staan, dan gaan ze rotten. Je kunt deze plant dus beter te weinig water dan teveel water geven. In de winter is de plant in ruststand en hoef je dus minder water te geven.
 • Extra voeding stelt je Orchidee zeer op prijs. Het laten groeien en bloeien van al die bloemen kost veel energie, en dat kan de Orchidee niet allemaal uit het zonlicht en water halen. Het volgende schema kan aangehouden worden: van februari tot oktober eens in de maand een scheutje plantenvoeding geven. Dit is de bloeiperiode van de plant, de rest van het jaar gaat de Orchidee in ruststand en heeft ze geen extra voeding nodig.
 • Een Orchidee moet ongeveer eens in de 2-3 jaar in een grotere pot gezet worden. Als je dit niet doet hebben de wortels niet genoeg plek om verder te groeien en raken de voedingstoffen in de potgrond op. Het is wel belangrijk dat je de speciale potgrond gebruikt die bij Orchideeën hoort. Dit luchtige mengsel bevat bark, bestaande uit houtschors met turf. Aangezien de wortels veel lucht nodig hebben is normale potgrond niet geschikt voor de Orchidee. Het best is om de Orchidee in de lente te verpotten, dan is ze het beste in staat snel te wennen aan de nieuwe grond. 
 • Een Orchidee, of Phalaenopsis, hoef je in principe niet te snoeien. De plant zelf zal niet veel meer groeien nadat deze uit de kwekerij is gehaald. Wel zullen er elk jaar, als het allemaal goed gaat, nieuwe bloemen groeien die dan uiteindelijk na een tijdje weer afsterven. Bij de meeste Orchideeën bloeit de plant één keer per jaar voor ongeveer zes tot tien weken. De bloemen van de Phalaenopsis kunnen echter wel twee tot zes maanden bloeien en soms twee tot drie keer per jaar! Nu begrijp je wel waarom de Phalaenopsis veruit de meest populaire Orchidee is. 
 • De Orchidee is vatbaar voor dezelfde ziektes waar veel andere kamerplanten ook last van hebben. Dit zijn onder andere spint en alle soorten luis. Voornamelijk wolluis is een hardnekkige ziekte die een uitdaging kan blijken om weg te krijgen. Lees even goed de algemene bestrijdingsmethodes door voor de wolluis. Vaak helpt het om de Orchidee te besproeien met een mengsel van water en bestrijdingsmiddelen. Verder kan het ook zijn dat je Orchidee bloemen laat vallen, zelfs terwijl het midden in de zomer is en de plant dus in haar bloeiperiode zit. Dit kan een aantal oorzaken hebben: teveel water gegeven, te koud (minder dan 15 °C) of te weinig licht. De meest voorkomende oorzaak is teveel water geven. Kijk dus even of er niet een plasje water onderin de pot van je Orchidee staat of dat de grond zeiknat is. 

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...