Monstera (gatenplant)

De Monstera wordt ook wel ‘Gatenplant’ genoemd en het is en blijft een van de meest bekende en trendy planten om in huis te hebben! De Monstera is er in allerlei soorten, zo heb je bijvoorbeeld de bekende Deliciosa maar daarnaast ook de Monkey Leaf die kan uitgroeien tot een prachtige hangplant. Daarnaast is de Monstera ook nog eens makkelijk te verzorgen, ideaal!

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Schaduw
  • Giftig
  • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De naam Monstera zou kunnen komen van het Latijnse ‘Monstrum’, vanwege de monsterlijke bladeren, maar dat weten we niet zeker. In totaal zijn er 22 soorten Monstera, allemaal verwant aan de Philodendron, en afkomstig uit het tropische Zuid-Amerika. Het zijn echte klimplanten, en je kan ze daar dan ook tot 20 meter hoog bewonderen. Van de luchtwortels worden in Mexico zelfs manden gemaakt!
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • Helaas is de Monstera wel giftig voor huisdieren en kleine kinderen. Vooral katten hebben nog wel eens de gewoonte om een hapje van het blad te nemen. Daar zullen ze snel spijt van krijgen! Probeer deze plant dus uit de buurt van huisdieren en kinderen te houden.
  • De Monstera is geen bijzonder dorstige plant, maar het is wel belangrijk dat de grond continue vochtig blijft bij deze groene vriend. Let er wel op dat je niet teveel water geeft, natte voeten daar is hij absoluut geen fan van. Check af en toe even of de grond niet te nat is door je vinger even in de potgrond te stoppen.
  • De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben. Het is, zoals bij alle kamerplanten, wel aan te raden om 'm zo nu en dan even te draaien, zodat hij niet aan één kant naar het licht gaat groeien.
  • Je kan in de zomermaanden om de twee weken wat extra plantenvoeding geven. In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Monstera. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten. Dit maakt de grond erg zuur, wat de wortels weer niet zo lekker vinden. Kortom, alleen in de zomer mag er wat voeding gegeven worden, that's it!
  • De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende. Je kunt het beste aan het eind van de winter of begin van de lente verpotten, zodat je groene vriend snel kan herstellen van de verhuizing in zijn groeiperiode. Ook is het voor deze klimplant belangrijk dat je hem de kans geeft om zich ergens aan vast te hechten; je kan hiervoor bijvoorbeeld een mosstok in de pot zetten en de plant daar aan vast te laten groeien.
  • De Monstera is dus erg gevoelig voor teveel water. Als je ziet dat jouw Monstera bruine bladeren krijgt komt dit zeer waarschijnlijk omdat hij teveel water krijgt. Gelige bladeren die slap hangen zijn vaak een teken dat dat hij teveel licht ontvangt op het plekje waar hij staat. Als dit bij jou het geval is, is het goed om te kijken of hij misschien te dicht bij het raam staat. Je kunt bruine bladeren gerust afknippen bij de afsplitsing op de stam, de plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien.
  • Dit is dan ook weer een meevallertje bij de Monstera; hij heeft over het algemeen weinig last van ziektes. Natuurlijk kan het toch nog gebeuren dat jouw plant te maken krijgt met een luizeninfectie of iets dergelijks. Mocht je dus witte vlekjes of andere verdachte plekjes op de plant zien, kijk even goed of jouw plant toch geen last heeft van een ziekte.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...